Η Ορθόδοξη Εκκλησία έχει καθορίσει δύο Σάββατα, τα οποία αφιερώνει στους κεκοιμημένους της και τα οποία είναι τα μεγάλα Ψυχοσάββατα, το ένα πριν από την Κυριακή της Απόκρεω και το άλλο πριν από την Κυριακή της Πεντηκοστής.

Βέβαια η αγάπη των ανθρώπων για τους δικούς τους, που δεν ζούν πια μαζί τους, δημιούργησε την εκκλησιαστική παράδοση άλλων τεσσάρων ψυχοσάββατων, που δεν συμπεριλαμβάνονται όμως στο Τυπικό της Εκκλησίας μας.

Αυτά είναι, το Ψυχοσάββατο της Τυρινής, το Σάββατο της α΄ εβδομάδος των νηστειών, όπου και εορτάζουμε το «δια κολλύβων» θαύμα του Αγίου Θεοδώρου του Τήρωνος, το Σάββατο του Λαζάρου και για τους Θεσσαλονικείς, αλλά και σε όλη τη Βόρειο Ελλάδα και στη Μακεδονία και στη Θράκη, υπάρχει κι ένα τρίτο καθιερωμένο ως Ψυχοσάββατο που σχετίζεται με τους εορτασμούς του πολιούχου της πόλεως Θεσσαλονίκης, Αγίου Δημητρίου. Αυτό είναι το Σάββατο πριν την εορτή του Αγίου Δημητρίου,του πολιούχου και προστάτη της Θεσσαλονίκης.

Έτσι και η Ιερά Μητρόπολη Σιδηροκάστρου κατά την παράδοση αυτή ,όπως κάνει και στα επίσημα Ψυχοσάββατα της εκκλησίας αφιερώνει το Σάββατο προ της εορτής του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Δημητρίου, στους κεκοιμημένους.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σιδηροκάστρου κ. Μακάριος το απόγευμα της Παρασκευής 21 Οκτωβρίου ,χοροστάτησε στον Εσπερινό και τέλεσε Ιερό Μνημόσυνο στον Ιερό Ναό Ευαγγελιστρίας Σιδηροκάστρου υπέρ πάντων των κεκοιμημένων Ορθοδόξων Χριστιανών.

Στο σύντομο κήρυγμα του αναφέρθηκε στην σημασία των Μνημοσύνων και στην ωφέλεια που λαμβάνουν οι ψυχές των κεκοιμημένων από τις προσευχές των ζώντων.

Τέλος συνεχάρη τους πιστούς οι οποίοι κρατούν τις παραδόσεις της Εκκλησίας.

Πηγή: Romfea.gr

psixosabbata sidiro 1

psixosabbata sidiro 1

psixosabbata sidiro 1

psixosabbata sidiro 1

psixosabbata sidiro 1

psixosabbata sidiro 1