Πρώτη Συνεδρίαση Επιτροπής – Ποιοι μετέχουν-Που προβλέπεται να ανεγερθεί

Την Πέμπτη 1η Σεπτεμβρίου 2022, ύστερα από πρόσκληση της ΕΜΕΙΣ, συνήλθε σε πρώτη συνεδρίαση η Επιτροπή για την Ίδρυση Αρχαιολογικού Μουσείου που αποτελείται από εκπροσώπους Σερραϊκών Συλλόγων, στα γραφεία της ΕΜΕΙΣ (Γρ. Λαμπράκη 1 – Οικία Παπαβασιλείου).

Η Επιτροπή έχει συσταθεί με σκοπό τον συντονισμό και προγραμματισμό των ενεργειών, σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς, για την επίσπευση της έναρξης της διαδικασίας μελέτης και κατασκευής Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Σερρών, στο χώρο του πρώην στρατοπέδου Παπαλουκά, όπως προβλέπει και το νέο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο Σερρών.

Η Επιτροπή αποτελείται από τους εκπροσώπους των Συλλόγων: Βασίλειο Γιαννογλούδη (Αντιπρόεδρο ΕΜΕΙΣ), Χαράλαμπο Φώτογλου (Πρόεδρο του Ομίλου «Ορφέας» Σερρών), Στέλλα Ελευθεριάδου (Πρόεδρο του Λυκείου Ελληνίδων Σερρών), Καίτη Εμμανουηλίδου (Πρόεδρο του Συλλόγου φίλων Unesco), Χριστίνα Χατζηνταή (Γενική γραμματέα της Φιλοπτώχου Αδελφότητος “Εμμέλεια”), Απόστολο Μπάτη (Αντιπρόεδρο του Συνδέσμου Φιλολόγων Σερρών), Χαράλαμπο Τσαβδάρογλου (μέλος Δ.Σ. Συλλόγου Αρχιτεκτόνων) και Κατερίνα Αποστολίδου (μέλος Δ.Σ. Δικηγορικού Συλλόγου Σερρών).

Την έναρξη της λειτουργίας της Επιτροπής κήρυξε ο πρόεδρος της ΕΜΕΙΣ Δημήτριος Δημούδης, ευχόμενος την ευόδωση του τελικού στόχου της Επιτροπής, την κατασκευή σύγχρονου Αρχαιολογικού Μουσείου, που είναι και επιθυμία του Σερραϊκού λαού.

Οι εκπρόσωποι των Σερραϊκών Σωματείων συμφώνησαν ομοφώνως να συνεργαστούν με στόχο την ολοκλήρωση της μελέτης και κατασκευής από το Υπουργείο Πολιτισμού ενός σύγχρονου Αρχαιολογικού Μουσείου στις Σέρρες, που θα προβλέπει επαρκείς χώρους για την έκθεση των αρχαιολογικών ευρημάτων του Νομού, που βρίσκονται διασκορπισμένα σε πολλούς χώρους (Μπεζεστένι, Ναό Αγίων Θεοδώρων, Ζιτζιρλί τζαμί, Αρχαιολογικό Μουσείο Καβάλας κ.α.), χώρους συντήρησης και αποθήκευσης ευρημάτων, θα περιλαμβάνει χώρους για τη διοργάνωση περιοδικών εκθέσεων, εκπαιδευτικών προγραμμάτων και εκδηλώσεων, καθιστώντας το έναν χώρο πολιτισμού και εκπαίδευσης.

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Σερρών

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Σερρών στεγάζεται από το 1970 στο Μπεζεστένι κλειστή στεγασμένη αγορά του β’ μισού του 15ου αι. που βρίσκεται στο σημερινό κέντρο της πόλης.

Χτίστηκε κατά το πρότυπο των βυζαντινών αγορών και το όνομα του σημαίνει αγορά υφασμάτων. Εκτίθενται ευρήματα, από την Μέση και Ύστερη Νεολιθική εποχή, Πρώιμη και Ύστερη εποχή του Χαλκού (αγγεία, πήλινα ειδώλια), από τον 4ο έως και 6ο -7ο π.Χ, τους Ρωμαϊκούς χρόνους, την Ελληνιστική και Βυζαντινή εποχή.

Τα ευρήματα προέρχονται από την πόλη των Σερρών αλλά και από ανασκαφές σε αρχαίες πόλεις του Νομού Σερρών όπως η αρχαία Βέργη, η αρχαία Άργιλος κ.ά.

 

πηγή: https://www.anexartitos.gr/zitoyn-neo-archaiologiko-moyseio-stis-serres?utm_source=webpushr&utm_medium=push&utm_campaign=109729