Πολλά σπίτια είναι εξοπλισμένα με κάποια αντλία θερμότητας ως σύστημα θέρμανσης και ψύξης. Οι αντλίες θερμότητας λειτουργούν καλά στις περισσότερες θερμοκρασίες. Ωστόσο, σε ακραίες θερμοκρασίες μπορεί να μην παρέχουν το επίπεδο άνεσης που περιμένετε. Ακολουθούν ορισμένες συμβουλές λειτουργίας και συντήρησης που θα σας βοηθήσουν να θέσετε ρεαλιστικές προσδοκίες σχετικά με τις αντλίες θερμότητας και να την διατηρήσετε στο μέγιστο επίπεδο ενεργειακής απόδοσης και λειτουργικής αποτελεσματικότητας.

 

Οι αντλίες θερμότητας, απορροφούν θερμότητα από ένα μέρος και τη μεταφέρουν σε ένα άλλο. Σε λειτουργία κλιματισμού, απορροφούν θερμότητα από το εσωτερικό του σπιτιού και τη μεταφέρουν προς τα έξω.

 

Σε λειτουργία θέρμανσης, απορροφούν θερμότητα από το εξωτερικό και τη μεταφέρουν στο εσωτερικό. Αυτή η διαδικασία, λειτουργεί όταν η εξωτερική θερμοκρασία είναι μεταξύ περίπου 4 και 35 βαθμών κελσίου.

 

Οι αντλίες θερμότητας, όπως κάθε σύστημα θέρμανσης και ψύξης, πρέπει να διαστασιολογούνται σωστά για το σπίτι. Μια κοινή παρανόηση σχετικά με τις αντλίες θερμότητας, είναι ότι όσο μεγαλύτερο είναι ένα σύστημα, τόσο καλύτερο είναι.

 

Στην πραγματικότητα μία αντλία θερμότητας που είναι πολύ μεγάλη, μπορεί να μην λειτουργεί για αρκετή ώρα σε λειτουργία κλιματισμού, ώστε να απομακρύνει αποτελεσματικά την υγρασία από τον αέρα.  Αυτό μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα ελέγχου της υγρασίας που μπορεί να συμβάλουν στην ανάπτυξη μούχλας.

 

Οι αντλίες θερμότητας είναι λιγότερο αποτελεσματικές όταν επικρατεί κρύος καιρός. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι λιγότερο διαδεδομένες στις βόρειες περιοχές. Όταν η εξωτερική θερμοκρασία πέφτει κάτω από περίπου 4 βαθμούς κελσίου, μια αντλία θερμότητας μπορεί να μην είναι σε θέση να αυξήσει την εσωτερική θερμοκρασία σε ένα επιθυμητό επίπεδο.

 

Οι αντλίες θερμότητας σε ψυχρότερα κλίματα, είναι εξοπλισμένες με βοηθητικά στοιχεία θέρμανσης. Αυτά τα στοιχεία μοιάζουν και λειτουργούν όπως τα φωτάκια που έχει πάνω της μία τοστιέρα. Αυτά τα στοιχεία παρέχουν πρόσθετη θερμότητα για να βοηθήσουν στην αύξηση της εσωτερικής θερμοκρασίας σε ένα φυσιολογικό επίπεδο. Επειδή είναι δύσκολο να γνωρίζετε αν αυτά τα στοιχεία λειτουργούν σωστά, θα πρέπει να τα ελέγχετε όταν κάνετε έλεγχο συντήρησης του συστήματος.

 

Η χρήση των θερμοστατών δεν συνιστάται γενικά για τις αντλίες θερμότητας, ιδίως όταν είναι στη λειτουργία θέρμανσης. Οι αντλίες θερμότητας είναι συχνά σχεδιασμένες, έτσι ώστε εάν υπάρχει διαφορά περίπου 3ων ή περισσότερων βαθμών μεταξύ της ρύθμισης του θερμοστάτη και της θερμοκρασίας του εσωτερικού αέρα, να ενεργοποιούνται τα βοηθητικά στοιχεία θέρμανσης.

 

Η λειτουργία των θερμαντικών στοιχείων είναι πολύ πιο δαπανηρή από την ίδια την αντλία θερμότητας, οπότε η χρήση τους θα πρέπει να αποφεύγεται.