Στo πλαίσιο της ποιμαντικής δραστηριότητας του ιερού Μητροπολιτικού Ναού Παμμ. Ταξιαρχών Σερρών, πραγματοποιήθηκε πενταήμερη προσκυνηματική εκδρομή, από 4 έως 8 Σεπτεμβρίου 2022, με προορισμό τη μυροβόλο νήσο Χίο.

Η ιεραποδημία στο πανέμορφο νησί του Αιγαίου Πελάγους, η οποία εστέφθη υπό πλήρους επιτυχίας, διεξήχθη με την ευλογία του Σεβ. Μητροπολίτου Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγου, την κυριαρχική άδεια του Σεβ. Μητροπολίτου Χίου, Ψαρών και Οινουσσών κ. Μάρκου και την συμμετοχή 50 προσκυνητών με επικεφαλής τους Αρχιμανδρίτη π. Νεκτάριο Καϊμακάμη και Πρωτοπρεσβύτερο π. Ραφαήλ Λίγδα.

Το πρόγραμμα της εκδρομής περιελάμβανε επισκέψεις στις ιερές Μονές Παναγίας Βοηθείας, Νέας Μονής, Αγ. Σκέπης, Αγ. Μηνά, το προσκύνημα της Αγ. Μαρκέλλης, τους ιερούς Ναούς Παναγίας Λατομιτίσσης, Ευαγγελιστρίας, Αγ. Χαραλάμπους και τον ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγ. Μηνά, Βίκτωρος και Βικεντίου, την Βιβλιοθήκη της Μητροπόλεως ‘’Άγιος Αγαπητός’’, μουσεία και αξιοθέατα, τα οποία ευρισκόμενα πλησίον των μαρτυρικών Μικρασιατικών παραλίων, αναζωπυρώνουν μνήμες των αλησμόνητων αλλά όχι χαμένων Πατρίδων.

Κατά την επιστροφή οι προσκυνητές είχαν την δυνατότητα να συμμετάσχουν στην θ. Λειτουργία που τελέσθηκε στον περικαλλή ιερό Ναό Αγ. Τριάδος Πειραιώς, με την ευκαιρία της μεγάλης θεομητορικής εορτής του Γενεσίου της Υπεραγίας Θεοτόκου και να προσκυνήσουν στο ιερό Ησυχαστήριο Μεταμορφώσεως του Σωτήρος (Αγ. Πορφυρίου) στο Μήλεσι Αττικής.

Όλοι, απέκτησαν μοναδικές πνευματικές εμπειρίες, που σχετίζονται με την πίστη και την ευσέβεια, ένοιωσαν την ανάταση του θρησκευτικού αισθήματος, γνώρισαν από κοντά το μεγαλείο των ιερών σκηνωμάτων της Ορθοδόξου πίστεώς μας και έζησαν την ζεστή και εγκάρδια ατμόσφαιρα της αδελφικής αναστροφής και της αβραμιαίας φιλοξενίας.