«Να καλυφθεί το σύνολο των καταστροφών από τα ακραία καιρικά φαινόμενα στο Νομό Σερρών και όχι μόνο οι καταστροφές που προκλήθηκαν από το χαλάζι»

Ο Βουλευτής Σερρών του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Λευτέρης Αβραμάκης, στη δευτερολογία του ως εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας  «Σύσταση και οργάνωση νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου με την επωνυμία «ΕΝΩΣΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΩΝ ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΙΑΣ – ΑΚΤΙΝΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ» (Ε.Τ.Α.Α.Ε.), ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19 και την προστασία της δημόσιας υγείας και λοιπές διατάξεις», αιτιολόγησε τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, σε μια σειρά θεμάτων που τέθηκαν ως τροπολογίες από την κυβέρνηση, δίνοντας έμφαση στην τροπολογία για την αποζημίωση των αγροτών διαφόρων περιοχών μεταξύ των οποίων και του Νομού Σερρών, από τις χαλαζοπτώσεις του περασμένου Ιουνίου.

Ο Βουλευτής Σερρών, Λευτέρης Αβραμάκης, τόνισε ότι η τροπολογία κινείται στη σωστή κατεύθυνση έστω και αν έρχεται καθυστερημένα, δεδομένου ότι δύο φορές μέχρι σήμερα έχει εξαγγελθεί αλλά οι πληγέντες αγρότες των Δήμων Νέας Ζίχνης και Αμφίπολης, ακόμα δεν έχουν αποζημιωθεί ούτε κατ΄ ελάχιστο. Λαμβάνοντας μάλιστα υπόψη την εκτόξευση του κόστους παραγωγής τον τελευταίο χρόνο, είναι εύκολα αντιληπτό ότι χωρίς αυτές τις αποζημιώσεις είναι εξαιρετικά δύσκολο για τους αγρότες να αποκαταστήσουν τις μεγάλες ζημιές που υπέστησαν και να επανεκκίνησουν την παραγωγική διαδικασία χωρίς προβλήματα.

Ταυτόχρονα, τόνισε ότι οι αποζημιώσεις πρέπει να είναι αντίστοιχες των ζημιών και όχι να υπολείπονται αυτών. Η προβλεπόμενη για παράδειγμα αποζημίωση των 70€ ανά στρέμμα ΄στο βαμβάκι που ανέφερε ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ δεν ανταποκρίνεται στο κόστος των ζημιών που υπέστησαν οι παραγωγοί από τον ανεμοστρόβιλο του Ιουνίου. Επίσης, η ρητή αναφορά στο κείμενο της τροπολογίας για ζημιές που προκλήθηκαν από χαλαζοπτώσεις και η μη συμπερίληψη των πραγματικά ακραίων φαινομένων όπως αυτό του ανεμοστρόβιλου που έπληξε τους Δήμους Νέας Ζίχνης και Αμφίπολης προκαλώντας τεράστιες καταστροφές στη φυτική παραγωγή, το ζωϊκό κεφάλαιο αλλά και τις υποδομές της περιοχής ενδέχεται να αφήσει χωρίς αποζημίωση πολλούς αγρότες και κτηνοτρόφους από ενδεχόμενη στενή υπηρεσιακή ερμηνεία της εν λόγω διάταξης.

Είναι αναγκαίο να περιληφθεί στην τροπολογία το σύνολο των ακραίων καιρικών φαινομένων που έπληξαν την περιοχή και να αυξηθεί το ύψος της αποζημίωσης που δικαιούνται οι πληγέντες ώστε αυτό να ανταποκρίνεται στο πραγματικό κόστος των ζημιών που έπαθαν.

Τέλος είναι αναγκαίο να υπάρξει και να εφαρμοστεί ένα ευρύτερο σχέδιο ανασυγκρότησης της περιοχής, δεδομένου ότι τα ακραία καιρικά φαινόμενα είναι όλο και πιο συχνά, οι αποζημιώσεις είναι πολλές φορές κατώτερες των περιστάσεων και δεν επιτρέπουν στο σύνολο των παραγωγών να παραμείνουν στα χωράφια ή να διατηρήσουν τις κτηνοτροφικές τους δραστηριότητες. Οι Δήμοι της Νέας Ζίχνης και της Αμφίπολης χάνουν διαρκώς πληθυσμό όπως και συνολικά ο Νομός Σερρών και είναι αναγκαίο να εφαρμοστούν πολιτικές συγκράτησης αρχικά και αύξησης στη συνέχεια του μόνιμου πληθυσμού του Νομού Σερρών.