ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ

 

Συμπληρώνονται, την χρονιά αυτή, 100 χρόνια από την αποφράδα εκείνη ημέρα της κατάρρευσης του Μετώπου και της Μικρασιατικής Τραγωδίας, που οδήγησε στον εξανδραποδισμό και στον αφανισμό εκατοντάδων χιλιάδων προγόνων μας και στον ξεριζωμό περίπου 1,5 εκατομμυρίων από τις πατρογονικές τους εστίες. Η Καταστροφή αυτή, που χαρακτηρίσθηκε χειρότερη και από αυτήν την Άλωση της Κωνσταντινούπολης, είχε ως βασική της αιτία τον αδελφοκτόνο διχασμό, που κατέτρωγε τα σωθικά του Ελληνισμού και οδήγησε, έτσι, στην εκμηδένισή του από εστίες πανάρχαιες και προαιώνιες.

Αλλά, από τις στάχτες της καταστροφής ξεπήδησε η φλόγα της δημιουργίας στους νέους τόπους εγκατάστασης των προσφύγων προγόνων μας. Η φλόγα της αναγέννησης, της διατήρησης της παράδοσης, της προσφοράς στην νέα πατρίδα. Η συμβολή των προσφύγων στην οικονομική, κοινωνική, πολιτιστική και πολιτική ζωή κα πρόοδο της Χώρας μας ήταν και είναι ουσιαστική, αποτελεσματική και καρποφόρα. Ο συνδυασμός, δε, των δυνάμεων των προσφύγων με αυτές των γηγενών δημιούργησε την νέα Ελλάδα, την οποία όλοι μας οφείλουμε να διαφυλάξουμε σαν κόρη οφθαλμού.

Η σημερινή θλιβερή επέτειος του ξεριζωμού και της γενοκτονίας των προγόνων μας στην Μικρά Ασία αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία, ενόψει των συνεχιζόμενων απειλών, που εκτοξεύονται από την ηγεσία του τουρκικού κράτους. Απειλών, βεβαίως, ανιστόρητων, οι οποίες, όμως, χαλυβδώνουν ακόμη περισσότερο την θέληση του Έθνους για την αντιμετώπιση και την απόκρουσή τους. Και οφείλουμε ιδιαίτερες ευχαριστίες στο προσωπικό και την Ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων της Πατρίδας μας, που με αυταπάρνηση δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό στην υπεράσπιση των παγίων συμφερόντων του Έθνους και αποδεικνύουν στον επίδοξο εισβολέα ότι θα πληρώσει καταλυτικό τίμημα, εάν σκεφτεί να ανοίξει την πόρτα του φρενοκομείου.

Η Ιστορία διδάσκει, και αυτό που οφείλουμε όλοι οι Έλληνες να κατανοήσουμε είναι ότι ο διχασμός επιφέρει μόνο συμφορές και καταστροφές, ενώ, η ομόνοια του Έθνους οδηγεί στην πρόοδο και την ευημερία όλων μας.

Με τις σκέψεις όλων μας στα θύματα της τουρκικής θηριωδίας, με κυρίαρχη την μορφή του Μητροπολίτη Σμύρνης Χρυσοστόμου, ας πορευτούμε με αποφασιστικότητα, σταθερότητα, σοβαρότητα, ψυχραιμία και σωφροσύνη στους δύσκολους καιρούς που έρχονται.

 

Ο Αντιπεριφερειάρχης Σερρών

Παναγιώτης Σπυρόπουλος