Tα τελευταία χρόνια οι τοπικές αρχές γνωρίζουν ότι οι πόλεις τους καλούνται να επιβιώσουν και να αναπτυχθούν σε ένα μεταβαλλόμενο σύστημα, με συνεχείς αλλαγές και ανακατατάξεις. Γι’ αυτό ο αστικός αναπτυξιακός σχεδιασμός πρέπει να ακολουθεί μία πολυπαραγοντική, ολιστική και καινοτόμο στρατηγική, η οποία θα αξιοποιεί όλα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της πόλης και θα οδηγεί στην συνεχή εξέλιξη και ανάπτυξή τους.Η σύγχρονη λύση στις προκλήσεις μίας κοινωνίας αυξημένων απαιτήσεων είναι η δημιουργία μιας έξυπνης πόλης, μίας, δηλαδή, πόλης που θα έχει αισθήσεις και ευαισθησίες, θα αφουγκράζεται άμεσα τις ανάγκες των πολιτών της, θα αλληλοεπιδρά και θα είναι συμπεριληπτική. Η παράταξη της «Συμμαχίας Σερραίων» με επικεφαλής τον Δήμαρχο Σερρών Αλέξανδρο Χρυσάφη, οραματίζεται μία πόλη πιο πράσινη, πιο κυκλική και στα απορρίμματα και στην ενέργεια και στη βιώσιμη εν γένει κινητικότητα, και προς τούτο στρέφει όλη την προσπάθειά της.

Μία εκ των καινοτομιών του Δημάρχου και της ομάδας του είναι η πρωτοβουλία εγκατάστασης ενός συστήματος έξυπνου φωτισμού μέσω των λαμπών LED κατά μήκος των αστικών δρόμων του δήμου. Ο έξυπνος φωτισμός προορίζεται να εξοικονομεί εξαιρετικά υψηλά ποσοστά ενέργειας σε αντίθεση με τον μέχρι σήμερα συμβατικό φωτισμό, και αποσκοπεί στο να κάνει πράξη την βιώσιμη ανάπτυξη μέσα από έξυπνες λύσεις.

Γνωρίζουμε, όμως, ότι έχουμε πολύ δρόμο ακόμη να διανύσουμε για να επιτύχουμε τον ύψιστο στόχο μας. Γι’ αυτό, στο επίκεντρο της αναπτυξιακής πορείας του Δήμου Σερρών θα πρέπει να τοποθετηθεί η ψηφιακή αειφορία. Στο πλαίσιο αυτό χρειάζεται να υιοθετηθούν καινοτόμες πρακτικές και αποδοτικές δράσεις ώστε να επιτύχουμε τη δημιουργία ενός οργανωμένου ψηφιακού μοντέλου πόλης, με κύριο σκοπό την ποιότητα ζωής των πολιτών και την σχέση εμπιστοσύνης του πολίτη με τη διοίκηση.

Μερικές προτάσεις προς την κατεύθυνση αυτή είναι:

  • Eίναι η δημιουργία ενός έργου έξυπνης διαχείρισης της στάθμευσης στο οποίο γίνεται να βρεθούν, να απεικονισθούν και να ελεγχθούν οριοθετημένες θέσεις στάθμευσης στην πόλη. Ειδικότερα, αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέσα από την εγκατάσταση συστήματος το οποίο θα λειτουργεί με βάση τους αισθητήρες που θα είναι εγκατεστημένοι σε κεντρικούς δρόμους της πόλης.
  • Η εγκατάσταση του λογιστικού συστήματος CRM (Customer Relationship Management) για τη διαχείριση, ιχνηλάτηση, επίλυση και έλεγχο ικανοποίησης των πολιτών του δήμου μας. Η φιλοσοφία είναι απλή: Προτεραιότητα αποτελεί ο πολίτης.
  • Η ενσωμάτωση ενός αυτοματοποιημένου κέντρου εξυπηρέτησης πολιτών, που μέσω ειδικού μηναχήματος τύπου ΑΤΜ, οι πολίτες μπορούν οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας να εκτυπώνουν πιστοποιητικά έγγραφα με εύκολο τρόπο.
  • Δημιουργία ενός συστήματος έξυπνης διαχείρισης των απορριμμάτων με στόχο την καλύτερη λειτουργία αποκομιδής τους. Τοποθέτηση με αισθητήρες στους κάδους απορριμμάτων της πόλης, οι οποίοι μεταφέρουν άμεσα τα δεδομένα σε ψηφιακό σύστημα.

Με την υποψηφιότητα μου στις δημοτικές εκλογές της 8ης Οκτωβρίου, δηλώνω έτοιμη να συνδράμω με όλες μου τις δυνάμεις, με ουσιαστική προσπάθεια και με το γνωστικό μου υπόβαθρο στην προώθηση έργων  που θα αποτελούν ορόσημα για το παρόν και το μέλλον των κατοίκων της πόλης μας.