Στέλλα Χατζή-Λεκκού στην Romfea.gr


Με την πρέπουσα εκκλησιαστική ιεροπρέπεια τιμήθηκε και φέτος η αποτομή της κεφαλής του Τιμίου Προδρόμου στην Ιερά Μητρόπολη Σερρών και Νιγρίτης. Ιδιαιτέρως πανηγύρισε η ιστορική και παλαίφατη Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου Σερρών, που βρίσκεται στους πρόποδες του Μενοικίου Όρους, καθώς και το μετόχι της Ιεράς Μονής (Προδρομούδι) που βρίσκεται στην ανατολική πλευρά της πόλεως των Σερρών.

Το απόγευμα της Κυριακής, τελέστηκε ο αρχιερατικός Εσπερινός χοροστατούντος του Μητροπολίτου Βρεσθένης κ. Θεοκλήτου.

Ανήμερα της εορτής, Δευτέρα 29 Αυγούστου 2022, πραγματοποιήθηκε ο πανηγυρικός όρθρος και η δυσαρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτου Βρεσθένης κ. κ. Θεοκλήτου και συλλειτουργούντων, του Μητροπολίτου Σερρών και Νιγρίτης κ.κ. Θεολόγου, του ηγουμένου της Ανδρώας Ιεράς Μονής της Αγίας Παρασκευής αρχ. Γαβριήλ Παλιούρα, του προϊσταμένου του Μητροπολιτικού Ναού Παμμεγίστων Ταξιαρχών Σερρών αρχ. Νεκταρίου Καϊμακάμη και άλλων ιερέων και διακόνων της Μητροπόλεως.

Μετά την Θεία Λειτουργία πραγματοποιήθηκε ο καθιερωμένος αγιασμός στην φιάλη της Μονής, παρουσία των στρατιωτικών και πολιτικών αρχών της περιοχής και συγκεκριμένα του αντιπεριφερειάρχη κ. Παναγιώτη Σπυρόπουλου, των βουλευτών κ.κ. Φωτεινής Αραμπατζή, Θεόδωρου Λεονταρίδη, και Ελευθερίου Αβραμάκη , του προέδρου του Δημ. Συμβουλίου κ. Βασιλείου Κατιρτζόγλου, του Αντιδημάρχου Κωνσταντίνου Δινάκη και άλλων Δημοτικών Συμβούλων καθώς και πλήθος κόσμου.

Ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Θεολόγος αφού προηγουμένως ευχαρίστησε εγκαρδίως τον Σεβ. κ. Θεόκλητο, συνεχάρη κατόπιν θερμά την ηγουμένη της Μονής γερόντισσα Φεβρωνία και την αδελφότητα για την συνεχή πρόοδο του Μοναστηριού τόσο για το πνευματικό έργο, όσο και για την διαρκή βελτίωση στα κτιριακά έργα που επιτελούνται. Όπως ανέφερε: «Αυτό το μοναστήρι είναι ένα δώρο Θεού, που μας κληροδότησαν οι προκάτοχοί μας, οι πατέρες που εμόνασαν εις τον τόπον αυτόν. Από αυτούς την σκυτάλη παρέλαβε η αδελφότητα και πράγματι ανέδειξαν τον τόπον αυτόν σε ένα κομμάτι του παραδείσου εις την γή.

Η γερόντισσα μαζί με την ιερά αδελφότητα εργάζονται και για τα πνευματικά αλλά και για τα υπόλοιπα έργα που, όλοι μας βλέπουμε και θαυμάζουμε . Όπως βλέπετε προχωρούν τα έργα και δοξάζουμε τον Θεόν και εκείνους τους άρχοντες και τους φίλους της Μονής, όλους εκείνους που συστρατεύτηκαν μαζί μας με την εκκλησία και την αδελφότητα, για τό έργο που επιτελείται και θα παραμείνει στους αιώνες.»

Τον λόγο πήρε στην συνέχεια ο κ. Θεόκλητος, ο οποίος μιλώντας επίκαιρα για την ζωή του Προδρόμου, τόνισε ότι ήλεγχε τις παρανομίες και τις ανηθικότητες της τότε εποχής του. «χρειαζόμαστε και σήμερα προδρόμους» υπογράμμισε , για να μας δείχνουνε τον δρόμο για να μας φωτίζουνε την ζωή μας , για να ελέγχουν τις πράξεις μας, διότι πολλές φορές λησμονούμε την αποστολή μας και την θέση μας.

Τελείωσε δε τον λόγο του στέλνοντας ένα αισιόδοξο μήνυμα: «έχουμε πολλά προβλήματα σαν Έλληνες, σαν έθνος, σαν κοινωνία, αλλά θα τα αντιμετωπίσουμε όλα, πρώτον με την ενότητά μας και δεύτερον με την πίστη μας στον Θεό. Θα τα αντιμετωπίσουμε όλα με αισιοδοξία γιατί ζει κύριος ο Θεός. Μπορεί να ταλαιπωρούμεθα, αλλά έχουμε χρέος εμείς οι μεγαλύτεροι να δώσουμε το παράδειγμα στους νέους μας, που να είναι βασισμένο σε αρχές και αξίες, στην πίστη και στην παράδοσή μας. Χρόνια πολλά, ναι χαμογελάτε και να αισιοδοξείτε.» συμπλήρωσε.

Η ΕΟΡΤΗ ΤΟΥ Τ. ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ ΣΤΟ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥΔΙ

Αξίζει να σημειωθεί ότι με ιδιαίτερη συγκίνηση υποδέχθηκε ο Σερραίκός λαός την επαναλειτουργία του ιστορικού μετοχίου της Ιεράς Μονής Προδρόμου, το «Προδρομούδι».

Ύστερα από πέντε χρόνια παύσης, λόγω απαραιτήτων εργασιών, λειτούργησε ξανά ο Ιερός Ναός προς μεγάλη συγκίνηση του πιστού λαού.

Στον πανηγυρικό Εσπερινό, που τελέστηκε με την παρουσία πλήθος πιστών, χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Σερρών και Νιγρίτης, ο οποίος τόνισε μεταξύ άλλων:

«Σήμερα συγκεντρωθήκαμε όλοι εδώ και μεγάλη χαρά κατακλύζει την ψυχή μας, γιατί βρισκόμαστε, ύστερα από πέντε χρόνια, σ’ αυτό το ιστορικό μετόχιο το οποίο είχε κλείσει με πρόταση της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, ώστε να γίνουν οι απαραίτητες εργασίες, διότι υπήρχαν σοβαρότατα προβλήματα στατικότητας. Επίσης, έγιναν και εργασίες καθαρισμού και αναδείξεως του τέμπλου και των ιερών εικόνων και έτσι σήμερα το απολαμβάνουμε, χάρη στην ευλογία του Τιμίου Προδρόμου και χάρη στις συνεχείς προσπάθειες της γεροντίσσης Φεβρωνίας και της ιεράς αδελφότητος και χάρη στην δική σας αγάπη, έτσι ώστε σήμερα μετά από 5 χρόνια να γιορτάζουμε τον Τίμιο Πρόδρομο και εδώ στην πόλη των Σερρών.»

Στην συνέχεια ανέλυσε τις τρεις μεγάλες αρετές και ιδιαιτερότητες του Προφήτου Προδρόμου που τον καθιστούν μοναδικό έναντι των άλλων αγίων. Όπως επεσήμανε ο Πρόδρομος υπήρξε ο μέγιστος και ο τελευταίος των προφητών της παλαιάς διαθήκης, αξιώθηκε να είναι ο βαπτιστής του Κυρίου Ιησού Χριστού, και υπήρξε ο πρωτομάρτυς της εκκλησίας μας.

Οι άρχοντες υπογράμμισε «πρέπει να είναι πρότυπα εις την αρετήν και όχι πρότυπα εις την ασέβεια και την αθεία. Γι αυτό τον λόγο ήλεγξε ο Ιωάννης τον Ηρώδη, για λόγους θεραπευτικούς και παιδαγωγικούς», συμπλήρωσε τελειώνοντας τον λόγο του.

Οι εορταστικές λατρευτικές ακολουθίες συνεχίστηκαν ανήμερα της εορτής στο Ιερό Μετόχιο με την τέλεση της πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας, ενώ στην Ιερά Μονή του Τιμίου Προδρόμου, ολοκληρώθηκαν το απόγευμα με τον μεθεόρτιο Εσπερινό, την παράκληση στον Τίμιο Πρόδρομο και το κτητορικό μνημόσυνο.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ

Πηγή: Romfea.gr