Λευτέρης Αβραμάκης: «Το κλείσιμο της διερεύνησης του σκανδάλου των υποκλοπών με υπογραφή Μητσοτάκη αποδεικνύει με τον καλύτερο τρόπο πως η δημοκρατική λειτουργία και οι θεσμοί του ελληνικού κράτους αποτελούν βαρίδιο για τη ΝΔ».

 

Μετά το άρον άρον κλείσιμο της υπόθεσης της διερεύνησης του σκανδάλου των υποκλοπών από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ προχώρησε στην έκδοση πορίσματος αναφορικά με τη διαδικασία, κατά το οποίο:

  1. Βασικός γνώμονας του Πρωθυπουργού και της κυβερνητικής πλειοψηφίας κατά τη διαδικασία στην Επιτροπή δεν είναι η αλήθεια και η διαλεύκανση της υπόθεσης αλλά η συγκάλυψη της και η εξαφάνιση στοιχείων που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην απόδοση όχι μόνο πολιτικών αλλά και ενδεχόμενων ποινικών ευθυνών.
  2. Δεν υφίστανται λόγοι εθνικής ασφάλειας για τις υπό εξέταση παρακολουθήσεις.
  3. Οι παρακολουθήσεις γίνονταν εν γνώσει του Κυριάκου Μητσοτάκη, γεγονός που προκύπτει από μία σειρά σοβαρών ενδείξεων.
  4. Οι επίσημες επισυνδέσεις με το κινητό του Νίκου Ανδρουλάκη και του Θανάση Κουκάκη είχαν σχέση με την προσπάθεια παγίδευσης των κινητών τους με το λογισμικό predator.
  5. Δεν υφίσταται ζήτημα απορρήτου, ώστε να μην μπορούν να καταθέσουν σχετικά με τις επισυνδέσεις οι εμπλεκόμενοι.

Παράλληλα, λοιπόν, προς το πρώτο σκάνδαλο των υποκλοπών εκτυλίχθηκε και ένα δεύτερο δίδυμο σκάνδαλο συγκάλυψης, με τη συμμετοχή της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας κόντρα σε κάθε δεοντολογία, ενάντια στην ίδια τη δημοκρατία. Η διερεύνηση, όμως, δεν μπορεί να σταματήσει στο σημείο αυτό. Οι πολίτες της χώρας ζητούν να χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση που τραυματίζει σοβαρά τους θεσμούς και θίγει την αξιοπιστία της δημοκρατικής λειτουργίας τους.

Τη διερεύνηση της υπόθεσης αυτής, οφείλουμε ως δημοκρατικοί πολίτες πρωτίστως κι ως πολιτική δύναμη έπειτα, να συνεχίσουμε μέχρι τέλους, μέχρι δηλαδη να αναδειχθεί η αλήθεια και να αποδοθούν οι κάθε είδους ευθύνες στους υπαίτιους. Για το λόγο αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ έχει δεσμευτεί ότι ως επόμενη κυβέρνηση θα συστήσει προανακριτική επιτροπή. Γιατί η Ελλάδα πρέπει να ανήκει όχι μόνο κατ’ όνομα αλλά και ουσιαστικά στη σύγχρονη Ευρώπη της δημοκρατίας και των ατομικών δικαιωμάτων, όχι στα καθεστώτα που διοικούν οι ελίτ σε βάρος της κοινωνικής πλειοψηφίας.