Το Υπουργείο Οικονομικών κατέθεσε εχθές το προσχέδιο του προϋπολογισμού, το οποίο παρά το ότι είναι εμφανές ότι θα απέχει πολύ από το τελικό κείμενο του προϋπολογισμού, είναι αποκαλυπτικό αναφορικά με τις κυβερνητικές πολιτικές σε ότι αφορά την ακρίβεια αλλά και την κρατική υποστήριξη στην αισχροκέρδεια των εταιριών παραγωγής και εμπορίας ηλεκτρικού ρεύματος.

Όπως προκύπτει λοιπόν από το προσχέδιο του προϋπολογισμού, τα έσοδα από το ΦΠΑ το 2022 είναι αυξημένα κατά 23,3% έναντι του στόχου που είχε τεθεί, αντιπροσωπεύοντας το 63% περίπου της συνολικής αύξησης των φορολογικών εσόδων. Η αύξηση των έμμεσων φόρων κατά 4 δις περίπου, έναντι συνολικής αύξησης των φορολογικών εσόδων το 2022 περίπου 4,5 δις, καταδεικνύει πέρα από κάθε αμφιβολία ότι η κύρια αιτία των πρόσθετων φορολογικών εσόδων είναι ο πληθωρισμός και οι διαρκείς ανατιμήσεις που πληρώνουν στο σύνολό τους οι καταναλωτές μειώνοντας όμως αναγκαστικά τον όγκο των αγορών τους. Η επίδραση της ανάπτυξης και της καλύτερης πορείας του τουρισμού φέτος σε σχέση με το 2021, είναι απειροελάχιστη σε σχέση με την εκτίναξη των έμμεσων φόρων που πληρώνουν σε κάθε συναλλαγή τους οι πολίτες.

Η κυβέρνηση της ΝΔ όχι απλώς δεν έχει σκοπό να πάρει κανένα μέτρο για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού, αλλά «επενδύει» στην συνέχιση των ανατιμήσεων αφού προβλέπει περαιτέρω αύξηση των εσόδων από ΦΠΑ κατά 1,5 δις ευρώ.

Ταυτόχρονα, εξακολουθεί να υποβαθμίζει το αντίκτυπο του πληθωρισμού στην ελληνική οικονομία, εκτιμώντας ότι συνολικά για το 2022 θα ανέλθει στο 8,8%, τη στιγμή που για τους περισσότερους μήνες του 2022 μέχρι σήμερα ήταν σταθερά πάνω από 10%.

Τέλος, αποτυπώνεται και στο προσχέδιο του προϋπολογισμού η «γενναία» επιδότηση της αισχροκέρδειας στον χώρο της ενέργειας εξασφαλίζοντας την χρηματοδότηση των εταιριών με το αστρονομικό ποσό των 9,5 δις ευρώ συνολικά για το 2022, από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης και τον κρατικό προϋπολογισμό.

Με την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ η συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας αναγκάζεται να πληρώνει όλο και πιο ακριβά για όλο και λιγότερα αγαθά και υπηρεσίες, υποχρεώνεται σε λιτότητα, περικοπές και μείωση διαθέσιμου εισοδήματος για να χρηματοδοτηθεί απρόσκοπτα η αισχροκέρδεια στην ενέργεια. ?Ταυτόχρονα η κυβέρνηση χρηματοδοτεί αφειδώς και αδιαφανώς ΜΜΕ και μια οικονομική ολιγαρχία για να φιλοτεχνούν τις «επιτυχίες» της. Μετά τη «λίστα Πέτσα» και τις άλλες αδιαφανείς χρηματοδοτήσεις ΜΜΕ με πρόσχημα την πανδημία, έχουμε πλέον την χρηματοδότηση από τον ΥΠΕΝ, κ Σκρέκα, των ΜΜΕ με 7,5 εκατ € για την ενημέρωση των πολιτών για την «Εξοικονόμηση Ρεύματος».

Είναι αδήριτη πλέον ανάγκη να απαλλαγεί το συντομότερο δυνατόν η χώρα και ο ελληνικός λαός από την καταστροφική κυβέρνηση της ΝΔ και να αναλάβει την ευθύνη διακυβέρνησης ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία και οι προοδευτικές δυνάμεις ώστε να εφαρμοστεί ένα κοινωνικά δίκαιο πρόγραμμα οικονομικής διακυβέρνησης που θα τιθασεύσει την ακρίβεια, θα αποκαταστήσει την οικονομική δικαιοσύνη και θα αυξήσει τα εισοδήματα της συντριπτικής πλειοψηφίας των πολιτών.