Το απλό επιστημονικό τρικ για καλύτερη μνήμη

Θέλετε να συγκρατείτε στη μνήμη σας περισσότερες πληροφορίες και να σταματήσετε να ξεχνάτε ονόματα και τηλέφωνα; Υπάρχει ένας πολύ απλός και επιστημονικά τεκμηριωμένος τρόπος να το πετύχετε!

Σύμφωνα με μια νέα καναδική μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Γουοτερλού, η οποία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Memory, το μόνο που πρέπει να κάνετε είναι να διαβάζετε δυνατά αυτό που προσπαθείτε να απομνημονεύσετε, μια στρατηγική που οι περισσότεροι εξασκήσαμε ως μαθητές!

Όπως επισημαίνουν οι ερευνητές, για να μαθαίνουμε καλύτερα και ναι θυμόμαστε περισσότερες πληροφορίες απαιτείται ενεργή συμμετοχή, πράγμα που επιτυγχάνεται τόσο όταν εκφωνούμε όσο και όταν ακούμε τις πληροφορίες που θέλουμε να θυμόμαστε.

bigstock Digital composite of Portrait 201948427

Στο πλαίσιο σχετικού πειράματος που πραγματοποίησαν οι ερευνητές, αξιολόγησαν 95 άτομα ως προς την ικανότητά τους να απομνημονεύουν πληροφορίες αφού τις είχαν διαβάσει χαμηλόφωνααφού άκουσαν να τις διαβάζει κάποιος άλλος ή αφού τις διάβασαν φωναχτά οι ίδιοι.

Στην τελευταία περίπτωση, διαπίστωσαν οι ερευνητές, η ικανότητα απομνημόνευσης ήταν σημαντικά ενισχυμένη. Αυτό, σύμφωνα με τους ίδιους, οφείλεται στο λεγόμενο «φαινόμενο της παραγωγής» (production effect), το οποίο περιγράφει τη διαδικασία να εκφωνούμε κάτι και ταυτόχρονα να ακούμε τον εαυτό μας, καθώς έτσι η πληροφορία εξατομικεύεται και αποθηκεύεται ευκολότερα στη μνήμη μας για μελλοντική «χρήση».

«Η μελέτη επιβεβαιώνει ότι η μάθηση και η μνήμη ωφελούνται από την ενεργή συμμετοχή» σχολιάζει ο επικεφαλής συντάκτης της μελέτης, Colin MacLeod, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Γουοτερλού.

Παλαιότερα ευρήματα από την ίδια ερευνητική ομάδα είχαν υποδείξει επίσης ότι γράφοντας ή πληκτρολογώντας λέξεις είναι πιο εύκολο να τις απομνημονεύσουμε.

πηγή: onmed.gr

Τα www.SerraikaNea.gr είναι μια διαδικτυακή ενημερωτική πύλη με ειδήσεις που αφορούν στις Σέρρες.

smart search

Ο Καιρός

Cloudy

15°C

Σέρρες

Cloudy

Humidity: 76%

Wind: 11.27 km/h

  • 21 Nov 2018

    Scattered Thunderstorms 17°C 12°C

  • 22 Nov 2018

    Scattered Showers 15°C 9°C