Όταν πρόκειται για τη διακόσμηση του σπιτιού, συχνά παραλείπουμε να λάβουμε υπόψιν μας τον φωτισμό του, ωστόσο το στοιχείο αυτό αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά στοιχεία για την δημιουργία ενός όμορφου και λειτουργικού χώρου διαβίωσης. Τα φωτιστικά εσωτερικών χώρων δεν παρέχουν μόνο τον κατάλληλο φωτισμό στον χώρο, αλλά δημιουργούν μια ιδιαίτερη ατμόσφαιρα σε αυτόν. Βρείτε παρακάτω τις ωραιότερες ιδέες για το πως να διακοσμήσετε το σπίτι σας με φωτιστικά εσωτερικών χώρων και κάντε το χώρο σας να λάμψει!

Πειραματιστείτε με τους συνδυασμούς

Ακριβώς όπως ο σωστός συνδυασμός ρούχων μπορεί να δημιουργήσει ένα ενδιαφέρον ντύσιμο, έτσι ο κατάλληλος συνδυασμός του φωτισμού σας μπορεί να δημιουργήσει μια ιδιαίτερη διακόσμηση σε ένα δωμάτιο. Λάβετε υπόψιν σας ότι υπάρχουν τρεις τύποι φωτισμού που πρέπει να βρίσκονται σε κάθε δωμάτιο: φωτισμός περιβάλλοντος, φωτισμός εργασίας και φωτισμός έμφασης. Ο φωτισμός περιβάλλοντος φωτίζει συνολικά όλο το δωμάτιο και είναι συνήθως ένα κεντρικό φωτιστικό στον χώρο (π.χ. κρεμαστά φωτιστικά). Ο φωτισμός εργασίας είναι εστιασμένος και χρησιμοποιείται για συγκεκριμένες εργασίες, όπως το διάβασμα ή το μαγείρεμα, ενώ ο φωτισμός έμφασης χρησιμοποιείται για την ανάδειξη ενός συγκεκριμένου χαρακτηριστικού ή διακόσμησης, όπως ένας πίνακας ζωγραφικής ή ένα γλυπτό. Με τον συνδυασμό αυτών των διαφορετικών τύπων φωτισμού, μπορείτε να δημιουργήσετε έναν πιο φιλόξενο και λειτουργικό χώρο.

Εξετάστε τη θερμοκρασία χρώματος

Η θερμοκρασία χρώματος του φωτισμού σας μπορεί να έχει τεράστιο αντίκτυπο στη συνολική αίσθηση ενός δωματίου. Οι θερμοί τόνοι θα δημιουργήσουν μια ζεστή, φιλόξενη αίσθηση, ενώ οι ψυχροί τόνοι θα δημιουργήσουν μια πιο μοντέρνα αίσθηση. Επίσης, οι ουδέτεροι τόνοι λειτουργούν καλά για τους περισσότερους χώρους και παρέχουν μια αίσθηση φυσικού φωτός. Μη φοβάστε να αναμειγνύετε και να συνδυάζετε διαφορετικές θερμοκρασίες χρώματος για να δημιουργήσετε μια πιο ενδιαφέρουσα και δυναμική παλέτα χρωμάτων.

Επικεντρωθείτε στην ενεργειακή απόδοση

Ο ενεργειακά αποδοτικός φωτισμός δεν είναι μόνο καλύτερος για το περιβάλλον, αλλά μπορεί επίσης να σας εξοικονομήσει χρήματα μακροπρόθεσμα. Επιλέξτε λαμπτήρες LED οι οποίοι καταναλώνουν λιγότερη ενέργεια και διαρκούν περισσότερο από τους παραδοσιακούς λαμπτήρες πυρακτώσεως. Αναζητήστε φωτιστικά που πληρούν τις αυστηρές οδηγίες ενεργειακής απόδοσης που έχει θέσει η κυβέρνηση και βρείτε εκείνα που δένουν αρμονικά με τον χώρο σας.

Χρησιμοποιήστε το φωτισμό για να τραβήξετε την προσοχή σε ένα σημείο

Ο φωτισμός μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να τραβήξει την προσοχή σε ένα συγκεκριμένο χαρακτηριστικό ενός δωματίου, όπως ένα ιδιαίτερο έπιπλο ή ένας διακοσμητικός τοίχος. Χρησιμοποιήστε φωτισμό έμφασης για να τονίσετε αυτά τα σημεία εστίασης και να δημιουργήσετε έναν πιο πολυεπίπεδο και ενδιαφέροντα χώρο. Συνδυάστε τον φωτισμό έμφασης με τα υπόλοιπα φωτιστικά σας, π.χ. φωτιστικά δαπέδου και θα έχετε ένα υπέροχο αισθητικά αποτέλεσμα.

Δημιουργήστε μια οπτική ιεραρχία

Ακριβώς όπως και με τον συνδυασμό διαφορετικών φωτιστικών, η δημιουργία μιας οπτικής ιεραρχίας με το φωτισμό μπορεί να κάνει ένα δωμάτιο να μοιάζει πιο ισορροπημένο και αρμονικό. Χρησιμοποιήστε φωτεινότερο, πιο εστιασμένο φωτισμό για περιοχές εργασίας, όπως ένα γραφείο ή ένας πάγκος κουζίνας, ενώ προτιμήστε απαλό, διάχυτο φωτισμό για περιοχές όπου θέλετε να δημιουργήσετε μια πιο χαλαρωτική ατμόσφαιρα, όπως ένα υπνοδωμάτιο ή ένα σαλόνι.