Επικοινωνία: info@serraikanea.gr

Υγεια & Ομορφια

Γιάννης Νενεκίδης: Ο Σερραίος Καρδιοχειρουργός, που με την σιωπή του υπόσχεται πολλά στον τομέα μεταμοσχεύσεων πνευμόνων

Γεννήθηκε στο Μανχάτταν της Νέας Υόρκης, σπούδασε και εργάστηκε στην Ευρώπη και πριν από λίγα χρόνια επέστρεψε στην Ελλάδα για να συμβάλει στον ευαίσθητο χώρο των μεταμοσχεύσεων θωρακικών οργάνων. Σήμερα αποτελεί σημαντικό μέλος του χειρουργικού προγράμματος μεταμοσχεύσεων καρδιάς-πνεύμονα στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό κέντρο. Είναι ο ιατρός  Ιωάννης Νενεκίδης με καταγωγή από τις Σέρρες και πιο συγκεκριμένα από τα πανέμορφα Πλατανάκια του δήμου Σιντικής

όπου εγκαταστάθηκε πριν από σχεδόν ένα αιώνα η γιαγιά του ως πρόσφυγας του Πόντου. Όταν έμαθα για αυτόν τον αναζήτησα για να κάνουμε μία συνέντευξη για τα serraikanea.gr. Δέχθηκε με χαρά. Χρειάστηκε να περιμένω πολλούς μήνες ώσπου να συναντηθούμε καθώς το πρόγραμμά του ήταν φορτωμένο. Παρά το εντυπωσιακό βιογραφικό του ήταν απλός και χαμογελαστός. Μιλήσαμε για τις Σέρρες, τα όμορφα Πλατανάκια, την οικογένειά του. Όταν ήρθε η ώρα όμως να μιλήσουμε για το έργο του ήταν διστακτικός. Θα μιλήσουμε όταν έχουμε να παρουσιάσουμε έργο μου είπε καθώς το ελληνικό πρόγραμμα μεταμόσχευσης πνευμόνων βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο έναρξης. Ένα πρόγραμμα που θα προσφέρει διέξοδο σε συμπατριώτες μας που πάσχουν από τελικού σταδίου αναπνευστική ανεπάρκεια και ξεκίνησε να δομείται πριν από λίγους μήνες.  Συμφώνησα κι έτσι  ανανεώσαμε το ραντεβού μας για το φθινόπωρο….
ΤΗΣ ΕΛΕΝΗΣ ΛΑΖΑΡΟΥ


Πριν την συνάντησή μας είχα ψάξει για αυτόν στο διαδίκτυο. Έτσι έμαθα πως οι τίτλοι του είναι πολλοί :  Επιμελητής Α  στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό κέντρο, Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας σε συνεργασία με το  Πανεπιστήμιο Western University of applied  Science της Sion στην Ελβετία, 

FETCS Kάτοχος Ευρωπαϊκού διπλώματος Καρδιοχειρουργικής , εξειδικευμένος στις μεταμοσχεύσεις καρδιάς και Πνεύμονα στη  Μ. Βρετανία-Queen Elisabeth Hospital του Μπέρμιγχαμ  - και στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Βιέννης-τμήμα μεταμοσχεύσεων Πνευμόνων.


Ψάχνοντας βρήκα και την συνέντευξη που είχε δώσει σε ένα συγκλονιστικό ντοκιμαντέρ του ελληνικού vice με τίτλο “ζωή στην αναμονή”.

https://video.vice.com/gr/video/the-chronicle-of-a-transplant/5c9a2e57be40776d521d2229

 Το  VICE   συνάντησε τον Δημήτρη Κοντοπίδη, που πάσχει από κυστική ίνωση και είναι σε λίστα για μεταμόσχευσης πνευμόνων, ο οποίος περιέγραψε τη δύσκολη καθημερινότητά του. Παρουσίασε επίσης την μεταμοσχευμένη Λένα Πολυχρόνη, που γεννήθηκε επίσης με κυστική ίνωση,  και για το πώς άλλαξε η ζωή της, όταν χτύπησε το τηλέφωνό της πριν τρία χρόνια προκειμένου να την ειδοποιήσουν ότι βρέθηκε συμβατός δότης πνευμόνων. Σε αυτό το ντοκιμαντέρ που γυρίστηκε πριν ξεκινήσει να λειτουργεί το πρόγραμμα μεταμόσχευσης πνευμόνων στο Ωνάσειο μίλησε και ο «Σερραίος»  Γιάννης Νενεκίδης :


Ο στόχος του Ελληνικού προγράμματος είναι να σταματήσει η ταλαιπωρία των ασθενών στο να αναζητούν την θεραπεία τους σε χώρες του εξωτερικού.


Η ιδιαιτερότητα της συγκεκριμένης μεταμόσχευσης  είναι ότι ο πνεύμονας είναι το μοναδικό όργανο που έρχεται σε άμεση επαφή με το περιβάλλον και με τα αντιγόνα που προέρχονται από την ατμοσφαιρική ρύπανση για αυτό και  έχουμε ποσοστά λοιμώξεων και απόρριψης με συνέπεια την πιο απαιτητική μετεγχειριτική παρακολούθηση των ασθενών .


Η ανέγερση του ωνάσειου εθνικού μεταμοσχευτικού κέντρου θα αυξήσει την μεταμοσχευτική δραστηριότητα θα τονώσει την δωρεά οργάνων στην χώρα μας και στον συγκεκριμένο τομέα των μεταμοσχεύσεων πνευμόνων αυτές θα πραγματοποιούνται εδώ  χωρίς να ταλαιπωρούνται οι ασθενείς  και να νιώθουν απομονωμένοι και μόνοι τους στον αγώνα που έχουν να δώσουν.”
Αφού δεν θα μιλούσαμε για τις μεταμοσχεύσεις αποφασίσαμε να μιλήσουμε για τις Σέρρες.


Από τα Πλατανάκια λοιπόν….από την πλευρά της γιαγιάς;


Είναι μεγάλη ιστορία. Ο παππούς μου ήταν Ελληνοαμερικανός (με καταγωγή από Πόντο και Σμύρνη). Αρχικά λεγόταν Γιάννης Χατζηστεφανίδης . Όταν ήταν νέος ως μετανάστης κατετάγη στην αμερικανική λεγεώνα και πολέμησε πιθανότατα σε μάχες που αφορούσαν την έναρξη του 1ου παγκοσμίου πόλεμου όπου και διακρίθηκε,  επίσης πιθανότατα να τιμήθηκε και με κάποιο μετάλλιο. Στην Αμερική του άλλαξαν το όνομα σε John Nenech διότι το επώνυμο του ήταν δύσκολο για την αμερικανική προφορά. Το θέμα ότι πιθανολογούμε γεγονότα προέρχεται από πληροφορίες που προκύπτουν από διάφορες πηγές κυρίως από τις αμερικανικές αρχές των βετεράνων πολέμου. Ο παππούς μου είναι πρώτος γραμμένος στο τιμώμενο μνήμα της αμερικανικής λεγεώνας στα κεντρικά νεκροταφεία της Θεσσαλονίκης στην Παναγία Ευαγγελίστρια.


Κάποια στιγμή επέστρεψε στην Ελλάδα με στόχο να παντρευτεί και να κάνει οικογένεια. Η μοίρα τον έφερε στα Πλατανάκια Σερρών. Εκεί γνώρισε την γιαγιά μου που ήταν πρόσφυγας από την Ορντου της Τραπεζούντας . Το επώνυμο του αφομοίωσε τη δημοφιλέστερη κατάληξη επωνύμων της περιοχής που ήταν το ίδης με αποτέλεσμα το Νενεκιδης. 


Εσείς που γεννηθήκατε;


Γεννήθηκα στην Νεα Υόρκη. Ο πατέρας μου σπούδασε εκεί διοίκηση επιχειρήσεων.  Στη συνέχεια μεγάλωσα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Ήμουν μαθητης στο 1ο γυμνάσιο και Λύκειο Θεσσαλονίκης. Σπούδασα ιατρική στην Τσεχία σε αγγλόφωνο τμήμα στο Πανεπιστήμιο του Κάρολου της Πραγας το οποίο είναι ιστορικά το τρίτο αρχαιότερο πανεπιστήμιο της Ευρώπης. Απέκτησα την ειδικότητα της θώρακο-καρδιοχειρουργικής στην Αθήνα και πιο συγκεκριμένα στον Ευαγγελισμό. Στην Αγγλία ξεκίνησα τη μετεκπαίδευση μου το 2011, συγκεκριμένα στο Μπέρμιγχαμ όπου μέχρι το 2015 εξειδικεύθηκα στις μεταμοσχεύσεις καρδιάς και πνευμόνων ενώ συνέχισα την εξειδίκευσή μου στην Βιέννη στο πλευρό του διακεκριμένου Αυστριακού καθηγητή  Βάλτερ Κλεπέτκο που διευθύνει το Πρόγραμμα Μεταμοσχεύσεων Πνευμόνων της Αυστρίας το οποίο και είναι φημισμένο παγκοσμίως.Εσείς πηγαίνετε στα Πλατανάκια;


Έχω σπίτι στα Πλατανάκια. Πηγαίνω σε κάθε ευκαιρία.  Μου αρέσει πάρα πολύ η άγρια φύση που κοσμεί την οροσειρά Μπέλες.  Δίχως υπερβολή είναι το μόνο μέρος που πραγματικά ηρεμώ και ξεκουράζομαι. Είναι ένας ευλογημένος τόπος. Εκεί έχω πολλά πράγματα να κάνω. Αγαπημένος προορισμός οι  βόλτες στην λίμνη της Κερκίνης, Είναι ένα πανέμορφο  και παρθένο τουριστικά μέρος. Επίσης μου αρέσουν τα πάντα στιη πόλη των Σερρων: Η διασκέδαση, οι άνθρωποι, το φαγητό….


Πως αποφασίσατε να γίνετε γιατρός και να πάρετε την συγκεκριμένη ειδικότητα;


Ήθελα πάντα να βοηθάω τους συνανθρώπους μου. Μου το μετέδωσαν αυτό με μοναδικό τρόπο οι γονείς μου τους οποίους και ευχαριστώ από καρδιάς για τις θυσίες που έκαναν προκειμένου εγώ να μπορέσω να εξελίξω το μυαλό και τις ικανότητές μου. Τη καρδιοχειρουργική την ακολούθησα διότι μαθήτευσα δίπλα στον Παναγιώτη Σπύρου. Πριν από περίπου 20 χρόνια ήταν δύσκολο να είσαι πλάι σε μια τέτοια προσωπικότητα και να μην γοητευτείς από το τεράστιο ταλέντο του στη καρδιοχειρουργική.  Ο καθηγητής Σπύρου ήταν μεγάλος δάσκαλος και δε θα τον ξεχάσω ποτέ. Όσο αφορά τις μεταμοσχεύσεις οι μέντορες μου είναι δυο. Ο κύριος Jorge Mascaro ο οποίος ήταν ο δάσκαλος μου στο Queen Elisabeth Hospital του Μπέρμιγχαμ και ο καθηγητής Κλέπετκο που προανέφερα. Και οι δυο έχουν ξεχωριστή θέση στη καρδιά μου.Να πούμε και για το πρόγραμμα μεταμοσχεύσεων;


Είπαμε…. Πρώτα να παρουσιάσουμε  έργο και έπειτα στην διάθεσή σας…..

Τα www.SerraikaNea.gr είναι μια διαδικτυακή ενημερωτική πύλη με ειδήσεις που αφορούν στις Σέρρες.