Εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία ο Λευτέρης Αβραμάκης στο Σ/Ν του Υπουργείου Υγείας : «Η κυβέρνηση έχει αποτύχει στην αντιμετώπιση της πανδημίας διότι μόνος στόχος της πολιτικής που εφαρμόζει είναι η διάλυση του ΕΣΥ»

Ο Βουλευτής Σερρών του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Λευτέρης Αβραμάκης, άσκησε δριμεία κριτική στην κυβέρνηση ως εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας  «Σύσταση και οργάνωση νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου με την επωνυμία «ΕΝΩΣΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΩΝ ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΙΑΣ – ΑΚΤΙΝΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ» (Ε.Τ.Α.Α.Ε.), ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19 και την προστασία της δημόσιας υγείας και λοιπές διατάξεις», καταγγέλλοντας ότι οι πολιτικές της έχουν τραγικά αποτελέσματα και οδηγούν στην διάλυση των δημοσίων δομών υγείας προκειμένου να είναι εφικτή η πλήρης ιδιωτικοποίηση τους.

Συγκεκριμένα η κυβέρνηση κάνει αρνητικό πρωταθλητισμό σε ότι αφορά τα αποτελέσματα της πανδημίας, έχοντας:

–              Περισσότερους από 33.000 νεκρούς λόγω covid, ένα από τα υψηλότερα ποσοστά παγκοσμίως σε σχέση με τον πληθυσμό της

–              Χιλιάδες κρούσματα καθημερινά παρά τον δραστικό περιορισμό των διαγνωστικών ελέγχων.

–              Δραστική μείωση ιατρών, νοσηλευτών και λοιπού προσωπικού στο ΕΣΥ λόγω συνταξιοδοτήσεων, αποχωρήσεων και αναστολής συμβάσεων υγειονομικών, παρά το γεγονός ότι η Ευρώπη διέθεσε μεγάλα χρηματικά ποσοστά για να ενδυναμωθούν τα εθνικά συστήματα υγείας ώστε να ανταποκριθούν όσο καλύτερα γίνεται και να καλύψουν τις ανάγκες συνολικά της κοινωνίας.

–              Διεύρυνση της υγειονομικής ανισότητας με όλο και περισσότερους ανθρώπους να μην λαμβάνουν ή να λαμβάνουν με μεγάλη καθυστέρηση αναγκαίες υπηρεσίες υγείας

–              Απίστευτη αναμονή ιδίως στην περιφέρεια για την πραγματοποίηση τακτικών χειρουργείων

–              Εξόντωση ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού που εργάζεται σε απάνθρωπες συνθήκες, δεν αμείβεται για το σύνολο των εφημεριών και των υπερωριών που πραγματοποιεί και βρίσκεται αντιμέτωπο με διώξεις όταν καταγγέλλει τα όσα αντιμετωπίζει καθημερινά.

Αποκαλυπτικά είναι και τα συμπεράσματα της μελέτης Τσιόδρα – Λύτρα όπου καταγράφεται:

–             Το 97,7% των ασθενών με κορωνοϊό που διασωληνώθηκαν αλλά δεν είσηχθησαν σε ΜΕΘ απεβίωσαν

–              Το 72,7% των ασθενών που νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ με covid επίσης απεβίωσε

–              Είχαμε επιδείνωση της θνητότητας κατά 21%, σε σύγκριση με την προηγούμενη περίοδο, ενώ η πιθανότητα θανάτου σε ασθενή στην επαρχία σε σχέση με την Αθήνα αυξάνεται κατά 64%.

Η προσπάθεια διάλυσης του ΕΣΥ είναι εμφανής ιδίως στην Περιφέρεια όπως ο Νομός Σερρών όπου:

Σε σύνολο 161 θέσεων γιατρών στον οργανισμό, αυτή τη στιγμή υπάρχουν 88 μόνιμοι και 6 επικουρικοί.

1) Η Καρδιολογική κλινική έχει μείνει στην πράξη με τρεις γιατρούς. Στα χαρτιά έχει πέντε αλλά καρδιολόγος που προσλήφθηκε πέρυσι για το Νοσοκομείο Σερρών δεν εμφανίστηκε ποτέ καθώς ζήτησε και περιέργως πήρε  απόσπαση στους Μολάους. Ο πέμπτος ιατρός είναι σε αναστολή.

2)Η  Ουρολογική είναι με δύο μόνο γιατρούς, κλειστή από τον Σεπτέμβριο

3) Μόλις ένας  γιατρός αναισθησιολόγος –  Ένας είναι σε αναστολή και ο  τρίτος παρά το ότι είναι γνωστό το πρόβλημα με τους αναισθησιολόγους και εντείνεται συνεχώς έχει τοποθετηθεί σε θέση διοικητή του ΕΚΑΒ  Καβάλας και παρά τις εκκλήσεις για ενίσχυση του Νοσοκομείου με αναισθησιολόγους παραμένει εκεί. Αλήθεια δεν έχετε ως ΝΔ κάποιον άλλο να βάλετε στη θέση του ώστε να επιστρέψει στο Νοσοκομείο; Η λύση των επισκεπτών αναισθησιολόγων που χρησιμοποιεί η κυβέρνηση εδώ και πολλούς μήνες αφήνει χωρίς αναισθησιολόγο το Νοσοκομείο για πολλές ημέρες κάθε μήνα και προφανώς προκαλεί τεράστια αναμονή για την πραγματοποίηση οποιουδήποτε χειρουργείου.

4) η Πνευμονολογικη κλειστή από το Σεπτέμβριο του 2020 και όλοι οι πνευμονολόγοι δουλεύουν στο covid

6) Οι γιατροί στο Νοσοκομείο Σερρών  κάνουν 8-10 εφημερίες το μήνα και τους οφείλονται  άδειες  ετών  που δεν μπορούν όμως να δοθούν διότι δεν επαρκούν οι ιατροί για τις ανάγκες του Νοσοκομείου

Αντίστοιχα στο ΕΚΑΒ Σερρών υπηρετούν μόλις 46 διασώστες τη στιγμή που χρειάζονται τουλάχιστον άλλοι 20 προκειμένου να καλύπτονται οι ανάγκες. Το αποτέλεσμα είναι να επιχειρούν μόλις 4 ασθενοφόρα τη στιγμή που χρειάζονται 7, να μην λειτουργεί καθόλου ο σταθμός του ΕΚΑΒ στην Τερπνή, και να λειτουργούν μόλις για μια βάρδια ανά ημέρα οι σταθμοί σε Κοίμηση και Ροδολίβος και οι υπόλοιπές ώρες της ημέρας να καλύπτονται από το κεντρικό σταθμό Σερρών από όπου όμως απαιτείται μεγάλος χρόνος μετάβασης και τελικά να μετακινούνται ασθενείς και επείγοντα περιστατικά με ΙΧ και αγροτικά.

Στο κέντρο υγείας αστικού τύπου της πόλης των Σερρών υπηρετεί μόλις ένας γενικός ιατρός και ένας ακτινολόγος, γεγονός που δεν επιτρέπει την ολοήμερη λειτουργία του όπως προβλέπεται αλλά μόλις για ένα οκτάωρο. Άνθρωποι που θα μπορούσαν να εξυπηρετηθούν από αυτό πηγαίνουν στο Νοσοκομείο πολλαπλασιάζοντας χωρίς λόγο το βάρος που αυτό σηκώνει. Αντίστοιχα και η ακατανόητη πολιτική που υποχρεώνει τους ανασφάλιστους να πηγαίνουν στις δημόσιες δομές για να συνταγογραφούνται φάρμακα ή εξετάσεις που χρειάζονται αυξάνοντας το διοικητικό βάρος του νοσοκομείου.

Αντίστοιχα προβλήματα προκαλεί και η αντιμεταρρύθμιση του προσωπικού ιατρού όπου υπό τον φόβο να πληρώνουν περισσότερα οι πολίτες αναζητούν να εγγραφούν σε κάποιον από τους ιατρούς που είναι στο σύστημα αλλά δεν επαρκούν. Στην πόλη των Σερρών συμμετέχουν ελάχιστοι ιατροί οι οποίοι έχουν συμπληρώσει τον ανώτερο αριθμό πολιτών που εξυπηρετούν και οι πολίτες αναζητούν διαθέσιμους ιατρούς σε όμορους Δήμους γεγονός που σημαίνει ότι θα έχουν προσωπικό ιατρό τον οποίο δεν θα επισκεφτούν ποτέ.

Κατόπιν όλων αυτών είναι επιτακτική ανάγκη για την κάλυψη των αναγκών των Σερραίων πολιτών :

  1. Η πρόσληψη ιατρών για την κάλυψη των οργανικών κενών και την πλήρη επαναλειτουργία κλινικών και χειρουργείων
  2. Η άμεση επιστροφή όλων των εργαζομένων που βρίσκονται σε αναστολή εργασίας
  3. Η επαναλειτουργία του σταθμού του ΕΚΑΒ στην Τερπνή και η άμεση διασφάλιση 24ωρης λειτουργίας των σταθμών του ΕΚΑΒ σε Κοίμηση και Ροδολίβος
  4. Διασφάλιση της εργασίας όλων των συμβασιούχων στο Νοσοκομείο Σερρών που αν και προσφέρουν υπηρεσίες ακόμα και δεκαπέντε χρόνια κινδυνεύουν να χάσουν τη δουλειά τους.

Η εξέλιξη των πολιτικών της ΝΔ στρέφονται ευθέως κατά των συμφερόντων της ελληνικής κοινωνίας και θα αποκλείσουν τον αποκλεισμό όλων και περισσότερων κατοίκων από πολύτιμες υγειονομικές υπηρεσίες. Σε μια περίοδο μάλιστα οικονομικής κρίσης όπως η σημερινή που επίσης εντείνεται από τις κυβερνητικές πολιτικές ο αποκλεισμός των ασθενών από την υγεία θα αυξήσει ακόμη περισσότερο τους θανάτους, που ήδη έχουν πολλαπλασιαστεί στη χώρα μας, με την υπερβάλλουσα θνητότητα να ξεπερνά κατά πολύ τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Σήμερα, περισσότερο από ποτέ τις τελευταίες δεκαετίες είναι σαφές ότι χρειαζόμαστε ισχυρό και αξιόπιστο σύστημα δημόσιας υγείας. Χρειαζόμαστε επέκταση και εμβάθυνση του ΕΣΥ.

Οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ περιγράφουν ένα νέο ισχυρό ΕΣΥ στην υπηρεσία της κοινωνίας.