Παρατηρώντας τις συμβουλές που δίνει ένας ενήλικας συνομιλώντας με ένα παιδί, είναι  σχεδόν βέβαιο ότι θα ακούσεις την προτροπή για τη μέγιστη εκμετάλλευση και απόλαυση της στιγμής, την αξία που έχουν το τώρα και το σήμερα, το ξέγνοιαστο παιχνίδι, η ανεμελιά που δε θα ξαναγυρίσει πίσω, καθώς και η αποθάρρυνση γύρω από τη βιασύνη της ωρίμανσης. Και όπως συνέβαινε και με εμάς τους ίδιους όταν ήμασταν παιδιά, το πιθανότερο είναι πως κατά το μεγαλύτερο μέρος τους οι συμβουλές αυτές θα πέσουν στο κενό, και η αξία τους δε θα γίνει αντιληπτή παρά μόνον όταν πια θα είναι αργά.

 

Ένας από τους χώρους που εκτυλίσσεται μεγάλο μέρος των όμορφων παιδικών μας αναμνήσεων, ιδιαίτερα στις περιόδους των σχολικών μας διακοπών, και η επιστροφή σε αυτόν μας πλημμυρίζει νοσταλγία, δεν είναι άλλο από το σπίτι που έμεναν οι παππούδες μας.

 

Αν είμαστε αρκετά τυχεροί ώστε αυτό να επιβιώσει, κατά μεγάλο μέρος τουλάχιστον, στο χρόνο και να περάσει κάποια στιγμή στα δικά μας χέρια, μερικές εργασίες συντήρησης έως και μια ανακαίνιση θα κριθούν απαραίτητες ανάλογα με την έκταση των φθορών, αλλά και την κάλυψη των προσωπικών μας προτιμήσεων. Εάν υπάρχουν δεύτερες σκέψεις σχετικά με την επικείμενη αποκατάσταση, ή με το πόσο αυτή είναι απαραίτητη, ακολουθούν μερικοί λόγοι που ίσως βοηθήσουν στην τελική απόφαση. Βέβαια, εφόσον δεν είμαστε επαγγελματίες, μια πιο τεκμηριωμένη άποψη και συγκεκριμένες διευκρινίσεις, θα μας δοθούν από την κατασκευαστική εταιρεία AGS Engineering και κάθε άλλο επαγγελματία μηχανικό ή αρχιτέκτονα εσωτερικών χώρων.

 

Αρχικά, όπως είναι εύκολα αντιληπτό με βάση όσα αναφέρθηκαν παραπάνω αλλά κι από τον τίτλο του άρθρου ακόμη, το σπίτι των παππούδων φέρει ανεκτίμητη συναισθηματική αξία και συνοδεύεται από έντονη νοσταλγία. Η προσαρμογή του λοιπόν στις απαιτήσεις διαβίωσης του παρόντος, συμβάλλει στη διατήρηση και την αναβίωση καίριων αναμνήσεων ανοίγοντας χώρο για τη δημιουργία νέων, ενώ ταυτόχρονα διαφυλάττει την οικογενειακή ιστορία και κληρονομιά, και αποτελεί ένα τρόπο απόδοσης τιμής στους προκατόχους του.

 

Ανάλογα με την ηλικία του οικήματος, τα μερεμέτια μπορεί να περιορίζονται από μια απλή επίβλεψη/συντήρηση/αντικατάσταση των υδραυλικών ή ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων (συμπεριλαμβάνονται λόγοι ασφάλειας) έως πιο εκτεταμένες δομικές διεργασίες που εξυπηρετούν κυρίως την άνεση και τη μείωση της καταναλισκόμενης ενέργειας, όπως  η αποτελεσματική και σύγχρονη μόνωση ή η θέση και το υλικό στα κουφώματα.

 

Εάν το σπίτι προορίζεται για ιδιωτική χρήση, μπορούν να γίνουν μεταρρυθμίσεις που να εξυπηρετούν τις παρούσες ανάγκες (πχ. επιπλέον υπνοδωμάτιο), ενώ αν αντίθετα αποβλέπετε στην αξιοποίησή του ως τουριστικό κατάλυμα, μπορεί να γίνει ένα πάντρεμα διατήρησης παραδοσιακών στοιχείων με πιο σύγχρονες προδιαγραφές, που θα  το καταστήσουν “φιλικότερο” προς τον ένοικο.

 

Άλλες φορές, παρεμβάσεις μπορεί να κρίνονται απαραίτητες για την επαρκή και συμπεριληπτική προσβασιμότητα, ενώ τέλος, δεν πρέπει να ξεχνάμε το ενδεχόμενο η ολική κατεδάφιση και εκ νέου ανέγερση να είναι οικονομικά πιο συμφέρουσα, χωρίς αυτό να αποκλείει τη δυνατότητα κατασκευαστικών ομοιοτήτων ανάμεσα στις δύο κατασκευές.