Υγεια & Ομορφια

«Εγκλωβισμένη» στις ΗΠΑ η Σερραία Βασιλική Καχπάνη

«Με Ελληνικές οδηγίες αντιμετωπίσαμε την Πανδημία του κορωνοϊού»...
  • Περιγράφει πως βιώνει  την υγειονομική κρίση στην Μητρόπολη του Καπιταλισμού

 Του Δημητρίου Γ . Νάτσιου

 Η Βασιλική Καχπάνη, συνταξιούχος δικηγόρος του Πρωτοδικείου Σερρών , η οποία διετέλεσε και γεν.  γραμματέας του Δικηγορικού Συλλόγου Σερρών, περιγράφει στη συνέντευξη που παραχώρησε στο «Σ.Θ.» πως  βιώνει στην Αμερική την  υγειονομική κρίση που έπληξε την ανθρωπότητα.

Δεν μπορούσε να φανταστεί ότι  μία  επίσκεψη   οικογενειακού χαρακτήρα- πήγε να δει τον μικρό της γιό  που ζει και εργάζεται στην πόλη της  Αστόρια–  θα εξελισσόταν σε μία τόσο πρωτόγνωρη  και διδακτική εμπειρία ζωής.

Δηλώνει περήφανη γιατί οι Έλληνες  στην Αμερική ακολούθησαν τα μέτρα της Ελλάδας και κλείστηκαν  στα σπίτια τους.

«Όσοι δούλευαν σε εταιρείες και μπορούσαν να δουλέψουν από το σπίτι εργάζονταν  από τον  υπολογιστή» μας είπε, «ενώ οι υπόλοιποι Έλληνες που σταδιοδρομούν ως ελεύθεροι επαγγελματίες   διατηρώντας  σούπερ μάρκετ, μανάβικα και  κρεοπωλεία αναγκαστικά συνέχισαν να εργάζονται με μάσκες γάντια απολυμαντικά και ορισμένο αριθμό πελατών εντός  των καταστημάτων τους «, μας ανέφερε.

 Από πότε βρίσκεστε στη Αμερική ;

Ήρθα στην Νέα Υόρκη στις 30/1/2020 για να επισκεφθώ τον μικρό μου γιό Θεολόγη  ο οποίος  εργάζεται στην πόλη  Αστόρια στην επιχείρηση του θείου του , με προγραμματισμένη επιστροφή στις 20 Μαρτίου.

Ήταν η εποχή που άρχισαν να εμφανίζονται τα κρούσματα του covid 19 στην ΕυρώπηΕδώ όμως έως 10 Μαρτίου όλα κυλούσαν ομαλά, ο κόσμος ζούσε στους ρυθμούς της Αμερικανικής  ζωής.

Εκατομμύρια κόσμος κυκλοφορούσε καθημερινά με τα τρένα, οι τουρίστες επισκέπτονταν τα αξιοθέατα της Νέας Υόρκης, προχωρούσαν σε αγορές από τα  πολυκαταστήματα χωρίς προφυλάξεις .

Όλα έδειχναν ότι θα αργούσε να έρθει το κακό και αν ερχόταν  θα αντιμετωπιζόταν από το σύστημα Υγείας της μεγάλης Υπερδύναμης .

Ξαφνικά όμως ο Πρόεδρος Τράμπ ανακοίνωσε το κλείσιμο των εστιατορίων και  των μπαρ και, σε λίγες ημέρες, την παύση των εξωτερικών πτήσεων.

Η δική μου πτήση ακυρώθηκε στις 13 Μαρτίου.

Μετά από ένα 15νθημερο έκλεισαν τα καταστήματα και έμειναν ανοιχτά τα σούπερ μάρκετς και τα φαρμακεία .

Η πόλη νέκρωσε, όλοι κλείστηκαν  στα σπίτια τους και το μόνο που ακουγόταν ήταν οι σειρήνες των ασθενοφόρων.

Το σύστημα Υγείας βρέθηκε σε οριακή κατάσταση. Τα νοσοκομεία γέμισαν από κρούσματα, στα πάρκα έστησαν χιλιάδες σκηνές. Δέχονται μόνο κρούσματα από το covid 19.

Οποιοδήποτε άλλο περιστατικό αντιμετωπιζόταν από το πλήρωμα του ασθενοφόρου,  γι αυτό  πολλοί άνθρωποι απεβίωσαν  αφού δεν μπορούσαν  να νοσηλευθούν   σε νοσοκομείο (καρδιακά επεισόδια, κλπ).

Τα νοσοκομεία δεν είχαν πλέον επαρκή προστατευτικό εξοπλισμό, ξαναχρησιμοποιούσαν τις μάσκες μιας χρήσης, δεν υπήρχαν κρεβάτια, αναπνευστήρες .

Το αποκορύφωμα ήταν όταν ο Πρόεδρος Τράμπ  ανακοίνωσε ότι είχαν αναπνευστήρες για 3 ημέρες.

Οι θάνατοι χιλιάδες καθημερινά, τα πτώματα στοιβάζονται μέσα σε φορτηγά ψυγεία και ανοίγουν ομαδικούς τάφους σε ένα νησάκι,  όπου έθαβαν παλιότερα τα αζήτητα πτώματα.

Όλοι τρομοκρατημένοι παρακολουθούσαμε  τις ραγδαίες εξελίξεις και δεν τολμούσαμε να βγούμε από το σπίτι.

Εδώ δεν υπάρχουν μπαλκόνια, οπότε η μόνη διέξοδος είναι η ταράτσα, όταν έχει καλό καιρό. Έως και σήμερα οι θάνατοι ανέρχονται στους 2000 με 2500 ανθρώπους καθημερινά.

Έχουν νοσήσει  και έχουν πεθάνει αρκετοί ομογενείς.

Η καθυστερημένη αντίδραση της Κυβέρνησης να λάβει έγκαιρα μέτρα είχε ως αποτέλεσμα να εξαπλωθεί ο ιός που κοστίζει καθημερινά χιλιάδες ανθρώπινες ψυχές.

Δεν υπήρξε καραντίνα, όπως στην Ελλάδα, απλά ο κόσμος από φόβο κλείστηκε μέσα στο σπίτι.

Τώρα στα ανοιχτά καταστήματα εισέρχεται ορισμένος αριθμός ατόμων υποχρεωτικά με μάσκα και γάντια.

Όταν έχει λιακάδα βγαίνουν για περίπατο και στις 7 το απόγευμα βγαίνουν στα παράθυρα και στον δρόμο χτυπώντας κατσαρόλες και σφυρίζουν σε ένδειξη συμπαράστασης στο νοσηλευτικό προσωπικό.

Το Empire state Building φωτίζεται κάθε βράδυ με το βαθύ κόκκινο της καρδιάς άλλοι λένε για τους νεκρούς άλλοι για να τιμήσουν τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία

Εσείς προσωπικά πως βιώσατε αυτή την κατάσταση με τον πανδημία του Κορωνοϊού και στις ΗΠΑ, που μετρά πολλές απώλειες σε ανθρώπινες ζωές;

Ακολουθήσαμε τα μέτρα της Ελλάδας και μένουμε στο σπίτι ,βγαίνοντας μια φορά την εβδομάδα στο σούπερ μάρκετ της γειτονιάς με όλα τα απαιτούμενα μέτρα και συνεχείς απολυμάνσεις .

Στις 15 Μαΐου ανοίγουν τα καταστήματα στις ΗΠΑ,  οπότε περιμένουν αύξηση κρουσμάτων.  Δυστυχώς  όμως εδώ ζούμε το κυνήγι του δολαρίου.

Τους ενδιαφέρει η ανάπτυξη της οικονομίας και οι θάνατοι είναι απλά νούμερα και όχι ανθρώπινες ψυχές. Οι απώλειες έφθασαν στους 75.000 ανθρώπους .

Τριάντα πέντε (35) εκατομμύρια άνεργοι υπάρχουν στην Αμερική σήμερα και άρχισε ο κόσμος να διαμαρτύρεται για το άνοιγμα της αγοράς.

Πλησιάζουν και οι εκλογές (Νοέμβριο), οπότε η Κυβέρνηση θέλει να δείξει ότι υπάρχει ανάπτυξη σε συνδυασμό με το γεγονός ότι δίνει κάθε εβδομάδα στους Αμερικανούς ανέργους που έχασαν την δουλειά τους,  λόγω κλεισίματος των επιχειρήσεων, περί τα 1000 δολάρια .

Η εκκλησία του Αγίου Δημητρίου στην Αστόρια ενισχύει τους άπορες Έλληνες μοιράζοντας τρόφιμα.

Είναι κλειστή η πόρτα του ναού και απαγορεύεται η είσοδος στους πιστούς.

Το ελληνικό προξενείο είναι κοντά στους Έλληνες και πληροφορεί τον κόσμο σε ότι χρειαστεί.

Πλην όμως εδώ υπάρχει το θέμα της τρίμηνης βίζας που το χειρίζεται η Αμερικάνικη Υπηρεσία.

Ήδη προφορικά πήρα έναν μήνα παράταση και πρέπει να φύγω από τις ΗΠΑ  έως τέλος Μαΐου.

Έχω κάνει  αίτηση για μεγαλύτερης διαρκείας παράταση και περιμένω την απάντησή τους.

Η  αεροπορική εταιρεία με την οποία ήρθα στην Αμερική  αρχίζει πτήσεις 1 Ιουλίου , οπότε είμαι αναγκασμένη να ψάχνω άλλη εταιρεία με ενδιάμεση πτήση σε Ευρωπαϊκή πόλη .

Τα αεροπορικά εισιτήρια αυξήθηκαν και υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να κολλήσουν οι επιβάτες τον ιό.

Ελπίζω να βρεθεί όσο το δυνατόν πιο γρήγορα το εμβόλιο για να μην θρηνήσουμε και άλλους ανθρώπους αλλά από ότι παρακολουθώ  τους επιστήμονες θα αργήσει πολύ.

Έχω εμπιστοσύνη στους ειδικούς (εκ των οποίων πολλοί είναι Έλληνες που διαπρέπουν στην Αμερική ).

Είναι πολύ άσχημο να ζεις με τον φόβο και πράγματα που θεωρούσαμε δεδομένα τώρα να μην μπορούμε να τα χαρούμε.

Καιρός είναι να αναθεωρήσουμε τις αξίες της ζωής και τα ιδανικά μας ,να χαιρόμαστε την κάθε στιγμή και να ευχαριστούμε τον Θεό για ότι απλόχερα μας χάρισε.

Εύχομαι να είστε όλοι υγιείς να ακολουθείτε τις οδηγίες των ειδικών, να κάνετε υπομονή, να προσέχετε όσο μπορείτε, χωρίς αλόγιστες μετακινήσεις και συγκεντρώσεις (όπως δυστυχώς παρακολουθώ στα ΜΜΕ τις τελευταίες ημέρες ) για να συναντηθούμε όλοι γεροί, χωρίς να αναγκαστεί η Κυβέρνηση να λάβει πάλι νέα μέτρα.

Είναι στο χέρι μας να διασφαλίσουμε την δική μας υγεία και την υγεία των οικείων  και των φίλων μας .

Να μην ξεχνάμε τα θύματα της Ιταλίας, Ισπανίας, Αμερικής, αλλά και τους ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους τόσο επώδυνα  στην Ελλάδα.

Πηγή: sertharros.gr

Τα www.SerraikaNea.gr είναι μια διαδικτυακή ενημερωτική πύλη με ειδήσεις που αφορούν στις Σέρρες.