Τονωτική ένεση οι μετανάστες από τις ΗΠΑ

 

Ήταν διαφορετικό το φετινό καλοκαίρι για την αγορά της Ηράκλειας. Η Ηράκλεια, η φημισμένη και ξακουστή κωμόπολη του κάμπου των Σερρών, εμπορικό κέντρο μίας ευρύτερης περιοχής, έζησε φέτος για ένα δίμηνο κάτι διαφορετικό. Ήταν η δύναμη των νέων καταναλωτών  που την αισθάνθηκε όλη η αγορά της.  Αιτία η μαζική παρουσία για ένα δίμηνο πολλών μεταναστών που κατάγονται από χωριά του Δήμου Ηράκλειας και ζουν, κατά κύριο λόγο, στις  ΗΠΑ και άλλες χώρες του εξωτερικού (Αυστραλία, Γερμανία, Σουηδία).

Μετά την στέρηση που ένιωσαν οι άνθρωποι αυτοί λόγω πανδημίας, φέτος ένιωσαν την ανάγκη να επισκεφθούν την Ελλάδα και τις γενέτειρες τους.

Πολλοί από αυτούς τους μετανάστες έχουν παραστάσεις και μνήμες από την Ηράκλεια, υπήρξαν μαθητές στο Γυμνάσιο και το Λύκειο της. Έτσι λοιπόν το καλοκαίρι, αφού ήρθαν στα χωριά τους, επισκέπτονταν  την Ηράκλεια συχνά για αγορές , τόνωναν την κίνηση στα καταστήματα εστίασης και αναψυχής τα πρωινά, τα μεσημέρια και τα βράδια, κατέβαιναν στη λαϊκή αγορά που πραγματοποιείται κάθε Παρασκευή. Οι επαγγελματίες της εστίασης το ένιωσαν έντονα στα ταμεία τους.

Οι μετανάστες, που προοδεύουν στην Αμερική και της χώρες της Δυτικής Ευρώπης, ένιωσαν φέτος περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά την ανάγκη να επικοινωνήσουν με φίλους, συγγενείς, παλιούς γνώριμους και να συμπεριφερθούν καταναλωτικά, χωρίς φειδώ, στηρίζοντας τον επαγγελματικό κόσμο , την αγορά. Ήταν σαν να δέχθηκε φέτος η αγορά της της Ηράκλειας ένα κύμα τουρισμού, διαφορετικού  τουρισμού.

Δημήτρης Νάτσιος

πηγή: ΣΕΡΡΑΪΚΟ ΘΑΡΡΟΣ