Ρεπορτάζ της Χριστίνας Χατζοπούλου για την ιστοσελίδα infonews24.gr

Με εκατοντάδες φανουρόπιτες τίμησαν τον Άγιο Φανούριο στις Σέρρες. Αρκετοί ήταν οι πιστοί που βρέθηκαν στον Ιερό Ναό των Αγίων Μαρίνης και Αντωνίου Σερρών και πιο συγκεκιρμένα στο Παρεκκλήσιο του Αγίου Φανουρίου κατά τον πανηγυρικό Εσπερινό που τελέστηκε το απόγευμα της Παρασκευής 26 Αυγούστου.

Σερραίες κάθε ηλικίας ετοίμασαν και προσκόμισαν φανουρόπιτες, οι οποίες διαβάστηκαν μετά το τέλος των ιερών ακολουθιών κατά τον Μέγα Εσπερινό.

Πολλοί, συνδέουν την ιδιότητα του Αγίου Φανουρίου και της πίτας με το όνομα του Αγίου, που προκύπτει από το ρήμα «φαίνω» που σημαίνει αποκαλύπτω. Τη δύναμη που αποδίδεται στην πίτα έρχονται να ενισχύσουν και τα υλικά της, τα οποία είναι πάντοτε 7 ή 9, καθώς οι συγκεκριμένοι αριθμοί ανήκουν στους λεγόμενους ιερούς αριθμούς ήδη από την εποχή των Πυθαγορείων. Και όπως συμβαίνει με όλα τα έθιμα, σε όλη την Ελλάδα υπάρχουν παραλλαγές της παράδοσης.

Στην Κρήτη, την Κύπρο, τη Σκιάθο, τη Φλώρινα και άλλες περιοχές, η φανουρόπιτα φτιάχνεται για να βρουν οι ανύπαντρες κόρες γαμπρό. Άλλοι πιστεύουν ότι φέρνει καλοτυχία και φωτίζει τον δρόμο της ζωής του καθενός. Λέγεται ακόμη ότι ο Άγιος Φανούριος προστατεύει τους αγρότες φανερώνοντας τα κλεμμένα ζώα.

Πηγή: infonews24.gr