με αφορμή τη συμπλήρωση 77 ετών από τη ρίψη των πυρηνικών βομβών σε Χιροσίμα και Ναγκασάκι και τους κινδύνους που δημιουργεί σήμερα για τους λαούς η πυρηνική απειλή, στο φόντο και της ραγδαίας κλιμάκωσης των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, του πολέμου στην Ουκρανία.

 

Στη συζήτηση παρουσιάστηκε το ιστορικό των γεγονότων του πυρηνικού εγκλήματος τον Αύγουστο του 1945 από το μέλος της Επιτροπής Ειρήνης Λάμπρο Τόκα.

 

Ακολούθησε η κεντρική εισήγηση από το μέλος της Επιτροπής Ειρήνης και διεθνολόγο Χουβαρδά Γιάννη. Ο εισηγητής αναφέρθηκε στους κινδύνους ενός νέου πυρηνικού ολοκαυτώματος, όπως διαμορφώνονται με τη σύγχρονη όξυνση των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και το ενδεχόμενο ενός μεγάλου γενικευμένου πολέμου. Προβλήθηκαν τα αίτια της σημερινής κατάστασης, τα συμφέροντα που υποκινούν την εξέλιξη της. Αποτυπώθηκε η έντονη εμπλοκή της Ελλάδας στον ανταγωνισμό ΝΑΤΟ-Ρωσίας και στον πόλεμο στην Ουκρανία ως σημαιοφόρος των σχεδίων ΝΑΤΟ-ΗΠΑ-ΕΕ, τα συμφέροντα που αυτή εξυπηρετεί, οι συνέπειες που παράγει για τον Ελληνικό λαό και την ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή. Τέλος τονίστηκε ανάγκη ενίσχυσης του αντιπολεμικού-αντιιμπεριαλιστικού κινήματος στην Π.Ε. Σερρών, η δυνατότητα και η ανάγκη ο λαός να παρέμβει στις εξελίξεις και να διεκδικήσει την απεμπλοκή της χώρας από το κουβάρι των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και του κλιμακούμενου πολέμου.

 

Ακολούθησε ζωηρή συζήτηση, με τους παρευρισκόμενους να προβαίνουν σε ερωτήσεις και τοποθετήσεις.