Η στεγανοποίηση ταράτσας https://www.monosys.gr/steganopoiisi-taratsas-asfaltopano και οι μονώσεις ταρατσών https://www.monosys.gr/thermomonosi-taratsas, είναι απαραίτητες διαδικασίες για την προστασία ενός κτιρίου από ζημιές νερού. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι στεγανοποίησης μιας στέγης, ο καθένας με τα δικά του πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Ακολουθούν ορισμένες από τις πιο συνηθισμένες μεθόδους για τη στεγανοποίηση μιας ταράτσας.

 

Στέγαση με μεμβράνες

 

Η στέγαση με μεμβράνες είναι μια δημοφιλής επιλογή για επίπεδες στέγες ή για στέγες με χαμηλή κλίση. Αυτός ο τύπος στέγης περιλαμβάνει την εφαρμογή μιας αδιάβροχης μεμβράνης συνήθως κατασκευασμένης από συνθετικά υλικά όπως το PVC, το TPO ή το EPDM. Η μεμβράνη τυλίγεται πάνω στην επιφάνεια της στέγης και στη συνέχεια συγκολλάται με θερμοσυγκόλληση ή κολλάται στη θέση της δημιουργώντας ένα συνεχές φράγμα κατά της διείσδυσης του νερού.

 

Υγρή στεγανοποίηση

 

Η υγρή στεγανοποίηση είναι μια δημοφιλής επιλογή για στέγες με ακανόνιστα σχήματα ή με πολύπλοκα σχέδια. Αυτή η μέθοδος περιλαμβάνει την εφαρμογή μιας υγρής επίστρωσης η οποία συνήθως κατασκευάζεται από υλικά όπως είναι η σιλικόνη, το ακρυλικό και η πολυουρεθάνη. Το υγρό εφαρμόζεται απευθείας στην επιφάνεια της στέγης και στη συνέχεια αφήνεται να σκληρυνθεί σχηματίζοντας ένα αδιάβροχο στρώμα.

 

Ασφαλτικά κεραμίδια

 

Τα κεραμίδια ασφάλτου είναι μια δημοφιλής επιλογή για κεκλιμένες στέγες. Αυτά τα κεραμίδια κατασκευάζονται από έναν συνδυασμό ασφάλτου και υαλοβάμβακα ή οργανικών υλικών και έχουν σχεδιαστεί για να αποβάλλουν το νερό γρήγορα και αποτελεσματικά. Όταν εγκαθίστανται σωστά τα κεραμίδια ασφάλτου μπορούν να παρέχουν αξιόπιστη στεγανοποίηση για πολλά χρόνια.

 

Μεταλλική στέγη

 

Οι μεταλλικές στέγες είναι μια δημοφιλής επιλογή τόσο για τις επίπεδες όσο και για τις κεκλιμένες στέγες. Αυτές οι στέγες κατασκευάζονται συνήθως από υλικά όπως είναι ο χάλυβας, το αλουμίνιο ή ο χαλκός και έχουν σχεδιαστεί για να είναι ανθεκτικές και μακράς διάρκειας. Οι μεταλλικές στέγες είναι επίσης ιδιαίτερα ανακλαστικές, γεγονός που μπορεί να συμβάλει στη μείωση του κόστους της ψύξης κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

 

Πράσινες στέγες

 

Η πράσινη στέγη είναι μια σχετικά νέα μέθοδος στεγανοποίησης που περιλαμβάνει την εγκατάσταση ενός ζωντανού συστήματος στέγης. Αυτό το σύστημα περιλαμβάνει συνήθως ένα στρώμα χώματος και βλάστησης που φυτεύεται πάνω από μια αδιάβροχη μεμβράνη. Τα φυτά βοηθούν στην απορρόφηση του νερού και παρέχουν μόνωση ενώ η μεμβράνη παρέχει ένα αξιόπιστο φράγμα κατά της διείσδυσης του νερού.

 

Εν κατακλείδι, υπάρχουν διάφοροι τρόποι στεγανοποίησης μιας στέγης, ο καθένας με τα δικά του μοναδικά πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Η μέθοδος που είναι καλύτερη για την δική σας ταράτσα, εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως είναι η κλίση της στέγης, το σχήμα της στέγης και το κλίμα της περιοχής σας.