Θεσσαλονίκη | Χρήστος Καναρόπουλος


“Νυν Θεσσαλονίκη, άσμα άδει κοινόν, τη ελεύσει των αγίων λειψάνων σου, μυροβλύτα, Μακεδόνων χαρμονή”

Βάλσαμο στις ψυχές και τις προσευχές των πιστών το Μύρο του Αγίου Δημητρίου, που ευωδιάζει από τα χαριτόβρυτα Ιερά του Λείψανα στην Βασιλική του Μεγαλομάρτυρα στη Θεσσαλονίκη.

Η Μ. Εβδομάδα του Μυροβλύτου Αγίου βρίσκεται προς την κορύφωσή της, με τον φιλάγιο λαό του Θεού να συρρέει πανδήμως, για να προσκυνήσει και να λάβει τη χάρη Του.

Απόψε, Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2022, τελέστηκε μέσα σε κατανυκτική ατμόσφαιρα, η ιερά Ακολουθία των Εγκωμίων χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγου, τον οποίο πλαισίωναν προσευχητικώς Κληρικοί της Αποστολικής Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης.

“Ο Θείος Δημήτριος κρατά σήμερα τον κρατήρα της ουράνιας ευλογίας προσφέροντας στους πιστούς μια βαθιά εσωτερική πληρότητα και χαρά” είπε στον εμπνευσμένο λόγο του ο Σεβ. κ. Θεολόγος και συνέχισε: “Στο πρόσωπο και τη ζωή του αγ. Δημητρίου ψηλαφούμε εμπειρικά το μεγαλείο του ανθρώπου που στεφανώθηκε με τιμή και δόξα από τον Δημιουργό Του!

Στο ιερό πρόσωπο του αριστέα της πίστεως διδασκόμεθα τον δοξασμό της ανθρωπίνης φυσεως, η οποία στο θεανδρικό πρόσωπο του Κυρίου μας κατέστη ομόθρονη της θεότητος. Αυτής της δόξης και της τιμής απολαμβάνουν οι Άγιοι της Εκκλησίας μας ως καθαρότατα κάτοπτρα του θείου μεγαλείου εις τον κόσμο. Αυτής της μακαριότητος, την οποία απολαμβάνουν οι Άγιοι μας στον ουρανό, καλούμεθα όλοι μας να γίνουμε μέτοχοι και κληρονόμοι.

Οι Μάρτυρες, ως πνευματικά αναστήματα και γεννήματα της φιλοστόργου Μητέρας Εκκλησίας διδάσκουν προς κάθε κατεύθυνση ποιο είναι το έργο και η αποστολή της Εκκλησίας στον κόσμο. Να είναι φυτώριο και εργαστήριο αγιότητος μέσα στον κόσμο. Ως εκ τουτου σύμπασα η Εκκλησία ως θεοπόθητος ενότητα ουρανού και γης χαίρεται και καυχάται για τα παιδιά της.

Χαίρεται όμως και καυχάται και η μεγαλώνυμος πόλις της Θεσσαλονίκης, ως η γεννήσασα και εκθρέψασα έναν τέτοιον ουρανοπολίτην, κηδεμόνα και προστάτη ακοίμητο αυτής και όλων όσων τιμούν την ιερά του μνήμη.

Στο τέλος ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σερρών πρόσθεσε: “Κατανοούντες μέσα σε αυτήν την προοπτική το λόγιο του ιερού παροιμιαστού “εγκωμιαζομένου δικαίου ευφρανθήσονται λαοί” ας κρατήσουμε σήμερα αυτή τη χαρά ως θείο δώρημα, κλήση και κληρονομία όλων μας, όσοι αγαπούμε την επιφάνεια του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού.

Ολοκληρώνοντας ευχαρίστησε ευγνωμόνως τον Παναγιώτατο Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμο για την πρόσκληση να προστεί της ιεράς και λαμπράς αυτής ακολουθίας, επαναλαμβάνοντας τρισσώς προς τους συμπροσευχομένους Κληρικούς της Αποστολικής Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης την προτροπήν: “αντιπελάργησιν, πατέρες, αντιπελάργησιν, αντιπελάργησιν”, υπακοή και αγάπη οφείλετε στον σεπτό Παναγιώτατο Ποιμενάρχη σας κ. Άνθιμο, για όσα εκείνος προσέφερε και προσφέρει σε σας και στην Εκκλησία του Χριστού.

Οι ημέρες προ της Εορτής του Αγίου Δημητρίου, αλλά και μετά, περιέχουν πλουσιώτατη υμνογραφία στις τελούμενες λατρευτικές εκδηλώσεις και ακολουθίες της μνήμης Του.

Το χαρακτηριστικότερο γνώρισμα των ακολουθιών αυτών, είναι η εξομοίωση του εορτασμού του Αγίου Δημητρίου προς το Πάσχα. Είναι γνωστό ότι οι Μάρτυρες δια του θανάτου τους, έγιναν μιμητές και μέτοχοι του Πάθους του Χριστού «Πάθει τό πάθος μιμούμενος τό ζωηφόρον Χριστού…»!

Οι ακολουθίες, λοιπόν, του Μεγαλομάρτυρος Δημητρίου, συντάχθηκαν και τελούνται ώστε να προβάλλεται ο εορτασμός της μνήμης του κατά την 26η Οκτωβρίου «κατά τόν τύπον της αγίας καί μεγάλης Κυριακής της του Χριστού καί Θεού ημών Αναστάσεως», ενώ κατά τις προεόρτιες ημέρες κατά τον τύπο της προ του Πάσχα Μεγάλης Εβδομάδας.

Η αποδιδόμενη αυτή τιμή προς τον Άγιο, ενσαρκώθηκε από τον Άγιο Συμεών Αρχιεπίσκοπο Θεσσαλονίκης, ο οποίος μάλιστα, επαύξησε τη “μίμηση” αυτή και προς την Εορτή των Χριστουγέννων, συνθέτοντας τροπάρια κατά το πρότυπο των προεόρτιων κατ’ αλφάβητο στιχηρών των Χριστουγέννων του Ρωμανού του Μελωδού.

Όλα αυτά, τα εκ της παραδόσεως της Εκκλησίας μας, εξαίρουν με μοναδικό τρόπο την αξία που προσδίδεται σε εκείνους που θυσιάστηκαν μαρτυρικά, εγκωμιάζοντας τον Κύριο Ιησού Χριστό και μένοντας πιστοί στο θέλημα του Ουράνιου Πατέρα.

Με επίκεντρο λοιπόν, των λατρευτικών και πανηγυρικών εκδηλώσεων, «τήν εν Θεσσαλονίκη μεγάλην βασιλικήν του μαρτυρίου καί του τάφου του», οδεύουμε προς τη μεγαλειώδη ημέρα της εορτής του Αγίου Ενδόξου Μεγαλομάρτυρος του Χριστού, Δημητρίου του Μυροβλύτου, καθώς και στην επέτειο απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης αλλά και σε εκείνη την σπουδαία, της 28ης Οκτωβρίου.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΟ ΠΛΟΥΣΙΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ

Πηγή: Romfea.gr