«Το ΟΧΙ του 40΄ θα φωτίζει πάντα το δύσκολο μονοπάτι που βαδίζουν η χώρα μας κι ο ελληνικός λαός»

Συμπληρώνονται αύριο 82 χρόνια από την ιστορική απάντηση του ελληνικού λαού στην επεκτατική ορμή των δυνάμεων του Άξονα, των δυνάμεων του ναζισμού και του φασισμού. 82 χρόνια από την απαρχή του μεγάλου αγώνα των Ελλήνων στα βουνά της Αλβανίας, του αγώνα για την ελευθερία της πατρίδας. Οι πρόγονοί μας μέσα σε συνθήκες πολικού ψύχους, με αριθμητική υστέρηση και με περιορισμένα μέσα όρθωσαν τείχος απέναντι στην υπερσύγχρονη πολεμική μηχανή των φασιστών του Μουσολίνι αποκρούωντας τελικά την επίθεση του Ιταλικού στρατού.

Λίγους μήνες αργότερα θα έρθουν οι δυνάμεις της Wehrmacht να σπάσουν την γραμμή των Ελληνικών οχυρών και να επιβάλουν μια εξοντωτική κατοχή στη χώρα. Όμως, θα’ ναι ήδη αργά. Ο στρατός του Άξονα, άτρωτος μέχρι τότε, θα έχει γνωρίσει πρωτόγνωρη αντίσταση και θα υποστεί ανυπολόγιστη φθορά κατά τις επιχειρήσεις του στην Ελλάδα. Οι θηριωδίες σε βάρος του ελληνικού λαού κατά τη διάρκεια της Κατοχής δεν θα είναι αρκετές για να κάμψουν το φρόνημα των Ελλήνων για τη συνέχιση του αγώνα τους. Η αγάπη για την ελευθερία και την πατρίδα, η αγωνιστικότητα, η πίστη στα ανθρωπιστικά ιδεώδη και τη δημοκρατία θα ναι το όπλο τους, που θα γκρεμίσει τις απάνθρωπες ιδεολογίες του φασισμού και του ναζισμού και θα οδηγήσει τελικά στην απελευθέρωση της Ελλάδας, αλλά και στην οριστική ήττα των δυνάμεων του Άξονα.

Σήμερα 82 χρόνια μετά κι ενώ βρισκόμαστε σε μια νέα περίοδο διεθνών εντάσεων, τη στιγμή μάλιστα που μαίνεται ένας πόλεμος σε ευρωπαϊκό έδαφος, κι ενώ η τουρκική απειλητικότητα κλιμακώνεται, είναι αδήριτη ανάγκη να κρατάμε ζωντανή τη μνήμη των προγόνων μας που πολέμησαν κι έπεσαν στην Αλβανία. Είναι απαραίτητο, να θυμόμαστε τα δεινά του πολέμου και της Κατοχής ζητώντας την ειρήνη και τη συμφιλίωση των λαών. Είναι απαραίτητο να κρατάμε ακόμη πιο ζωντανή τη μνήμη της γενναιότητας των Ελλήνων και των Ελληνίδων του 40΄ και της Αντίστασης και να στεκόμαστε ανυποχώρητοι σε οποιαδήποτε απειλή προς τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.

Είναι απαραίτητο το ΌΧΙ των προγόνων μας να αποτελεί πάμφωτο πυρσό που θα φωτίζει την πορεία μας στο δύσκολο μονοπάτι των χρόνων που διάγουμε.