Επικοινωνία: info@serraikanea.gr

Υγεια & Ομορφια

Ρεπορτάζ-Αυτοψία στο ιατρείο του Σερραίου φυσίατρου Κώστα Νάβαλη στο Μαρούσι (vids + pics)

Λένε πως “το έντονο και συνεχές άγχος  προκαλεί ένα σφίξιμο στον αυχένα”. Κάτι τέτοιο πρέπει αν συνέβη και σε μένα και πριν από λίγο καιρό είχα έναν μόνιμο ενοχλητικό πόνο από τον οποίο δεν μπορούσα να απαλλαγώ...Έτσι σκέφτηκα να επισκεφθώ το ιατρείο του Σερραίου φυσιάτρου φίλου μου Κώστα Νάβαλη ο οποίος σε ανύποπτο χρόνο στο παρελθόν μου είχε πει πως δεν υπάρχει πόνος που να μην υποχωρεί μπροστά στην επιστήμη που συνδυάζει την ιατρική γνώση, την τεχνολογία και άλλες εναλλακτικές πρακτικές όπως ο βελονισμός…

 

Τον πήρα τηλέφωνο και κλείσαμε ραντεβού. Η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από τις Σέρρες και την αγάπη μας για αυτήν. Αυθόρμητα του είπα “να γράψουμε την ιστορία σου στα SerraikaNea.gr” … Γέλασε…. ”Έλα να δούμε τι έχεις και γράψε ότι θέλεις“ μου απάντησε… Σε λίγη ώρα ήμουν στο Μαρούσι, στην οδό Κονδύλη  και χτυπούσα το κουδούνι του ιατρείου του…

 

ΤΗΣ ΕΛΕΝΗΣ ΛΑΖΑΡΟΥ


Μου πρότεινε να χρησιμοποιήσω αντισηπτικό που υπήρχε στην είσοδο του ιατρείου κάτω από μία ταμπέλα που ενημέρωνε τους ασθενείς  για τα αυστηρά  μέτρα που πρέπει πλέον να τηρούνται στα ιατρεία, μου έδωσε να φορέσω μάσκα και ποδονάρια.
Το ιατρείο ήταν άδειο καθώς όπως μου εξήγησε τηρεί ευλαβικά τα μέτρα του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου που προβλέπουν πως τα ιατρεία πλέον λειτουργούν μόνο με ραντεβού με ρυθμό ένας (1) ασθενής ανά τουλάχιστον τριάντα (30) πρώτα λεπτά. Οι πόρτες ήταν ανοιχτές για να αεριστεί ο χώρος. Πριν με εξετάσει για να μου φύγει το άγχος με ξενάγησε και μου έδειξε την όμορφη θέα από το μπαλκόνι του…

 Μου πήρε αναλυτικά το ιατρικό ιστορικό μου και  άρχισε να με εξετάζει. Μέσα σε λίγα λεπτά το πιάσιμο και ο ενοχλητικός πόνος άρχισαν να υποχωρούν. 

 

Εσύ πότε έφυγες από τις Σέρρες; 

 

Γεννήθηκα και μεγάλωσα στις Σέρρες μέχρι την τρίτη Λυκείου. Μετά το 1984 πέρασα στην Ιατρική σχολή της Θεσσαλονίκης, έκανα το στρατιωτικό μου, το Αγροτικό μου που το έκανα στο Χαροπό και το Στρυμονοχώρι και μετά βρέθηκα  στην Αθήνα για κάνω την ειδικότητά μου- δυστυχώς μόνο εδώ υπήρχε η δυνατότητα να κάνω την συγκεκριμένη ειδικότητα. Αυτός είναι ένας παράγοντας που αποτρέπει πολλούς νέους γιατρούς να ακολουθήσουν το αντικείμενό μου παρόλο που είναι πολύ ενδιαφέρον. Το μεγαλύτερο μέρος της ειδικότητας το έκανα  στο ΚΑΤ της Κηφισιάς. Τα τελευταία 14 χρόνια διατηρώ το ιατρείο μου εδώ στο Μαρούσι όπου βρισκόμαστε  ενώ πριν εργαζόμουν  ως Φυσίατρος σε δημόσια κέντρα αποκατάστασης και θεραπευτήρια.

 

Ποια ακριβώς είναι η ειδικότητά σου; 

 

Λέγεται Φυσική Ιατρική και Αποκατάσταση.

Η ειδικότητα διαρκεί πέντε (5) χρόνια και περιλαμβάνει:

  • έξι μήνες Παθολογία
  • έξι μήνες Νευρολογία
  • έξι μήνες Ορθοπαιδική
  • τρισήμισυ χρόνια Φυσική Ιατρική και Αποκατάσταση

 

Και πώς επέλεξες την συγκεκριμένη ειδικότητα;

 

Είχα ξεκινήσει χειρουργική με στόχο την ορθοπαιδική όταν τυχαία έκανα μία συζήτηση με αξιόλογο συνάδελφο που μου είπε πως ο ίδιος επέλεξε “φυσική ιατρική και αποκατάσταση”. 

Μία ειδικότητα που  ασχολείται με την αποκατάσταση μυοσκελετικών και νευρολογικών παθήσεων μόνο που δεν έχει χειρουργεία.  Μου άρεσε από την πρώτη στιγμή.  Το συζήτησα με τον τότε Διευθυντή μου στο νοσοκομείο Παπανικολάου και μου είπε πως είναι ένας κλάδος ιδιαίτερα αναπτυγμένος στο εξωτερικό με μεγάλες προοπτικές στην χώρα μας.

Έτσι το αποφάσισα, αφού πρώτα κατέβηκα στην Αθήνα για να γνωρίσω και να συζητήσω από κοντά με τους διευθυντές των κλινικών που παρείχαν την ειδικότηταΔηλαδή τι περιστατικά βλέπεις στην πράξη; 

 

Πάρα πολλά. Νευρολογικά και ορθοπαιδικά που έχουν κάποια βλάβη στην κίνηση και την λειτουργικότητα. Για παράδειγμα άνθρωποι που έχουν παθήσεις στην οσφυϊκή μοίρα και τον αυχένα, αρθρίτιδες, τενοντοπάθειες, αθλητικές κακώσεις, αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια, κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, ακρωτηριασμούς.

Σε τέτοιες περιπτώσεις υπάρχει ένα κενό. Ο συνάδελφοι ορθοπαιδικοί, νευρολόγοι και νευροχειρουργοί δεν γνωρίζουν την αποκατάσταση γιατί δεν υπάρχει στο γνωστικό αντικείμενο της ειδικότητάς τους.

Εκεί ερχόμαστε εμείς με την ομάδα αποκατάστασης στην οποία συμμετέχουν μεταξύ άλλων ορθοπεδικοί, νευρολόγοι, παθολόγοι, ψυχίατροι, φυσικοθεραπευτές, εργοθεραπευτές, λογοθεραπευτές, ορθοπαιδικοί τεχνίτες και συνεργαζόμαστε για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. 

 

Βλέπω στο ιατρείο σου έχεις και πολλά μηχανήματα. Τι είναι όλα αυτά; 

 

Είναι τεχνολογικός εξοπλισμός που συμβάλλει στην επίτευξη ενός ακόμη καλύτερου θεραπευτικού αποτελέσματος. Να σου δείξω, για παράδειγμα, το TECAR….

Υπάρχουν περιστατικά βαριά που βελτιώθηκαν θεαματικά; 

 

Ε, πολλά. Ασθενείς με πόνους αφόρητους στην μέση που όλοι τους έλεγαν  πως πρέπει να χειρουργηθούν. Μετά από κάποιες θεραπείες με βελονισμό, ηλεκτροβελονισμό, ήπιους χειρισμούς, μηχανήματα, ειδικές ασκήσεις, εργονομικές παρεμβάσεις και το χειρουργείο ματαιώθηκε  και περπατάνε για χιλιόμετρα.

Αθλητές με συχνούς τραυματισμούς, ασθενείς με πονοκεφάλους και ημικρανίες που βελτιώθηκαν, γυναίκες με πολύ έντονα συμπτώματα δυσμηνόρροιας, βαρείς καπνιστές, υπέρβαροι και πολλά πολλά ακόμη. 

Υπάρχουν ασθενείς με τους οποίους ασχολήθηκα θεραπευτικά πριν από χρόνια και με παίρνουν ακόμη τηλέφωνο ανθρώπινα στα γενέθλια και την γιορτή μου και μου λένε “γιατρέ δεν θα σε ξεχάσουμε ποτέ, μας έσωσες”.  Αυτή είναι η πιο μεγάλη ικανοποίηση για μένα...

 

 

 

 

 

 

Κάνεις και βελονισμό; 

 

Παράλληλα με την ειδικότητα μου ασχολήθηκα με τον βελονισμό κάνοντας σειρά μαθημάτων σε σχολή βελονισμού (1997-1998) ενώ το 1999 μετεκπαιδεύτηκα στο Πεκίνο με την σχολή βελονισμού.

Έχω συμμετάσχει σε σεμινάρια Διαχείρισης του Πόνου με βελονισμό από διεθνούς φήμης ιατρούς- βελονιστές όπως ο Robert Gerwin MD και ο Thomas Lundeberg καθώς και σε σεμινάρια Κοσμητικού- Αισθητικού Βελονισμού με την Dr Radha Tambirajah.

Προσπαθώ να εμπλουτίζω τις γνώσεις μου και κάθε φορά που γίνονται σεμινάρια δεν χάνω την ευκαιρία να πηγαίνω.

Θεωρώ πως ο βελονισμός έχει θεαματικά αποτελέσματα εκτός από τις παθήσεις που ανέφερα παραπάνω, και στον χρόνιο πόνο, παχυσαρκία - απώλεια βάρους, άγχος, διαταραχές ύπνου, ευερέθιστο έντερο, μεθερπητική νευραλγία, νευραλγία τριδύμου, κυτταρίτιδα και αναζωογόνηση προσώπου.

 

Στις Σέρρες πηγαίνεις συχνά; 

 

Ναι αρκετά. Ζει η μητέρα μου στις Σέρρες. Έτσι πηγαίνω τουλάχιστον κάθε δύο μήνες. Μάλιστα πέρασα στην πόλη μας όλο το διάστημα της καραντίνας. Ήταν μία καλή ευκαιρία να περάσω λίγο χρόνο με τους δικούς μου. 

 

Τι σου λείπει πιο πολύ από τις Σέρρες; 

 

Οι δικοί μου, οι φίλοι μου, οι συγγενείς μου, το φαγητό, ο τρόπος ζωής…

 

Θα το σκεφτόσουν να επιστρέψεις μόνιμα;

 

Ναι είναι στο πίσω μέρος του μυαλού μου αλλά όχι ακόμα. Το μόνο σίγουρο αν αποφασίσουμε να εγκαταλείψουμε το Κλεινόν Άστυ οικογενειακώς,  είναι πως θα πάμε Βόρεια…

Τα www.SerraikaNea.gr είναι μια διαδικτυακή ενημερωτική πύλη με ειδήσεις που αφορούν στις Σέρρες.