Στη θλίψη βύθισε τον Πειραιά ο θάνατος του Δημήτρη Γλου, του πρεσβύτερου μιας δυναστείας καταστημάτων ένδυσης και υπόδησης.

Ο πατέρας του Αντώνη και του Γιώργου Γλου, της αλυσίδας καταστημάτων ένδυσης – υπόδησης, έφυγε από τη ζωή χθες, Σάββατο, πλήρης ημερών. Ο ίδιος είχε καταφέρει να φτιάξει μία μεγάλη οικογένεια με πολλά εγγόνια από τα δύο παιδιά του.

Η εξόδιος ακολουθία θα τελεστεί στο Κοιμητήριο της Αναστάσεως Πειραιά την Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου στη μία το μεσημέρι.

Η ανάρτηση της εγγονής του

Την είδηση γνωστοποίησε η εγγονή του Τάκη Γλου, Ζήνα, με ανάρτησή της στα social media. Η ίδια στη λεζάντα της ανάρτησης έγραψε: ”Τώρα θα είστε μαζί. Παππού σ’ αγαπώ, σε ευχαριστώ για όλα, θα θυμάμαι πάντα τις βόλτες μας. Είσαι μοναδικός”.

Ποιος ήταν ο Τάκης Γλου

Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1934 και με σκληρή δουλειά κατάφερε να διακριθεί στον επιχειρηματικό στίβο. Αποτέλεσε τον ορισμό του αυτοδημιούργητου επιχειρηματία.

Η εμπορική δραστηριότητα της οικογενείας Γλου χρονολογείται από τη δεκαετία του 1950. Τότε ως μικροπωλητής ο Δημήτρης Γλου, είχε πάγκο και πουλούσε φρούτα στην οδό Γούναρη στον Πειραιά.

Η διείσδυση στην ένδυση έγινε το 1985 οπότε και άνοιξε το πρώτο κατάστημα με είδη ένδυσης και αθλητικών ειδών στον Πειραιά. Αλλά το 1992 πραγματοποιήθηκε ουσιαστικά η είσοδός της στην αγορά της ένδυσης. Εκείνη τη χρονιά η οικογένεια Γλου άνοιξε επτά εμπορικά καταστήματα μέσα σε έναν χρόνο, τρία εκ των οποίων στο κέντρο της Αθήνας. Είναι οι πρώτοι Έλληνες επιχειρηματίες που κατάλαβαν νωρίς τη δυναμική που μπορούν να έχουν τα κινεζικά προϊόντα και μάλιστα δεν περιορίστηκαν μόνο στην αγορά της Κίνας αλλά αναζήτησαν φθηνά ρούχα στο Πακιστάν και σε άλλες χώρες της Ασίας.

Ο Πειραιάς, ο Ολυμπιακός και τα 59 καταστήματα

Γέννημα-θρέμμα του Πειραιά και φανατικοί Ολυμπιακοί, δεν εξέπληξε κανέναν η παρουσία του Γιώργου Γλου στο Δ.Σ. της ΠΑΕ Ολυμπιακού και μετέπειτα στο Δ.Σ. του ερασιτέχνη Ολυμπιακού. Η δεκαετία του 1990 ήταν “η περίοδος της αφθονίας”. Δύο χρόνια αργότερα, το 1994, οι αδελφοί Γλου αρχίζουν να δραστηριοποιούνται στη χονδρική αγορά αθλητικών ειδών σε συνεργασία αργότερα με την εταιρία Puma. Και έναν χρόνο προτού κάνει την εμφάνισή της η κρίση στην ελληνική οικονομία, το 2007 ο όμιλος Γλου διέθετε 59 καταστήματα στην Ελλάδα (από τα οποία 23 λειτουργούσαν με τη μέθοδο του franchise) και ένα κατάστημα στα Τίρανα.

Το δίκτυο εδραιώνεται τον επόμενο χρόνο, ανοίγει δύο νέα καταστήματα Quicksilver και επεκτείνονται στη Θεσσαλονίκη, στη Μύκονο και στο Ηράκλειο της Κρήτης. Ακολούθησε η Κύπρος- στη Λευκωσία και στη Λεμεσό- και αμέσως μετά ήλθε η Ρουμανία, ενώ τα σχέδια για την εκτός συνόρων ανάπτυξη έδιναν κι έπαιρναν.

Το 2008, “εξαντλήθηκαν τα καύσιμα” της ανάπτυξης του ομίλου και άρχισε η αντίστροφη πορεία.

Το ακίνητο που άλλαξε χέρια και οι business της οικογένειας στην εστίαση

Τον περασμένο Φεβρουάριο το κατάστημα που κάποτε ανήκε στην εταιρεία Γλου, πέρασε σε νέο ιδιοκτήτη, κλείνοντας, έτσι, μια ακόμη σελίδα στην ταραχώδη ιστορία της αλυσίδας ένδυσης και υπόδησης των αδελφών Γιώργου και Αντώνη Γλου, η οποία τα έχει όλα: από το απόλυτο success story και την κυριαρχία στην εγχώρια λιανική μέχρι τα μεγάλα οικονομικά προβλήματα που οδήγησαν στην πτώση και το τελικό λουκέτο. Ένα, λοιπόν, από τα εναπομείναντα κομμάτια της άλλοτε κραταιάς αλυσίδας Glou υπήρξε το ακίνητο που βγήκε στο σφυρί, προσελκύοντας το ενδιαφέρον των αγοραστών.

Πρόκειται, άλλωστε, για ακίνητο-φιλέτο καθώς βρίσκεται πάνω στην πλατεία της Νέας Σμύρνης. Η συνολική τιμή πρώτης προσφοράς είχε οριστεί στα 1,4 εκατ. ευρώ με επισπεύδουσα την CEPAL Hellas ενώ το ποσό κατακύρωσης “κλείδωσε” στα 2.125.585 ευρώ, δηλαδή περίπου 800 χιλιάδες ευρώ παραπάνω, γεγονός που υποδηλώνει ότι δόθηκε μάχη ανάμεσα στους ενδιαφερόμενους για την απόκτησή του. Το εν λόγω κατάστημα περιλαμβάνει ισόγειο, το οποίο εκτείνεται σε μια επιφάνεια 210 τ.μ. καθώς και πατάρι συνολικής επιφάνειας 100 τ.μ., αποτελώντας μέρος μιας τριώροφης πολυκατοικίας, η οποία βρίσκεται επί της οδού 2ας Μαΐου στον αριθμό 18 στην Νέα Σμύρνη.

Γλου

Η Pizzoteca και η σύνδεση με την οικογένεια Γλου

Εκτός από την προνομιακή του θέση, στα συν του ακινήτου συγκαταλέγεται και το γεγονός ότι ανακαινίστηκε πριν περίπου 10 χρόνια. Επί του παρόντος το κατάστημα λειτουργεί σαν χώρος εστίασης καθώς στεγάζει το εστιατόριο γρήγορου φαγητού Pizzoteca. Το γεγονός ότι η πιτσαρία φιλοξενείται στο συγκεκριμένο ακίνητο δεν είναι διόλου τυχαίο καθώς συνδέει το όνομά της με την οικογένεια Γλου. Ήταν, άλλωστε, το 2012 όταν ο Γιώργος Γλου αποφάσισε να επεκτείνει τη δραστηριότητά του και στον κλάδο της εστίασης με όχημα την Pizzoteca. Σήμερα στη διεύθυνση του καταστήματος, δηλαδή στην οδό 2ας Μαΐου στον αριθμό 18 στη Νέα Σμύρνη, φαίνεται να έχει την έδρα της η εταιρεία Pizzoteca-Μπακόπουλος Θεόδωρος & ΣΙΑ Ε.Ε. Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα δημοσιευμένα στοιχεία που είναι διαθέσιμα, μεταξύ των μετόχων της εταιρείας εμφανίζονται να είναι η Μαρία Τριαντοπούλου, η οποία είναι η σύζυγος του Γιώργου Γλου καθώς και η Ζηνοβία Γλου του Αντωνίου.

Στο σφυρί ξανά η κατοικία του Γλου στην Καστέλλα

Για δεύτερη φορά αναμένεται να βρεθεί αντιμέτωπη με το ηλεκτρονικό σφυρί η κατοικία του Γεώργιου Γλου και της συζύγου του Μαρίας Τριαντοπούλου στην Καστέλλα του Πειραιά. Θυμίζουμε ότι τον περασμένο Φεβρουάριο είχε γίνει προσπάθεια εκποίησης για το εν λόγω ακίνητο, ωστόσο, δεν υπήρξε ενδιαφερόμενος αγοραστής ενώ στη συνέχεια ο πλειστηριασμός τέθηκε σε αναστολή.

Αυτή την φορά, το σφυρί χτύπησε στις 28 Ιουλίου με την τιμή πρώτης προσφοράς να παραμένει στα 3,3 εκατ. ευρώ. Τον πλειστηριασμό επισπεύδει η υπό ειδική εκκαθάριση Probank ενώ η κατάσχεση έγινε για οφειλή 150.000 ευρώ, η οποία αποτελεί μέρος ενός μεγαλύτερου ποσού.

Το ακίνητο περιλαμβάνει ένα οικόπεδο συνολικής επιφάνειας 329,14 τ.μ., το οποίο εντοπίζεται στην Καστέλλα με πρόσοψη επί της λεωφόρου Παπαναστασίου και στο οποίο έχει κατασκευαστεί μια μονοκατοικία 4 επιπέδων με συνολική επιφάνεια 619 τ.μ..

Η θέα στον Σαρωνικό

Διαθέτοντας εξαιρετική θέα στην θάλασσα, η πολυεπίπεδη κατοικία έχει ανεγερθεί με βάση την οικοδομική άδεια που εκδόθηκε το 2004 από την πολεοδομία Πειραιά. Σύμφωνα με την έκθεση εκτίμησης, πρόκειται για ένα κτίριο συμβατικής κατασκευής με φέροντα οργανισμό από οπλισμένο σκυρόδεμα.

Παράλληλα, όπως επισημαίνεται, έχουν χρησιμοποιηθεί υλικά, όπως πέτρα και μάρμαρο, είναι καλής αισθητικής ενώ διαθέτει ανεμπόδιστη θέα προς το Σαρωνικό κόλπο λόγω της προνομιακής του τοποθεσίας. Συγκεκριμένα, αν και εντοπίζεται δεύτερο από τη θάλασσα, ωστόσο λόγω εδαφικών κλίσεων, διαθέτει ανεμπόδιστη θέα προς τον Σαρωνικό ενώ βρίσκεται πίσω από κτίρια δημόσιου συμφέροντος, όπως για παράδειγμα το δημοτικό κολυμβητήριο της Καστέλλας.

Το εν λόγω ακίνητο βρίσκεται σε απόσταση μόλις 50 μέτρων από το παραλιακό μέτωπο και γενικά τοποθετείται σε μία εκ των καλύτερων θέσεων της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά. Πρόκειται για μια περιοχή άρτια ανεπτυγμένη, η οποία διαθέτει σε εύλογη απόσταση όλες τις απαραίτητες υπηρεσίες.

Πηγή: enimerotiko.gr