Η κυβέρνηση της ΝΔ χρησιμοποιεί προκλητικά τα δημόσια ταμεία για να χρηματοδοτεί φιλικά σε αυτήν επιχειρηματικά συμφέροντα. Πέρα από τις γνωστές περιπτώσεις της διάθεσης εκατομμυρίων σε ΜΜΕ με αδιαφάνεια και μοναδικό κριτήριο την φιλική ή μη αντιμετώπιση της κυβέρνησης, προκύπτει ότι συνεχίζεται η πρακτική των απευθείας αναθέσεων που ξεκίνησε με πρόσχημα την πανδημία και έχει αναχθεί σε κανόνα του επιτελικού κράτους.

Η Ενιαία Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΑΑΔΗΣΥ) που ελέγχει την τήρηση των κανόνων διαφάνειας και της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για τις δημόσιες συμβάσεις, έχει από το καλοκαίρι προειδοποιήσει την κυβέρνηση να βάλει φρένο στη «βιομηχανία» απευθείας αναθέσεων. Μόνο το 2021 υπογράφτηκαν σχεδόν 7.500 συμβάσεις με απευθείας ανάθεση ή με την πρόσκληση για υποβολή προσφοράς σε τρεις μόνο προμηθευτές της αρεσκείας του εκάστοτε Υπουργείου ή Υπηρεσίας, χωρίς διαγωνισμό και χωρίς να τηρούνται οι κανόνες δημοσίευσης και διαφάνειας.

800 εκατ. ευρώ μοιράστηκαν σε συγκεκριμένες επιχειρήσεις το 2021 κατά παράβαση κάθε κανόνα σύναψης των δημοσίων συμβάσεων και διαφάνειας.

Σκανδαλώδης επίσης είναι και η υπόθεση της PWC που αποκάλυψε η γαλλική LeMonde, σύμφωνα με την οποία η συγκεκριμένη εταιρία με απευθείας ουσιαστικά ανάθεση συμμετείχε στη σύνταξη της πρότασης της Ελλάδας για το Ταμείο Ανάκαμψης εκ του οποίου στη συνέχεια χρηματοδοτείται για συγκεκριμένες υπηρεσίες και έργα του ελληνικού κράτους.

Το επιστέγασμα όμως του κρατικοδίαιτου νεοφιλελευθερισμού, είναι η χρηματοδότηση του καρτέλ της ενέργειας, το οποίο μπορεί να τιμολογεί όπως θέλει, χωρίς κανέναν έλεγχο το ηλεκτρικό ρεύμα ή τα καύσιμα και να είναι βέβαιο (το καρτέλ) ότι θα εισπράξει από τα δημόσια ταμεία τα υπερκέρδη που διεκδικεί.

Σε αυτές τις συνθήκες, που λίγοι γίνονται με δημόσιο χρήμα πλουσιότεροι και η συντριπτική πλειοψηφία γίνεται φτωχότερη, υπήρξε και Βουλευτής της ΝΔ που χωρίς ντροπή υποστήριξε ότι «ο κ Μητσοτάκης είναι ο πιο σοσιαλιστής πρωθυπουργός των τελευταίων ετών», στηρίζοντας προφανώς την τοποθέτησή του στα κουπόνια και τα διάφορα «pass» που δίνει η κοινωνικά «ευαίσθητη» κυβέρνηση για να αποφύγει την κοινωνική έκρηξη.

Απέναντι σε αυτές τις λογικές του «κρατικοδίαιτου νεοφιλελευθερισμού» ο ελληνικός λαός θα δώσει αποστομωτική απάντηση στις κάλπες και θα απαλλαγεί οριστικά από τον «Μητσο-σιαλισμό» που καταδικάζει τους πολλούς στη λιτότητα και τις περικοπές ευνοώντας προκλητικά το μεγάλο πλούτο.