Σιδηρόκαστρο | Χρήστος Καναρόπουλος

Το Σιδηρόκαστρο λαμπροφορεί και η ακριτική Ιερά Μητρόπολη του νομού Σερρών μεγαλύνεται επί τη εορτή της Καταθέσεως της Τιμίας Ζώνης της Κυρίας Θεοτόκου.

Εκατοντάδες προσκυνητές προσήλθαν αθρόως, μετά από δύο δύσκολα χρόνια ένεκα της πανδημίας, στο ομώνυμο Ιερό Προσκύνημα, στην ακρόπολη του Σιδηροκάστρου, για να καταθέσουν την ευγνωμοσύνη τους στην Υπεραγία Θεοτόκο και να προσκυνήσουν την ιστορική περίπυστη Ιερά Της Εικόνα.

Την θαυματουργή Ιερή Εικόνα μετέφεραν πρόσφυγες από το Μελένικο – όπου ήταν η παλαιά έδρα της Μητροπόλεως – το 1913 στο Σιδηρόκαστρο, και την οποία τοποθέτησαν στον Ναό του Αγίου Γεωργίου Σιδηροκάστρου και ακολούθως στον σπηλαιώδες, παλαιό Μακεδονικό τάφο, Ναύδριο λαξευμένο στο βράχο και ανακαινισμένο εξ΄ ολοκλήρου το 2003 από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Σιδηροκάστρου κ. Μακάριο, ο οποίος ανέδειξε έτι δε περισσότερο το Προσκύνημα και την εορτή!

Το εσπέρας της Τρίτης 30 μηνός Αυγούστου 2022, τελέσθηκε μέγας πανηγυρικός πολυαρχιερατικός Εσπερινός χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτη Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Πλάτωνος, συγχοροστατούντων των Σεβ. Μητροπολιτών Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγου, Ζιχνών και Νευροκοπίου κ. Ιεροθέου, Κορίνθου κ. Διονυσίου, Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κ. Τιμοθέου, του Θεοφ. Επισκόπου Ανδρούσης κ. Κωνστάντιου, προσκληθέντων με αίσθημα αγάπης και τιμής για την εορτασμό της Προστάτιδος του Σιδηροκάστρου και Εφόρου της Ιεράς Μητροπόλεως από τον Σεβ. Ποιμενάρχη κ. Μακάριο.

Τους Αρχιερείς πλαισίωσαν οι Κληρικοί και Διάκονοι της τοπικής Μητροπόλεως, οι οποίοι έλαβαν μέρος στη μεγάλη εορτή του Σιδηροκάστρου.

Εν συνεχεία ακολούθησε Ιερά Λιτανεία της θαυματουργής Εικόνος, συνοδεία της Φιλαρμονικής του Δήμου Σιντικής και με τη συμμετοχή εκατοντάδων πιστών από το Ιερό Προσκύνημα στο κέντρο της πόλης, στην κεντρική Πλατεία της οποίας τελέστηκε Αρτοκλασία με τον θείο λόγο να κηρύττει με δυναμικό τρόπο ο Σεβ. Μητροπολίτης Κορίνθου κ. Διονύσιος, αναφερόμενος στο Ιερό πρόσωπο της Παναγίας, η Οποία έδειξε στον κόσμο τα ίχνη του Θεανθρώπου και Σωτήρος ημών Ιησού Χριστού που οδηγούν από τη γη στον Ουρανό… οδηγούν στη θέωση του κάθε ανθρώπου και τελικά στη σωτηρία του. Ευχήθηκε η Έφορος του Σιδηροκάστρου Κυρία Θεοτόκος να σκέπει και να αγιάζει τα διαβήματα όλων και ευχαρίστησε θερμώς εκ μέρους όλων των Αρχιερέων τον κυριάρχη Επίσκοπο για την ευγενή πρόσκλησή του να συνεορτάσουν μαζί με τον ευλογημένο λαό της Σιντικής την Υπεραγία Θεοτόκο.

Η λιτανεία κατέληξε και πάλι στο Ιερό Προσκύνημα, όπου την κυριώνυμο ημέρα της εορτής, θα τελεστεί πανηγυρική Θεία Λειτουργία.

Επικεφαλής του Λαού ήταν οι Βουλευτές κα Φωτεινή Αραμπατζή, οι Βουλευτές κ.κ. Θεόφιλος Λεονταρίδης, Αναστάσιος Χατζηβασιλείου και Ελευθέριος Αβραμάκης, ο Αντιπεριφερειάρχης Σερρών κ. Παναγιώτης Σπυρόπουλος, ο Δήμαρχος Σιντικής κ. Φώτιος Δομουχτσίδης, εκπρόσωποι των Σωμάτων Ασφαλείας, Αντιδήμαρχοι, Δημοτικοί και Τοπικοί Σύμβουλοι, κ.α.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ

Πηγή: Romfea.gr