Ανεξάρτητα από το ποιοί είμαστε ή πού ζούμε, ο καρκίνος του μαστού μπορεί να αγγίξει τη ζωή μας. Είναι απαραίτητο να κατανοήσουμε τα προειδοποιητικά σημάδια του, τους παράγοντες κινδύνου καθώς και το τι είναι φυσιολογικό για μας ούτως ώστε να αναγνωρίσουμε αμέσως τυχόν αλλαγές στο στήθος μας.

Συμπτώματα

  • Αλλαγές στην θηλή όπως μια εισολκή.
  • Ένα εξόγκωμα ή πάχυνση του μαστού που έχει διαφορετική αίσθηση από τον περιβάλλοντα ιστό
  • Αλλαγή στο μέγεθος, το σχήμα ή την εμφάνιση ενός μαστού
  • Αλλαγές στο δέρμα πάνω από το στήθος
  • Απολέπιση της χρωματισμένης περιοχής του δέρματος που περιβάλλει τη θηλή ή το δέρμα του μαστού
  • Ερυθρότητα του στήθους, δέρμα με όψη φλοιού πορτοκαλιού ή εκροή οροαιματηρού υγρού από την θηλή

Παράγοντες κινδύνου

Οποιοσδήποτε παράγοντας κινδύνου καρκίνου του μαστού τον κάνει πιο πιθανό αλλά το να έχετε έναν ή περισσότερους παράγοντες δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα εμφανίσετε αυτόν τον καρκίνο.  Πολλές γυναίκες που αναπτύσσουν καρκίνο του μαστού δεν έχουν γνωστούς παράγοντες κινδύνου εκτός από το να είναι απλώς γυναίκες.

Παράγοντες που σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του μαστού περιλαμβάνουν:

Το φύλο  Οι γυναίκες έχουν πολύ περισσότερες πιθανότητες από τους άνδρες να αναπτύξουν καρκίνο του μαστού.

Αύξηση ηλικίας.  Ο κίνδυνος καρκίνου του μαστού αυξάνεται όσο μεγαλώνετε.

Προσωπικό ιστορικό παθήσεων του μαστού.  Εάν είχατε διαγνωστεί με  καρκίνωμα in situ ή άτυπη υπερπλασία του μαστού, έχετε αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του μαστού.

Προσωπικό ιστορικό καρκίνου του μαστού.  Εάν είχατε καρκίνο του μαστού στο ένα στήθος, έχετε αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξετε καρκίνο στον άλλο μαστό.

Οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του μαστού.  Εάν η μητέρα, η αδερφή ή η κόρη σας διαγνώστηκε με καρκίνο του μαστού, ιδιαίτερα σε νεαρή ηλικία, ο κίνδυνος αυτός αυξάνεται.  Ωστόσο, η πλειοψηφία των ατόμων που έχουν διαγνωστεί με καρκίνο του μαστού δεν έχουν οικογενειακό ιστορικό της νόσου.

Κληρονομικά γονίδια που αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου.  Ορισμένες γονιδιακές μεταλλάξεις που αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού μπορούν να μεταδοθούν από τους γονείς στα παιδιά.

■ Έκθεση σε ακτινοβολία.  Εάν υποβληθήκατε σε ακτινοθεραπεία στο στήθος σας ως παιδί ή νεαρός ενήλικας, ο κίνδυνος καρκίνου του μαστού αυξάνεται.

Παχυσαρκία.  Η παχυσαρκία αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού.

Ξεκινώντας την περίοδό σας σε μικρότερη ηλικία.  Η έναρξη της περιόδου πριν από τα 12 αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού.

Έναρξη εμμηνόπαυσης σε μεγαλύτερη ηλικία.  Εάν ξεκινήσατε την εμμηνόπαυση σε μεγαλύτερη ηλικία, έχετε περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξετε καρκίνο του μαστού.

Ηλικία τεκνοποίησης .  Οι γυναίκες που γεννούν το πρώτο τους παιδί μετά την ηλικία των 30 μπορεί να έχουν αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του μαστού.

Μεταεμμηνοπαυσιακή ορμονοθεραπεία.  Οι γυναίκες που λαμβάνουν φάρμακα ορμονικής θεραπείας που συνδυάζουν οιστρογόνα και προγεστερόνη για τη θεραπεία των σημείων και συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης έχουν αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του μαστού.

■ Αλκοόλ.  Η κατανάλωση αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού.

Μπορεί να μειωθεί ο κίνδυνος καρκίνου του μαστού;

Δεν υπάρχει σίγουρος τρόπος πρόληψης του καρκίνου του μαστού.  Αλλά υπάρχουν πράγματα που μπορείτε να κάνετε μειώνοντας τον κίνδυνο.  Πολλοί παράγοντες κινδύνου είναι πέρα ​​από τον έλεγχό σας, όπως το να γεννηθείς γυναίκα και να μεγαλώσεις.  Αλλά ορισμένοι άλλοι μπορούν να αλλάξουν και μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο.

  • Για όλες τις γυναίκες

1) Αποκτήστε και διατηρείστε ένα υγιές βάρος. Τόσο το αυξημένο σωματικό βάρος όσο και η αύξηση βάρους ως ενήλικας συνδέονται με υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου του μαστού μετά την εμμηνόπαυση.

■ 2) Να είστε σωματικά δραστήριες: Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι η μέτρια  σωματική δραστηριότητα συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου του μαστού.

■ 3) Αποφύγετε ή περιορίστε το αλκοόλ: Το αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού.  Ακόμη και η κατανάλωση μικρών ποσοτήτων του έχει συνδεθεί με αύξηση του κινδύνου.  Καλό είναι να μην πίνετε καθόλου.  Για τις γυναίκες ωστόσο που πίνουν, δεν πρέπει να ξεπερνούν το ένα αλκοολούχο ποτό την ημέρα.

■ 4)  Άλλοι παράγοντες που μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο: Οι γυναίκες που επιλέγουν να θηλάσουν για τουλάχιστον αρκετούς μήνες μετά τον τοκετό μπορεί επίσης να έχουν ένα πρόσθετο όφελος από τη μείωση του κινδύνου καρκίνου του μαστού.

Η χρήση ορμονοθεραπείας μετά την εμμηνόπαυση μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού.  Για να αποφύγετε αυτό, μιλήστε με τον γυναικολόγο σας σχετικά με μη ορμονικές επιλογές για τη θεραπεία των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης.

  • Για γυναίκες με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του μαστού

Εάν διατρέχετε αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο του μαστού (για παράδειγμα, επειδή έχετε ισχυρό οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του μαστού ή μια γνωστή κληρονομική γονιδιακή μετάλλαξη που αυξάνει τον κίνδυνο του, υπάρχουν ορισμένα πράγματα που μπορείτε να λάβετε υπόψη σας που ίσως σας βοηθήσουν να μειώσετε τις πιθανότητές σας να αναπτύξετε καρκίνο του μαστού (ή να βοηθήσουν στην έγκαιρη εύρεση του):

■ 1) Γενετική συμβουλευτική και έλεγχος για τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού (αν δεν έχει γίνει ήδη)

■ 2) Ειδική φαρμακευτική αγωγή για τη μείωση του κινδύνου .

■ 3) Προληπτική χειρουργική μαστεκτομή

■ 4)Στενή παρατήρηση του σώματος για εμφάνιση καρκίνου .

■ 5) Πιο συχνές επισκέψεις στον γυναικολόγο(όπως κάθε 6 έως 12 μήνες) για εξετάσεις μαστού και συνεχή εκτίμηση του κινδύνου

■ 6)  Έναρξη προσυμπτωματικού ελέγχου καρκίνου του μαστού με ετήσιες μαστογραφίες ή μαγνητική μαστογραφίσ σε μικρότερη ηλικία.

Ο Οκτώβριος είναι ο μήνας της  επαγρύπνησης και της «επιβίωσης από τον καρκίνο του μαστού» γιορτάζοντας τη ζωή πέρα ​​από τον καρκίνο και ευαισθητοποιώντας για μια ασθένεια που διαγιγνώσκεται σε μεγάλο ποσοστό γυναικών κάθε χρόνο, πολλές από τις οποίες είναι πλέον απαλλαγμένες από αυτόν , κυρίως λόγω της έγκαιρης διάγνωσης του.

ΝΕΛΛΗ ΕΥΘΥΜΙΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΚΛΙΝΙΚΗΣ ΕΥΘΥΜΙΟΥ