Επικοινωνία: info@serraikanea.gr

Υγεια & Ομορφια

Ιός του Δυτικού Νείλου: Οι Σέρρες ως αστοχία του Προγράμματος καταπολέμησης κουνουπιών!

Μεγαλύτερης διάρκειας από κάθε άλλη χρονιά ήταν φέτος το πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας το οποίο ολοκληρώνεται αυτές τις μέρες.

Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό και με άλλες παραμέτρους, οδήγησε σε καλύτερα αποτελέσματα, ως προς τα επίπεδα όχλησης, σε σύγκριση με προηγούμενα χρόνια, με εξαίρεση κάποιες περιοχές κυρίως πλησίον ορυζώνων στις οποίες η όχληση ήταν σημαντική.

Όπως εξηγεί στην Voria.gr ο Σπύρος Μουρελάτος, Dr. Βιολογίας και εκπρόσωπος της εταιρείας «Οικοανάπτυξη» η οποία υλοποιεί το μέρος του προγράμματος το οποίο αφορά την επίγεια καταπολέμηση,

«φέτος, πέρα από τη χρονική παράταση εφαρμογής του προγράμματος, υπήρξαν και ορισμένες άλλες παράμετροι οι οποίες μας βοήθησαν ώστε να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα».

Ωστόσο, στη διάρκεια του εξαμήνου, υπήρξαν προβλήματα υψηλής όχλησης σε ορισμένες περιοχές. Μεγαλύτερη ταλαιπωρία υπέστησαν περιοχές οι οποίες γειτνιάζουν με ορυζώνες όπου η καταπολέμηση γίνεται από αέρος με ελικόπτερα. Όπως εξηγεί ο κ. Μουρελάτος «φέτος χρησιμοποιήθηκε ένα νέο βιολογικό σκεύασμα, σύμφωνα με τις υποδείξεις των αρμοδίων αρχών, το οποίο όμως, αποδείχθηκε λιγότερο αποτελεσματικό».

Ως αστοχία του προγράμματος καταπολέμησης των κουνουπιών θεωρείται η περίπτωση των Σερρών όπου υπήρξαν δεκάδες κρούσματα ιού του δυτικού Νείλου, ωστόσο, τα αίτια γι’ αυτό το φαινόμενο ακόμη διερευνώνται.

Η υλοποίηση του προγράμματος της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας διήρκεσε φέτος ένα εξάμηνο. Ξεκίνησε νωρίτερα, αρχές Απριλίου, καθώς υπήρχε ανησυχία για τον ενδεχόμενο επιβαρυντικό ρόλο που θα μπορούσαν να έχουν τα ενοχλητικά έντομα στη διάδοση του κορωνοϊού και ολοκληρώνεται αυτές τις μέρες. Η δε παράταση του προγράμματος κρίθηκε αναγκαία κυρίως λόγω των κρουσμάτων ιού του δυτικού Νείλου στις Σέρρες.

 

Η «μαύρη τρύπα» των Σερρών

Το μεγαλύτερο πρόβλημα, ωστόσο, υπήρξε στην περιοχή των Σερρών όπου, εκτός της όχλησης, υπήρξαν και δεκάδες κρούσματα ιού του δυτικού Νείλου που οδήγησαν ακόμη και σε θανάτους ηλικιωμένων. Παρότι φέτος ο πανελλαδικός αριθμός των κρουσμάτων ιού του δυτικού Νείλου ήταν εμφανώς μικρότερος, εντούτοις στην Κεντρική Μακεδονία ήταν αρκετά υψηλός. Χαρακτηριστικά ενώ τα προηγούμενα τρία χρόνια καταγράφονταν περί τα διακόσια κρούσματα ετησίως. Φέτος είχαμε έως τώρα μόνον 125, εκ των οποίων όμως, τα 84 ήταν στην Κεντρική Μακεδονία και εξ αυτών τα 54 στις Σέρρες. Οι αρμόδιοι επιστημονικοί φορείς αναζητούν απαντήσεις γι’ αυτό το φαινόμενο και το επόμενο διάστημα ίσως υπάρξουν κάποιες τεκμηριωμένες ερμηνείες.

Στην εβδομαδιαία έκθεση του ΕΟΔΥ για την επιδημιολογική επιτήρηση της λοίμωξης από ιό του Δυτικού Νείλου σε ανθρώπους, που εκδόθηκε χθες 01 Οκτωβρίου 2020 αναφέρεται ότι από την αρχή της περιόδου 2020, μέχρι 01/10/2020 (ώρα 14.00), έχουν διαγνωστεί και δηλωθεί εκατόν τριάντα δύο (132) κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου στην Ελλάδα, εκ των οποίων τα εκατόν έξι (106) παρουσίασαν εκδηλώσεις από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (ΚΝΣ, εγκεφαλίτιδα ή/και μηνιγγίτιδα ή/και οξεία χαλαρή παράλυση) και είκοσι έξι (26) είχαν ήπιες εκδηλώσεις (εμπύρετο νόσημα)/ δεν είχαν εκδηλώσεις από το ΚΝΣ (Πίνακας 1). Έχουν καταγραφεί είκοσι (20) θάνατοι σε ασθενείς με λοίμωξη από τον ιό, ηλικίας άνω των 62 ετών (διάμεση ηλικία θανόντων= 82 έτη).

Στον    Πίνακα   2   φαίνεται  η  γεωγραφική  κατανομή  των  δηλωθέντων  κρουσμάτων  με   εργαστηριακά διαγνωσμένη λοίμωξη από τον ιό του ΔΝ, ανά εκτιμώμενο Δήμο έκθεσης (Πίνακας 3). Σημειώνεται ότι ο εκτιμώμενος τόπος έκθεσης των ανθρωπίνων κρουσμάτων από τον ιό του ΔΝ αποτελεί αδρό κριτήριο για την εκτίμηση των περιοχών κυκλοφορίας του ιού.

5.880 τα δυνητικά ασυμπτωτικά κρούσματα στις Σέρρες

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα αποτελέσματα οροεπιδημιολογικής μελέτης που είχε διεξαχθεί το 2010,  σε  κάθε  ένα  (1)  κρούσμα  λοίμωξης  από  τον  ιό  του  Δυτικού  Νείλου  με  προσβολή  του  ΚΝΣ αντιστοιχούν περίπου 140 μολυνθέντες από τον ιό (με ήπια συμπτωματολογία ή ασυμπτωματικοί).

Δηλαδή στην Π.Ε. Σερρών τα δυνητικά κρούσματα ανέρχονται σε 140χ42= 5.880!

Από τον πίνακα κατανομής των κρουσμάτων και την παράμετρο Ασθενείς ΜΕ εκδηλώσεις από το ΚΝΣ ανά 100.000 πληθυσμού συνάγεται η επιβάρυνση της Π.Ε. Σερρών όπου σημειώνονται τα περισσότερα κρούσματα (55) ενώ οι θάνατοι ασθενών φτάνουν τους 6.

Συμπεράσματα του ΕΟΔΥ

Κρούσματα λοίμωξης από ιό του Δυτικού Νείλου εμφανίζονται σε πολλές χώρες παγκοσμίως, όπως και σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες, σε ετήσια βάση. Τα έτη 2010-2014 και 2017-2019 καταγράφηκαν κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου σε διάφορες περιοχές (και) της χώρας μας, κατά τους καλοκαιρινούς και φθινοπωρινούς μήνες, ενώ κυκλοφορία του ιού καταγράφηκε σε όλες σχεδόν τις Περιφέρειες. Αυτό υποδηλώνει ότι ο ιός του Δυτικού Νείλου έχει εγκατασταθεί και στη χώρα μας, όπως και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Ως εκ τούτου, θεωρούνταν πιθανή και αναμενόμενη η επανεμφάνιση περιστατικών και κατά την τρέχουσα περίοδο 2020, κατά την περίοδο κυκλοφορίας των κουνουπιών, τόσο

σε γνωστές όσο και -πιθανά- σε νέες περιοχές. Ο Ε.Ο.Δ.Υ. είχε ήδη ενημερώσει (τον Μάιο 2019) τους επαγγελματίες υγείας πανελλαδικά για την ανάγκη εγρήγορσής τους για την πρώιμη διάγνωση περιστατικών.

Πηγή: anexartitos.gr

Τα www.SerraikaNea.gr είναι μια διαδικτυακή ενημερωτική πύλη με ειδήσεις που αφορούν στις Σέρρες.