Είναι πολύ σημαντικό, το να αναγνωρίζετε ότι υπάρχει ένα πρόβλημα και ότι είναι καλό να σας βοηθήσει ένας ψυχολόγος ή ένας παιδοψυχολόγος ή ένας σύμβουλος γάμου ανάλογα. Ό,τι ψυχολόγο και αν πρέπει να επισκεφθείτε για την περίπτωσή σας, πρέπει να γνωρίζετε κάποια πράγματα για τις συνεδρίες που θα κάνετε. Εδώ θα βρείτε τα πράγματα που πρέπει να ξέρετε, πριν αρχίσετε να πηγαίνετε σε ψυχολόγο.

 

Δεν θα διορθωθούν τα πάντα δια μαγείας

 

Μπορεί να πιστεύετε ότι με την πρώτη συνεδρία, τα πάντα θα γίνουν αυτομάτως καλύτερα, ότι ό,τι πάει λάθος θα διορθωθεί και ότι όλα τα προβλήματά σας θα λυθούν αμέσως.

 

Δυστυχώς όμως, η πραγματικότητα δεν είναι καθόλου έτσι. Σε καμία περίπτωση δεν θα διορθωθούν τα πάντα διά μαγείας. Αντιθέτως, θα πρέπει να καταβάλετε μεγάλη προσπάθεια για αρκετό χρονικό διάστημα, ώστε να δείτε κάποια βελτίωση.

 

Δεν θα κάνει όλη τη δουλειά ο ψυχολόγος σας

 

Είναι πολύ πιθανό να έχετε την εντύπωση, ότι θα αναφέρετε τα προβλήματά σας στον ψυχολόγο σας και απλά θα σας πει ακριβώς τι πρέπει να κάνετε, για να τα διορθώσετε.

 

Η αλήθεια είναι πως στην ψυχοθεραπεία, ο ψυχολόγος σας θα προσπαθεί να σας καθοδηγεί, για να βρίσκετε μόνοι σας τις λύσεις για το προβλήματά σας και σε καμία περίπτωση δεν θα σας δίνει τις απαντήσεις έτοιμες από μόνος του.

 

Δεν θα είναι κάθε συνεδρία εύκολη

 

Κάποιες φορές, οι συνεδρίες με τον ψυχολόγο σας θα είναι ανάλαφρες και απλές, ενώ άλλες φορές θα είναι πιο απαιτητικές, πιο σοβαρές και πιο δύσκολες. Πρέπει να είστε προετοιμασμένοι να αντιμετωπίσετε δύσκολα θέματα και να ξεκλειδώσετε δυσάρεστες αναμνήσεις.

 

Μπορεί να μην ταιριάξετε με τον πρώτο ψυχολόγο

 

Η ψυχοθεραπεία είναι κάτι πολύ ευαίσθητο και προσωπικό, οπότε είναι μόνο λογικό να μην είναι οποιοσδήποτε ψυχολόγος κατάλληλος για εσάς.

 

Ακόμα και αν κάποιος ψυχολόγος κάνει σωστά την δουλειά του, μπορεί να μην σας ταιριάζει σαν άνθρωπος ή να μην μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί του ή απλά να μην μπορείτε να του μιλήσετε, για τα συναισθήματά σας και για τις σκέψεις σας.

 

Κάποιες συνεδρίες θα είναι λιγότερο καρποφόρες από άλλες

 

Κάποιες από τις συνεδρίες στον ψυχολόγο, θα είναι αντικειμενικά λιγότερο καρποφόρες από άλλες. Δεν θα συζητάτε σε κάθε συνεδρία κάτι εξαιρετικά σπουδαίο, ούτε θα έχετε πάντα την διάθεση να αναλύσετε σε βάθος ό,τι αισθάνεστε και σκέφτεστε. Ακόμα και αυτές οι πιο χαλαρές μέρες όμως, είναι μέρος μίας πολύ σύνθετης διαδικασίας.