Κάνουν λόγο για μείωση της παραγωγής σε γενικές γραμμές.

Ετοιμάζονται να μπουν στο χωράφι για να αρχίσουν τη συγκομιδή του καρυδιού οι παραγωγοί, οι οποίοι στρέφονται όπως μας λένε ολοένα και περισσότερο στις λιανικές πωλήσεις, ούτως ώστε να παρακάμψουν έμπορους και μεσάζοντες.

Ο κ. Χρήστος Τσικέλας καλλιεργεί καρύδι ποικιλίας Chandler στην περιοχή της Νιγρίτας Σερρών κι όπως λέει χαρακτηριστικά στον ΑγροΤύπο: «προτίμησα να καλλιεργώ Chandler, γιατί είναι το πιο ποιοτικό, σε γεύση και εμφάνιση καρύδι. Οι καρυδιές στο κτήμα μου είναι στο όγδοο έτος και έχουν μια ικανή παραγωγή. Ο περσινός παγετός έχει επίπτωση στην καρποφορία των δέντρων ακόμα και τη φετινή χρονιά, γιατί δεν άνοιξαν τα μάτια όλα ομοιόμορφα και υπάρχει και μικροκαρπία. Παρ’ όλα αυτά αποζημίωση πήραμε μόνο για τις ζημιές κατά την περσινή χρονιά. Για φέτος δεν υπάρχει διαδικασία. Γενικά δεν έχουμε θέματα με την ποιότητα, παρά μόνο ζήτημα με την ανθράκωση, σε περιπτώσεις με πολλές βροχές, αλλά τα αντιμετωπίζουμε». Όπως μας λέει στη συνέχεια ο κ. Τσικέλας δεν συμφέρει η διάθεση της παραγωγής στο χονδρεμπόριο, παρά μόνο στη λιανική, σε μικρές συσκυασίες και σε καταστήματα με ξηρούς καρπούς. Πέρσι, όπως μας εξηγεί ο ίδιος πούλησε στη λιανική πεταλούδα (μισό σπασμένο καρύδι) προς 14-17 ευρώ το κιλό και στα μαγαζιά με ξηρούς καρπούς 11-12 ευρώ το κιλό. Φέτος, συνεχίζει ο κ. Τσικέλας, οι τιμές πρέπει να είναι αυξημένες, αφού όλα τα έξοδα έχουν ανεβεί πάρα πολύ, σε αντίθεση με την παραγωγή στη χώρα, που θα είναι πεσμένη.

Έντονη ήδη η ζήτηση για καρύδι

O κ. Γιώργος Παπακώστας, παραγωγός καρυδιών Chandler από τον Άγιο Σώστη Σπερχειάδας και υπεύθυνος της επιχείρησης Sperchios Valley καλλιεργεί 2.000 δέντρα Chandler κι όπως τονίζει στον ΑγροΤύπο: «η συγκομιδή αναμένεται να ξεκινήσει στις αρχές Οκτωβρίου. Αναμένουμε και με βάση τα σημερινά δεδομένα, πολύ καλή χρονιά, από την άποψη ότι δεν έχουμε προβλήματα είτε από τον καιρό, είτε από εχθρούς ή ασθένειες. Ως εμπορική επιχείρηση, εκτιμώ, πως από τις 15 Οκτωβρίου, θα είμαστε σε θέση να διαθέτουμε στο κοινό, καρύδι, καρυδόψιχα κ.λπ. μετά τις 15 Οκτωβρίου. Όσον αφορά στις τιμές, το εμπόριο δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά του ακόμα για το τι μπορεί να γίνει φέτος. Εμείς οφείλουμε ως επιχείρηση, με σταθερό και ξεκάθαρο business plan να ανταποκριθούμε και να λειτουργήσουμε, μέσα σε αυτό το ασταθές οικονομικό περιβάλλον. Οφείλω πάντως να πω ότι, ζήτηση υπάρχει και έντονη για προϊόν και ήδη κλείνουμε προ-συμφωνίες για απορρόφηση της παραγωγής μας. Γενικότερα πάντως δεν έχει αρχίσει ακόμα το μάζεμα στα Chandler, παρά μόνο σε κάποιες περιοχές, συλλέγονται τα πρώιμα».

Από τον Καρυδεώνα Σύκα Θωμαή, μια αγροτική εκμετάλλευση 15 στρεμμάτων με ποικιλία Chandler στο Γεφυρούδι Σερρών μας είπαν πως φέτος έπεσε δυο φορές χαλάζι στην περιοχή και έγιναν ζημιές, μεταξύ των άλλων και στις καρυδιές. Η συγκομιδή αναμένεται να ξεκινήσει σε μερικές ημέρες και η ποιότητα αναμένεται σε υψηλά επίπεδα. Το συγκεκριμένο κτήμα παράγει γύρω στους 7-8 τόνους παραγωγή, τους οποίους διαθέτει είτε στο χονδρεμπόριο (ένα μικρό ποσοστό), είτε απευθείας στους καταναλωτές. Πέρσι, η τιμή που έδωσε ήταν στα 5 ευρώ το κιλό άσπαστο, ενώ φέτος πρέπει τουλάχιστον να αρχίζει από τα 6 ευρώ τουλάχιστον, καθώς τα έξοδα έχουν διπλασιαστεί.

Τέλος, από τον Καρυδεώνα Γενίτσαρη, ο κ. Χρήστος Γενίτσαρης μίλησε στον ΑγροΤύπο για το πώς διαρφώνεται η κατάσταση στους καρυδεώνες που καλλιεργεί στην περιοχή της Νέας Πέλλας, αλλά και της Χρυσής Αριδαίας. Ο κ. Γενίτσαρης καλλιεεγεί συνολικά 100 στρέμματα με Chandler, με τα δέντρα να μπαίνουν στο έβδομο έτος, δηλαδή σε δοκιμαστική περισσότερο περίοδο ως προς την παραγωγικότητά τους. «Ετοιμαζόμαστε σιγά-σιγά για τη συγκομιδή. Περιμένουμε μόλις μαζευτεί ο καρπός του καρυδιού, να δούμε πώς θα είναι και η ποιότητα, γιατί φέτος έχει βρέξει πολλές φορές και μάλιστα κοντά στη συγκομιδή. Για τις τιμές και τη ζήτηση είναι εξαιρετικά πρώιμο να μιλήσουμε», μας ανέφερε.

 

 

Μπίκας Αλέξανδρος