Ρεπορτάζ του Δημήτρη Κώττα για την ιστοσελίδα infonews24.gr

«Πονοκέφαλο» και οικονομική «ασφυξία» έχει προκαλέσει σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, η ραγδαία αύξηση στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, με αποτέλεσμα να «εκτιναχθεί» και ο αριθμός των διαταγών από παρόχους, για διακοπές ρεύματος.

Τον περασμένο Απρίλιο, ο Διευθυντής ΔΕΔΔΗΕ Σερρών Δημήτρης Πολυμέρης δήλωνε στο Infonews24 πως μέχρι και τον Αύγουστο του 2021, ο ΔΕΔΔΗΕ στην περιφερειακή ενότητα Σερρών είχε να αντιμετωπίσει γύρω στις 130 με 150 αποκοπές και από τις αρχές του 2022, τα αιτήματα αυξήθηκαν σε ανησυχητικό βαθμό, σε 300 με 400 αποκοπές το μήνα.

Σήμερα, ο κ. Πολυμέρης ανέφερε αρχικά πως οι αποκοπές από τις αρχές του έτους είναι αυξημένες σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, αλλά από τον Ιούλιο, αλλά και τώρα τον Αύγουστο παρατηρείται μία πτώση σε αυτές.

Συγκεκριμένα, σημειώνεται μείωση της τάξης του 30% και αυτή τη στιγμή γίνονται περίπου στις 200 αποκοπές το μήνα, όταν τον Μάιο και τον Ιούνιο ήταν 350.

Οι περισσότερες αποκοπές αφορούν σε νοικοκυριά και λιγότερες σε επιχειρήσεις.

«Σίγουρα το αυξημένο ποσοστό των αποκοπών οφείλεται στο ότι οι τιμές στην ηλεκτρική ενέργεια έχουν ‘ανέβει’ πάρα πολύ. Η πτώση αυτούς τους δύο μήνες πιστεύω ότι οφείλεται τόσο στην επιχορήγηση που δίνει το κράτος, αλλά και στην τιμολογιακή πολιτική και στις διευκολύνσεις που κάνουν οι πάροχοι. Δηλαδή προσπαθούν να επιμηκύνουν το χρόνο αποπληρωμής των λογαριασμών των πελατών τους και έχουμε αυτά τα αποτελέσματα. Είναι ευχάριστο δηλαδή το ότι τα αιτήματα των αποκοπών έχουν μειωθεί τους τελευταίους δύο μήνες» υπογράμμισε ο Διευθυντής ΔΕΔΔΗΕ Σερρών, ενώ ο ίδιος διευκρίνισε πως για τις ευπαθείς ομάδες από το Νοέμβριο μέχρι Μάρτιο και από τον Ιούνιο μέχρι τον Αύγουστο, δεν επιτρέπονται οι αποκοπές.

«Θα πρέπει να αλλάξουμε νοοτροπία. Η ενέργεια πια είναι κάτι που πρέπει να σπαταλάμε με φειδώ και με πολλή προσοχή. Από εδώ και πέρα θα αυξάνεται η τιμή της κιλοβατώρας, θα πρέπει να προσέχουμε, να βρίσκουμε έξυπνες λύσεις, συστήματα θέρμανσης που είναι οικονομικά, να θωρακίζουμε τα σπίτια μας με μονώσεις» ανέφερε ο κ. Πολυμέρης.

Πηγή: infonews24.gr