Του Τάσου Χατζηβασιλείου

Προβληματίζει, αλλά δεν εκπλήσσει η επιλογή της Τουρκίας να εργαλειοποιήσει εκ νέου απελπισμένους πρόσφυγες και μετανάστες κατά τις προηγούμενες ημέρες. Άλλωστε, το έχει ξανακάνει στο παρελθόν, με αποκορύφωμα τα γεγονότα στα σύνορα του Έβρου την άνοιξη του 2020. Η κίνηση αυτή, σε συνδυασμό με τις παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου ανήμερα το Δεκαπενταύγουστο, έχει δυο ερμηνείες: λειτουργεί ως βαλβίδα αποσυμπίεσης στο εσωτερικό της Τουρκίας, καθώς εκεί η κυβέρνηση κατηγορήθηκε για υποχωρητικότητα έναντι της Ελλάδας λόγω της παραμονής του γεωτρύπανου εντός τουρκικής υφαλοκρηπίδας, και διατηρεί ζωντανό τον ανιστόρητο αναθεωρητισμό των γειτόνων.
Το περιστατικό στη νησίδα του Έβρου αποτελεί νέο επεισόδιο στο σήριαλ των υβριδικών απειλών της Τουρκίας. Ουσιαστικά, οι αρχές της γειτονικής χώρας καθοδηγούν μετανάστες και πρόσφυγες και τους ωθούν προς την Ελλάδα. Αυτή η πίεση αποσκοπεί κυρίως στη δημιουργία κοινωνικής και πολιτικής πίεσης στο εσωτερικό της χώρας μας. Εξάλλου, η αντιπολίτευση έσπευσε να κατηγορήσει χωρίς λόγο την κυβέρνηση επειδή δεν επιχείρησε εκτός επικρατείας για να περισυλλέξει τους ανθρώπους από τη νησίδα. Η αντιπολιτευτική τακτική του ΣΥΡΙΖΑ είναι επικίνδυνη. Από την πρώτη στιγμή που υπήρξε πληροφόρηση για ενδεχόμενη παρουσία μεταναστών στην περιοχή, οι ελληνικές αρχές δεν εντόπισαν ανθρώπινη παρουσία σε περιοχή ελληνικής δικαιοδοσίας. Μάλιστα, ενημέρωσαν δυο φορές τις τουρκικές αρχές, για να προβούν κι εκείνες στις προβλεπόμενες ενέργειες. Η Ελληνική Αστυνομία, σεβόμενη το διεθνές δίκαιο, περισυνέλεξε τους μετανάστες, μόλις εκείνοι βρέθηκαν σε ελληνικό έδαφος.
Πάντως, είναι γνωστό ότι οι συντεταγμένες της επικρατείας καθορίζονται με ακριβείς τοπογραφικές μελέτες της Γεωγραφικής Υπηρεσίας Στρατού και όχι με τη χρήση των χαρτών που διαθέτουν τα κινητά τηλέφωνα. Τα ζητήματα αυτά δεν μπορούν να αντιμετωπίζονται με ελαφρότητα ή αφέλεια, για κομματική σκοπιμότητα. Δυστυχώς, αυτό ακριβώς έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ.
Σε τέτοια ευαίσθητα ζητήματα, οι πολιτικές δυνάμεις οφείλουν να επιδεικνύουν σύνεση και σοβαρότητα. Η άκριτη υιοθέτηση της τουρκικής προπαγάνδας που θέλει την Ελλάδα δήθεν αδιάφορη και άκαρδη απέναντι σε πρόσφυγες και μετανάστες, δεν οδηγεί πουθενά και σίγουρα ζημιώνει την εικόνα της ελληνικής κοινωνίας που έχει δείξει ανθρωπιά όλα αυτά τα χρόνια.
Η ίδια σύνεση είναι αναγκαία και κατά το επόμενο διάστημα, αφού είναι πιθανό η Τουρκία να ξαναχρησιμοποιήσει μετανάστες και πρόσφυγες για να εξυπηρετήσει τους δικούς της στόχους. Άλλωστε, τα τουρκικά ΜΜΕ μιλούν τελευταία για συλλήψεις «αντικαθεστωτικών» που επιχείρησαν να διαφύγουν στη Δύση μέσω Ελλάδας. Με αυτά τα δεδομένα, η Τουρκία θα μπορούσε να σκηνοθετήσει τη διαφυγή γκιουλενιστών ή μελών του κουρδικού ΡΚΚ, για να αυξήσει την ένταση ανάμεσα στις ακτοφυλακές των δυο χωρών. Ένα τέτοιο σενάριο, θα μπορούσε να έχει δυο πιθανές εκβάσεις: είτε η Άγκυρα θα κατηγορούσε την Αθήνα ότι δήθεν δίνει καταφύγιο στους «εγχώριους τρομοκράτες» είτε θα τους καταδίωκε αμφισβητώντας στην πράξη τις περιοχές ελληνικής δικαιοδοσίας για έρευνα και διάσωση. Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση Μητσοτάκη παραμένει ψύχραιμη και σε επιφυλακή. Δεν πέφτει στις παγίδες της Άγκυρας, όμως ταυτόχρονα δεν επιτρέπει παιχνίδια σε βάρος των συμφερόντων της πατρίδας.
  • Ο Τάσος Χατζηβασιλείου είναι βουλευτής Σερρών της ΝΔ και Επίκουρος Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Hellenic American University.

Πηγή: tanea.gr