Υγεια & Ομορφια

Συνέντευξη του καθηγητή Δημήτρη Κουρέτα στα SerraikaNea.gr: Νικήστε τον καρκίνο και το χρόνο με διαλειμματική νηστεία! (ΦΩΤΟ)

Τον Δημήτρη Κουρέτα τον είχα γνωρίσει πριν από χρόνια όταν ήμουν ρεπόρτερ στο ΔΙΚΤΥΟ Τηλεόραση στις Σέρρες και αυτός γνωστός καθηγητής  Βιοχημείας- Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με εμπειρία ερευνητή στην Ιατρική Σχολή του Harvard στη Βοστώνη, σπουδές στην Φαρμακευτική και διδακτορικό στη Βιοχημεία...

Επισκεπτόταν τότε πολύ τακτικά τις Σέρρες από όπου κατάγεται η σύζυγός του και επειδή είχε  διάθεσή να μοιράζεται τις γνώσεις του για το κοινό καλό είχε γίνει μέλος στην Ένωση Προστασίας Καταναλωτών. Θυμάμαι το έντονο ενδιαφέρον του για την Ένωση και την αγάπη του για την πόλη μας. Στην συνέχεια έφυγα από τις Σέρρες αλλά χάρη στο διαδίκτυο παρακολουθούσα το ακαδημαϊκό του έργο, τις σπουδαίες ανακαλύψεις  που έκανε ως Καθηγητής Φυσιολογίας Zωικών Oργανισμών και Τοξικολογίας και διευθυντής του ομώνυμου εργαστηρίου, στο τμήμα Βιοχημείας- Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας όπως το “θαυματουργό κέικ”- ένα σνακ που μοιάζει με κοινό κέικ και έχει βάρος μόλις 80 γραμμάρια, αρκεί όμως για να συντηρήσει τον ανθρώπινο οργανισμό επί ένα 24ωρο, καθώς περιέχει τις θερμίδες και τις πρωτεΐνες ενός πλήρους γεύματος και το κύριο συστατικό του προέρχεται από το τυρόγαλα ή ορό γάλακτος, το εξαιρετικά ρυπογόνο απόβλητο των τυροκομείων.

Πρόσφατα κυκλοφόρησε το βιβλίο του "Διαλειμματική νηστεία & αποφυγή νόσων” το οποίο συνέγραψε από κοινού με τον Νίκο Γκουτζουρέλα και τον Φώτη Τέκο και νομίζω πως πρέπει να το διαβάσουν όλοι.

H διαλειμματική νηστεία είναι πολύ δημοφιλής ανάμεσα σε πολυάσχολους ανθρώπους, σε αθλητές αλλά και δραστήριους ανθρώπους, καθώς μπορεί να βελτιώνει την υγεία σας ενώ ταυτόχρονα απλοποιεί τη ζωή σας. Ένα από τα σημαντικότερα οφέλη της διαλειμματικής νηστείας είναι ότι κάνει την υγιεινή διατροφή απλούστερη. Υπάρχουν λιγότερα γεύματα που χρειάζεστε για να προετοιμάσετε, να μαγειρέψετε και να καθαρίσετε μετά.ΤΗΣ ΕΛΕΝΗΣ ΛΑΖΑΡΟΥ
 1.   Όταν λέμε διαλειμματική νηστεία τι εννοούμε; απόλυτη νηστεία;

Με τον όρο διαλειμματική νηστεία εννοούμε την εναλλαγή μεταξύ τροφής και αφαγίας για κάποιες ώρες μέσα στην ημέρα. Ουσιαστικά έχουμε ένα μοτίβο μέσα στην ημέρα όπου κάποιες ώρες σιτιζόμαστε κανονικά ενώ άλλες βρισκόμαστε υπό διατροφικό περιορισμό. Το μοτίβο αυτό μπορεί να γίνει και σε επίπεδο εβδομάδας, όπου κάποιες μέρες τρεφόμαστε κανονικά ενώ άλλες μέρες είμαστε σε νηστεία.

Η διαλειμματική νηστεία αποτελεί σήμερα μια από τις πιο δημοφιλείς τάσεις για καλύτερη υγεία φυσική κατάσταση και απόκτηση σωστών διατροφικών συνηθειών ενώ ταυτόχρονα θρέφει και το πνεύμα διδάσκοντας πειθαρχία και αυτοσυγκράτηση. Οι άνθρωποι επιλέγουν την διαλειμματική νηστεία για να χάσουν βάρος, να βελτιώσουν την υγεία τους σε πολλά επίπεδα και να αποκτήσουν έναν διαφορετικό τρόπο ζωής.

Κατά την διάρκεια των ωρών που βρισκόμαστε σε αφαγία οι οποίες μπορεί να είναι από 14 έως και 24, δεν λαμβάνουμε καμία τροφή που να περιέχει θερμίδες. Μετά το πέρας των ωρών διατροφικού περιορισμού, ακολουθούμε ένα πρόγραμμα ισορροπημένης διατροφής.

 1.   Ακόμη και από το νερό;

Προφανώς και όχι. Νερό, τσάι, καφές χωρίς προσθήκη ζάχαρης ή γάλατος, και άλλων μη θερμιδικών ποτών επιτρέπονται καθ’ όλη την διάρκεια του διατροφικού περιορισμού.

 1.   Πως επιδρά η “διαλειμματική” νηστεία στην φυσιολογία μας;

Η λέξη «τρώω» συνήθως συσχετίζεται με την κατανάλωση κάτι νόστιμου. Στην πραγματικότητα σημαίνει να προμηθεύουμε τα κύτταρα του σώματος μας με θρεπτικά συστατικά. Αυτό εξασφαλίζεται με δύο τρόπους, επομένως υπάρχουν δύο διατροφικά προγράμματα:

 1.      Θρέψη, όπου καταναλώνεται τροφή, υποβάλλεται σε επεξεργασία από το πεπτικό σύστημα και θρέφει τα κύτταρα του σώματος.
 2.      Νηστεία, όπου η πεπτική οδός είναι σε ηρεμία και τα κύτταρα του σώματος λαμβάνουν θρεπτικά συστατικά από τις αποθήκες του σώματος, κυρίως από τον λιπώδη ιστό.

Και τα δύο διατροφικά προγράμματα μας παρέχουν την απαραίτητη ενέργεια και τα δομικά στοιχεία για την αναγέννηση των κυττάρων, μπορούν να προάγουν την ευζωία και την ικανοποίηση, αν εκτελούνται σωστά.


 1.   Τι γνωρίζουμε σήμερα για αυτό βιοχημικά;

Όταν υπάρχει περίσσεια τροφής, αυτή καίγεται αναερόβια που δεν συμφέρει ενεργειακά. Και αυτό γίνεται γιατί ακριβώς υπάρχει περίσσεια. Όταν υπάρχει έλλειψη, τότε καίγεται αερόβια που συμφέρει ενεργειακά. Αυτή η πολύ σημαντική αλλαγή λέγεται στην βιολογία ‘μεταβολική αλλαγή’ (metabolic shift), και δημιουργεί σημαντικά γεγονότα στον οργανισμό του ανθρώπου. Όταν ο άνθρωπος δεν είχε τροφή, επειδή αναγκαζόταν να την μοιραστεί με τον άλλον, αυτό βοήθησε και στην ανάπτυξη της συντροφικότητας του, όπως και άλλων συμπεριφορών. Επομένως για χιλιάδες χρόνια ήταν μαθημένος να νηστεύει, περιόδους που δεν είχε τροφή.

 1.   Τι  επίδραση έχει σε διάφορες νόσους όπως ο καρκίνος, ο σακχαρώδης διαβήτης, το μεταβολικό σύνδρομο, οι νόσοι του καρδιαγγειακού και του νευρικού;

Θα σας απαντήσω μέσω τις διεθνούς βιβλιογραφίας η οποία τα τελευταία χρόνια αυξάνεται πάνω στο συγκεκριμένο θέμα. Σε διάφορα άρθρα ανασκόπησης περιγράφονται τα στοιχεία που υποδεικνύουν ότι ο θερμιδικός περιορισμός σε συνδυασμό με την διαλειμματική νηστεία, μπορούν να παρατείνουν την υγεία διαφόρων συστημάτων του οργανισμού και κυρίως του νευρικού συστήματος επιφέροντας βασικές μεταβολικές και κυτταρικές αλλαγές  που ρυθμίζουν τη διάρκεια ζωής. Η νηστεία και ο θερμιδικός περιορισμός επηρεάζουν τον μεταβολισμό της ενέργειας και των ριζών του οξυγόνου καθώς και τα συστήματα απόκρισης στο κυτταρικό στρες, με τρόπους που προστατεύουν τους νευρώνες από τους γενετικούς και περιβαλλοντικούς παράγοντες από τους οποίους διαφορετικά θα πέθαιναν κατά τη διάρκεια της γήρανσης.

Έρευνες έχουν δείξει ότι η διαλειμματική νηστεία είναι επωφελής για πολλές πτυχές της υγείας συμπεριλαμβανομένου του καρδιαγγειακού συστήματος. Μία μελέτη διαπίστωσε ότι η νηστεία όχι μόνο μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης στεφανιαίας νόσου και διαβήτη, αλλά οδηγεί επίσης σε σημαντικές θετικές αλλαγές στα επίπεδα χοληστερόλης στον ορό του αίματος. Επιπλέον, η νηστεία αυξάνει την επιβίωση από ισχαιμικό επεισόδιο του μυοκαρδίου. Έχει επίσης βρεθεί ότι βελτιώνει την αυτοφαγία στις αρτηρίες, έναν μηχανισμό που συχνά εξασθενεί σε ηλικιωμένα άτομα. Πρόκειται για την κυτταρική διαδικασία αυτοκαθαρισμού που απομακρύνει τις κυτταρικές βλάβες όπως αναφέρθηκε παραπάνω. Έχει αποδειχθεί ότι η μειωμένη αυτοφαγία οδηγεί σε μειωμένη λειτουργία του ενδοθηλίου (κύτταρα των αγγείων). Τα άτομα που υπέφεραν μια καρδιακή προσβολή παρουσιάζουν επίσης χαμηλότερα επίπεδα αυτοφαγίας.

Όσον αφορά τον καρκίνο, η σκόπιμη στέρηση της τροφής για μικρά διαστήματα, ότι ακριβώς προτείνει ηδιαλειμματική νηστεία, φαίνεται ότι μπορεί να αποτελέσει ένα σημαντικό «όπλο» εναντίον του καρκίνου. Ένα πρόσφατο άρθρο του επιστημονικού περιοδικού Nature δείχνει ότι η νηστεία αυτού του είδους «στραγγαλίζει» και σκοτώνει από ασιτία μόνο τα καρκινικά κύτταρα που βρίσκονται υπό χημειοθεραπεία και όχι τα φυσιολογικά.


 1.   Σε ποιες άλλες παθήσεις μπορεί να βοηθήσει;

Όπως μπορείτε να δείτε και σχηματικά, τα οφέλη της διαλειμματικής νηστείας είναι πολλά και πολυεπίπεδα:

 1.   Πώς επηρεάζει το φαινόμενο της γήρανσης;

Υπάρχουν πολλά υποσχόμενες μελέτες σε ζώα που δείχνουν ότι ο περιορισμός της διατροφής, συμπεριλαμβανομένου του θερμιδικού περιορισμού και της διαλείπουσας νηστείας, μπορεί τουλάχιστον σε ορισμένες περιπτώσεις να επεκτείνει την υγιή διάρκεια ζωής και να καθυστερήσει τις παθήσεις που σχετίζονται με το γήρας, σε  διάφορα είδη από ζύμες μέχρι ποντικούς. Μελέτες επιπλέον έδειξαν ότι αρουραίοι που έτρωγαν μέρα παρά μέρα ή ακολουθούσαν κάποια πρότυπη μορφή διαλειμματικής νηστείας έζησαν κατά 36-83% περισσότερο από αρουραίους ελέγχου που ακολουθούσαν μια συνηθισμένη διατροφή. Πρέπει όμως να έχουμε στο μυαλό μας ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γενικευτεί ακόμα στον άνθρωπο καθώς χρειάζεται χρόνια μελέτη για να καταλήξουμε σε κάποιο παρόμοιο αποτέλεσμα στον άνθρωπο.

 1.   Η νηστεία ενδείκνυται και για πρόληψη; πως πρέπει να προσαρμόζεται ανάλογα με την κατάσταση της υγείας κάποιου;

Ας πάρουμε το παράδειγμα του καρκίνου. Σε μία μελέτη χρονικά περιορισμένης σίτισης σε ποντικούς, με διάρκεια λήψης τροφής μεταξύ 9-12 ωρών, η νηστεία αποδείχθηκε ότι αντιστρέφει την επιδείνωση της παχυσαρκίας και του διαβήτη τύπου 2 σε ποντίκια. Η παχυσαρκία είναι ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για τον καρκίνο, ο οποίος μπορεί να υποστηρίξει την χρήση της νηστείας για την καλύτερη αντιμετώπιση του καρκίνου.

Μια δεύτερη μελέτη σε ποντίκια έδειξε ότι μια δίμηνη διατροφή με την μορφή διαλειμματικής νηστείας μείωσε τη συχνότητα εμφάνισης καρκίνου. Τα αποτελέσματα ήταν παρόμοια σε μια πιλοτική μελέτη από τους ίδιους επιστήμονες σε 19 ανθρώπους. Εκεί παρουσιάστηκαν μειωμένοι βιοδείκτες και παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση καρκίνου.

Σε μια μελέτη του 2016, η έρευνα έδειξε ότι ένας συνδυασμός νηστείας και χημειοθεραπείας επιβραδύνει την πρόοδο του καρκίνου του μαστού και του καρκίνου του δέρματος. Ο συνδυασμός αυτών των δύο μεθόδων θεραπείας ανάγκασαν το σώμα να παράγει υψηλότερα επίπεδα βλαστικών κυττάρων του ανοσοποιητικού που διεισδύουν στον όγκο και τον καταπολεμούν. Η ίδια μελέτη επεσήμανε ότι η βραχυπρόθεσμη πείνα καθιστά τα καρκινικά κύτταρα ευαίσθητα στη χημειοθεραπεία ενώ παράλληλα προστατεύει τα φυσιολογικά κύτταρα. Επίσης προάγει την παραγωγή βλαστικών κυττάρων.

Με τους παραπάνω τρόπους η διαλειμματική νηστεία δρα προστατευτικά και προληπτικά στην εμφάνιση του καρκίνου.


 1.   Πώς προέκυψε η ιδέα για αυτό το βιβλίο;

Η ιδέα για το βιβλίο προέκυψε πριν αρκετό καιρό. Τα τελευταία χρόνια έχω ταξιδέψει λόγω  της δουλειας όπου με καλούν να κάνω διαλέξεις σε όλα τα μέρη του κόσμου. Βλέποντας πως ζουν και τρέφονται διάφοροι λαοί από την Ανατολή έως των σύγχρονο δυτικό κόσμο, διαπίστωσα ότι υπάρχει ένα τεράστιο κενό μεταξύ της παραδοσιακής διατροφής και των σύγχρονων επιλογών γευμάτων της δύσης. Ο άνθρωπος σε πολλές χώρες δεν τρώει πρωινό όπως ακριβώς γινόταν και στον δυτικό κόσμο αρκετές δεκαετίες παλαιότερα. Ψάχνοντας στην συνέχεια στην βιβλιογραφία διαπίστωσα πως τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι ερευνούν την επίδραση της διαλειμματικής νηστείας στην υγεία του ανθρώπου και μάλιστα τα αποτελέσματα των μελετών δείχνουν πολύ ενθαρρυντικά.

 1.  Εσείς από που κατάγεστε και ποια η σχέση σας με τις Σέρρες;

Η καταγωγή μου είναι από τα Προσφυγικά της Πάτρας. Η σχέση μου με την όμορφη πόλη των Σερρών ξεκινά αρκετά χρόνια πίσω καθώς από εκεί κατάγεται η σύζυγος μου.

 1.  Τι αναμνήσεις έχετε από τις Σέρρες;

Στις Σέρρες ερχόμουν για να συναντήσω όπως σας ανέφερα την σύζυγο αλλά στην συνέχεια και την κόρη μου, καθώς εργαζόταν στο νοσοκομείο της πόλης, είναι γιατρός στο επάγγελμα. Όπως είναι λογικό έχω πολύ όμορφες αναμνήσεις με την οικογένεια μου στην πόλη. Βόλτες στις πλατείες, στην κοιλάδα και την ακρόπολη με την πανοραμική, μαγευτική θέα του κάμπου και της πόλης.  Η δύσκολες στιγμές από τα πολύ συχνά δρομολόγια και την ταλαιπωρία του δρόμου όλες τις εποχές του χρόνου υπάρχουν ως ανάμνηση και αυτές αλλά είναι και αυτές που θα χαθούν με την πάροδο των ετών.

 1.  Επισκέπτεστε την πόλη μας; και τι σας λείπει από εδώ περισσότερο;

Επισκέπτομαι αρκετές φορές τον χρόνο την πόλη, αφενός λόγω της δουλειάς μου όπου με καλούν σε διάφορες ομιλίες ή για να επισκεφτώ διάφορους παραγωγούς που μας ζητούν να ελέγξουμε στο εργαστήριο μας τα προϊόντα τους. Αφετέρου στις Σέρρες ζει ο πεθερός μου, οπού πάντα προσπαθώ να υπάρχει χρόνος κατά την επίσκεψη μου στην πόλη για μία ωραία συζήτηση.

Δεν μπορώ να πω ότι μου λείπει κάτι από την πόλη, ίσως απλά να αναπολώ την νεότητα που είχα τότε, 20 χρόνια πριν.


 1.  Πώς πήρατε την απόφαση ενώ είστε ένας τόσο επιτυχημένος και δραστήριος  επιστήμονας να ασχοληθείτε με τα κοινά και ποιο το όραμα σας για την Θεσσαλία;

ΓΙΑΤΙ Η ΘΕΣΣΑΛΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΥΠΝΗΣΕΙ. ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΣ ΜΕΓΑΛΟΣ ΓΙΓΑΝΤΑΣ ΠΟΥ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΚΟΙΜΑΤΑΙ..

Το 1980 το ποσοστό της πρωτογενούς παραγωγής στο ΑΕΠ ήταν 25% και της μεταποίησης 15%. Το 1983 τα ποσοστά έγιναν 19% και 14% αντίστοιχα. Το 1987, 11% και 15% αντίστοιχα. Εκεί παρέμειναν μέχρι το 2000. Μετά σιγά-σιγά άλλαξαν και σήμερα είναι πρωτογενής 3% και μεταποίηση 6%. Δηλαδή, τη δεκαετία 1981-1990 σημειώθηκε ραγδαία πτώση του ΑΕΠ της γεωργίας με μέσο ετήσιο ρυθμό -7,8%, τάση που αναστράφηκε μερικά την περίοδο 1991-1999, οπότε σημειώθηκε μέση ετήσια αύξηση 2,6%. Συνολικά όμως, για τη 19ετία ‘80-’99, η μέση ετήσια μεταβολή του ΑΕΠ του πρωτογενούς τομέα κινήθηκε στα επίπεδα του -3,0%, καθορίζοντας την πτωτική τάση του τομέα.

Λένε πολλοί σήμερα: E και; Και τι έγινε;

Διαβάστε χαρακτηριστικά από μια ομιλία του υπουργού Γεωργίας Στέφανου Τζουμάκα στο ΙΣΤΑΜΕ το 1998: Έλεγε ο Τζουμάκας: «Φέτος ο προϋπολογισμός είναι 15 τρισεκατομμύρια. Απ' αυτά έχουμε τα δέκα. Τα δέκα θα τα διαθέσουμε ως εξής: τρία τρισεκατομμύρια για χρεολύσια από τα προη­γούμενα δάνεια του κράτους, τρία τρισεκατομμύρια για τόκους των δάνειων αυτών. Έξι, λοιπόν, τρις για χρεολύσια και τόκους, που δανείζονταν οι προηγούμενες κυβερνή­σεις και έδιναν μέσα από το κράτος ενισχύσεις. Τρία τρισεκατομμύρια θα πάνε για μισθούς και για συντάξεις στο Δημόσιο. Και θα μείνει ένα τρισεκατομμύριο για να κάνει πολιτική η κυβέρνηση στην παιδεία, στην εκπαί­δευση, στον πολιτισμό, στα δημόσια έργα, σε όλες τις άλλες δραστηριότητες, στην άμυνα. Σε ό,τι άλλο διαμορφώνεται στο ελληνικό κράτος.Και επειδή δεν μπορούμε με ένα τρισεκατομμύριο να κάνουμε πολιτική, θα δανει­στούμε άλλα πέντε τρισεκατομμύρια σε ομόλογα, σε συνάλλαγμα, για να μπορέσουμε να εκτελέσουμε τον προϋπολογισμό».

Αυτή ήταν η συνταγή για πολλά χρόνια μετά το 1980 έως και το 2009 που έσκασε η φούσκα της «ανάπτυξης», με προεξάρχουσα την εγκληματική κατάσταση της περιόδου Καραμανλή 2003-2008, όπου μας ξετίναξε. Μπορεί όμως να γίνει κάτι σε αυτό που λέμε Παραγωγική Ανασυγκρότηση της πατρίδας μας; Αξίζει να δούμε λίγα στοιχεία που τα έχουμε ξαναγράψει σε διάφορα άρθρα αυτά τα χρόνια.

Η Ελλάδα από τη στιγμή που έγινε κράτος το 1827 και για περίπου 100 χρόνια ζούσε σχεδόν από ένα προϊόν. Τη σταφίδα. Με αυτή μεγάλωσαν και σπούδασαν σχεδόν τέσσερις γενιές. Η σταφίδα κάλυπτε το 50% των εξαγωγών μας ως χώρα, συνολικά. Δηλαδή αν υποθέσουμε ότι σήμερα που οι εξαγωγές μας είναι 27 δις ευρώ, σαν να έχουμε εξαγωγές σταφίδας 13,5 δις. Ενημερωτικά φέτος κλείσαμε με εξαγωγές σταφίδας 39 εκατ. ευρώ.

Το 2000 η χώρα είχε 60 νηματουργεία και παρήγαγε νήμα από βαμβάκι το οποίο το έκανε ρούχα. Σήμερα υπάρχει μόνο ένα νηματουργείο μεγάλο, ο Επίλεκτος στα Φάρσαλα. Το βαμβάκι μας εξάγεται στην Τουρκία κυρίως, παίρνουν οι αγρότες 350 εκατ. ευρω, γίνεται εκεί νήμα και το εισάγουμε πληρώνοντας 1,5 δισ., και τα ρούχα του Ελληνικού Στρατού φτιάχνονται στα Άδανα της Τουρκίας. Αυτό έγινε. Αυτή τη χώρα φτιάξαμε και καλούμαστε όλοι μας να την αλλάξουμε. Και την καταταντήσαμε έτσι με σειρά εγκληματικών πολιτικών για τη ανάπτυξη μετά το 1980.

Η χώρα μας είναι η δεύτερη σε βιοποικιλότητα στον πλανήτη, με αποτέλεσμα οι παραγωγές της να έχουν μεγάλη ιδιαιτερότητα άρα και ποιότητα. Η διεθνοποιημένη αγορά έχει οδηγήσει (όλο και περισσότερο) την πρωτογενή παραγωγή σε μια κατεύθυνση συμπίεσης του κόστους, κυρίως μέσα από πρακτικές μη ασφαλούς παραγωγής και αναζήτησης πρώτων υλών που εξυπηρετούν την μαζική βιομηχανία τροφίμων.

Η Ελλάδα, σαν μια περιοχή πρωτογενούς παραγωγής, δεν μπορεί να ανταγωνιστεί με όρους μαζικής φτηνής, παραγωγής, γιατί το μέγεθός της δεν επιτρέπει την μετάβαση σε τέτοιου είδους εκμεταλλεύσεις. Το πλεονέκτημά της (υπήρξε και οφείλει να συνεχίσει να υπάρχει) ήταν οι μικρές παραγωγές που με κόπο, μεράκι και σεβασμό στον άνθρωπο μπορούσε να αντλήσει από το χώμα της. Η Ελληνική γη και οι άνθρωποι της απόλυτα συμφιλιωμένοι με το κοινό τους μέλλον μπορούν να παράγουν καταπληκτικά προϊόντα.

Από τα 27 δίσ. ευρω εξαγωγές της Ελλάδος το 2014, τα 10 δις είναι ορυκτέλαια τα οποία προκύπτουν από το πετρέλαιο που εισάγουμε, 5 δίσ. προϊόντα πρωτογενούς παραγωγής από τα οποία 1 δις ψάρια (είμαστε πρώτοι σε εξαγωγές τσιπούρας και λαβρακιού στον κόσμο), 4 δις τρόφιμα, 1 δις γενόσημα φάρμακα. Δηλαδή το 35 % των εξαγωγών μας αφορούν την γη. Άρα η απάντηση στην ερώτηση και τι έγινε που η Ελλάδα έχει συρρικνώσει την παραγωγή της, είναι σαν να απεμπολούν οι Άραβες το πετρέλαιο.

Μερικοί «έξυπνοι» σύμβουλοι προσπαθούν να πείσουν τους ιθαγενείς ότι θα βγούν από την κρίση με τη δημιουργία start-ups, τους λένε όμως τη μισή αλήθεια. Οι νεοφυείς επιχειρήσεις, Ελληνιστί (τον όρο start-up τον άκουσα σε ένα συνέδριο στην Καλαμπάκα το 1995), είναι διέξοδος φυσικά. Σε ποιο τομέα όμως; Στην πληροφορική; Η μήπως στην μικροηλεκτρονική;

Όχι κύριοι σύμβουλοι επιχειρήσεων. Η σύγχρονη γεωργία μικρών χωρών όπως η Ελλάδα απαιτεί μικρές παραγωγές εξειδικευμένων προϊόντων τα οποία:

Είτε θα χρησιμοποιηθούν ως πρώτη ύλη για την παραγωγή καινοτόμων, μοναδικών τροφίμων, ελκυστικών στον καταναλωτή, ικανών να εξαχθούν στην παγκόσμια αγορά

Είτε θα εξαχθούν ως έχουν, ως μοναδικά ελληνικά προϊόντα, ύστερα από μία βασική επεξεργασία (όπως καθαρισμός), και κατάλληλα συσκευασμένα με βάση τις διεθνείς προδιαγραφές.

Και στις δύο περιπτώσεις επιτυγχάνεται η παραγωγή τελικού διατροφικού, μοναδικού, Ελληνικού προϊόντος το οποίο θα πωληθεί στην διεθνή αγορά ως Greek brand name, με υψηλή προστιθέμενη αξία, και συνεπώς με υψηλή τιμή τέτοια που να εξασφαλίζει τελικά ικανοποιητικό εισόδημα σε όλους τους εμπλεκόμενους στην διαδικασία συμπεριλαμβανομένων και των γεωργών.

Ένα παράδειγμα: Ένα μεγάλο μέρος του Ελληνικού ελαιολάδου έχει τέτοια περιεκτικότητα σε φαινόλες, οι οποίες του επιτρέπουν να έχει ισχυρισμό υγείας ότι προστατεύει από την οξείδωση της χοληστερόλης και βοηθά στην υγεία των αγγείων. Όμως μόνο ελάχιστο μέρος του τυποποιείται έτσι, για να πουλιέται ως φάρμακο σε φαρμακεία και ακριβά καταστήματα στο εξωτερικό. Χαρακτηριστικά ένα τέτοιο ελαιόλαδο με ισχυρισμό υγείας πουλιέται πάνω από 80 ευρώ το κιλό, σήμερα σε πολλά σημεία στην Νέα Υόρκη.

Μια τέτοια παρέμβαση θα σήμαινε έσοδα για τον παραγωγό περίπου 1,5 δις. Δηλαδή 10 φορές περισσότερα από ότι βγάζει τώρα.

Πότε επιτέλους θα ξεκινήσει αυτή η συζήτηση ντε;

ΤΟ ΠΕΠ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΧΕΙ 47 ΕΚΑΤ. ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΑ ΑΓΡΟΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ, ΚΑΙ ΔΥΣΤΥΧΩΣ Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΙ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΤΙΠΟΤΑ. ΟΥΤΕ ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΝΑ ΣΟΒΑΡΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΣΥΝΔΡΑΜΕΙ ΤΟΥΣ ΤΟΠΙΚΟΥΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΣΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΤΟΥ ΕΠΑΝΕΚ ΑΞΙΑΣ 2,7 ΔΙΣ.

ΜΟΝΟ ΔΡΟΜΟΥΣ. ΚΑΛΟΙ ΕΙΝΑΙ, ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΦΤΑΝΟΥΝ, ΟΙ ΘΕΣΣΑΛΙΑ ΑΞΙΖΕΙ ΠΟΛΥ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ........


ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ: Ο Δημήτρης Κουρέτας (Dimitris Kouretas) γεννήθηκε στα Προσφυγικά της Πάτρας το 1962. Σπούδασε Φαρμακευτική στην Πάτρα και στη συνέχεια πήρε το διδακτορικό του στη Βιοχημεία από το Χημικό Τμήμα του Α.Π.Θ. Από το 1990-1992 εργάστηκε ως ερευνητής στην Ιατρική Σχολή του Harvard στη Βοστώνη. Σήμερα είναι Καθηγητής Φυσιολογίας Zωικών Oργανισμών και Τοξικολογίας και διευθυντής του ομώνυμου εργαστηρίου, στο τμήμα Βιοχημείας- Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και ζει στη Λάρισα. Ερευνητικά εργάζεται στον τομέα της μελέτης των μηχανισμών αλληλεπιδράσεων διατροφικών στοιχείων με τον οργανισμό σε μοριακό επίπεδο, ειδικά σε περιπτώσεις άσκησης. Έχει δημοσιεύσει πάνω από 120 άρθρα σε διεθνή έγκυρα περιοδικά. Ήταν εμπειρογνώμονας στην ΕΕ στην τεχνολογική πλατφόρμα ‘Food for life’ για την περίοδο 2007-2013 και στην περίοδο 2014-2020. Είναι Associate Editor του περιοδικού διατροφικής τοξικολογίας Food and Chemical Toxicology. Είναι επιστημονικός υπεύθυνος της εταιρείας υψηλής τεχνολογίας Eatwalk που έχει αντικείμενο τα βιολειτουργικά τρόφιμα . Η δουλειά του στην καινοτομία των τροφίμων έχει βραβευθεί στην Ελλάδα και στην ΕΕ. Το 2013-2014 ήταν αναπληρωτής Πρύτανης στο ΠΘ, και από το 2013 είναι πρόεδρος του Συμβουλίου Καινοτομίας της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Είναι τακτικός αρθρογράφος της Καθημερινής από το 2010.

Τα www.SerraikaNea.gr είναι μια διαδικτυακή ενημερωτική πύλη με ειδήσεις που αφορούν στις Σέρρες.