Ο «εκλεκτός» της κυβέρνησης για τη διαχείριση και αντιμετώπιση της πανδημίας, καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, ομολόγησε ότι υπήρξε παταγώδης αποτυχία της κυβέρνησης στον τομέα της δημόσιας υγείας.

Η παταγώδης αυτή αποτυχία αποτυπώνεται με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο και σε όλους τους στατιστικούς δείκτες συγκριτικά με τα υπόλοιπα κράτη της ΕΕ.

Σε ότι αφορά την πανδημία, ενώ η Ελλάδα βρίσκεται στο μέσο όρο της ΕΕ σε ότι αφορά τον πληθυσμό που έχει εμβολιαστεί (73,1% στην Ελλάδα, 73,3% στην ΕΕ των 27), ο αριθμός των νεκρών από την πανδημία ξεπερνά κατά πολύ τον ευρωπαϊκό μέσο όρο αφού στη χώρα μας καταγράφονται 3189 θάνατοι ανά εκατομμύριο και στην ΕΕ 2578 θάνατοι ανά εκατομμύριο κατοίκων.

Πέρα όμως από την αυταπόδεικτη αποτυχία στην πανδημία, η κυβέρνηση της ΝΔ αποτυγχάνει ευρύτερα σε ότι αφορά τη δημόσια υγεία. Η αποδυνάμωση του ΕΣΥ, η Περιφερειακή ανισότητα σε υπηρεσίες υγείας όπου τα περιφερειακά νοσοκομεία όπως αυτό των Σερρών, βρίσκονται σε πολύ χειρότερη κατάσταση από τα Νοσοκομεία της Αττικής, η επαναλαμβανόμενη πρωτιά της Ελλάδας στην υπερβάλλουσα θνησιμότητα και βέβαια η υγειονομική φτώχεια και ο αποκλεισμός όλο και περισσότερων πολιτών από υγειονομικές υπηρεσίες, καταδεικνύουν το μέγεθος της υγειονομικής κρίσης που αντιμετωπίζει η ελληνική κοινωνία.

Συγκεκριμένα, η υπερβάλλουσα θνησιμότητα έφτασε το 24,3% έναντι 23,7% τον Ιούλιο με αποτέλεσμα να βρεθεί η Ελλάδα στην χειρότερη θέση της Ευρώπης των 27. Ενδεικτικό του μεγέθους των ανθρώπινων απωλειών στην Ελλάδα τον Αύγουστο είναι ότι ο μέσος όρος της υπερβάλλουσας θνησιμότητας στην Ευρώπη των 27 ήταν τον ίδιο μήνα υποδιπλάσιος, δηλαδή μόλις 12%.

Η πραγματικότητα αυτή οφείλεται στην συστηματική αποδυνάμωση του ΕΣΥ που προκαλούν οι κυβερνητικές πολιτικές.

Η υγειονομική φτώχεια που επιτείνεται λόγω της δραστικής μείωσης της αγοραστικής δύναμης των νοικοκυριών, αποτυπώνεται ξεκάθαρα και στους δείκτες που δημοσιοποίησε το Ελληνικό Δίκτυο για την Αντιμετώπιση της Φτώχειας όπου αποτυπώνονται στοιχεία κόλαφος για την κυβέρνηση μεταξύ των οποίων και ότι το 36,2% του πληθυσμού δεν είχε την οικονομική δυνατότητα  να υποβληθεί σε ιατρική εξέταση ή θεραπεία, το 42,1%δεν υποβλήθηκε σε οδοντιατρική εξέταση, το 23,7% των παιδιών βρίσκονται σε κίνδυνο φτώχειας ή αποκλεισμού και σχεδόν το 20% του πληθυσμού βρίσκεται σε κίνδυνο εισοδηματικής φτώχειας.

Η θλιβερή αυτή πραγματικότητα, που χειροτερεύει καθημερινά, δεν μπορεί να αλλοιωθεί όσους ακριβοπληρωμένους επικοινωνιολόγους και αν χρησιμοποιήσει το Μέγαρο Μαξίμου και οι χορηγοί του.

Όσες δικαιολογίες και αν προφασιστεί η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός για να ρίξουν σε εξωγενείς παράγοντες τις ευθύνες της αποτυχίας τους, το συμπέρασμα είναι ότι αυτή η κυβέρνηση έχει αποτύχει παταγωδώς.

Η Ελλάδα χρειάζεται άμεσα μια κυβέρνηση προοδευτική, μια κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, που δεν θα αναζητά δικαιολογίες αλλά θα αγωνίζεται να βρει τις κατάλληλες λύσεις για να προστατεύσει την κοινωνία. Ανεξάρτητα με το τι συμβαίνει στον κόσμο, ανεξάρτητα από τις αιτίες της κάθε κρίσης, χρειάζεται μια κυβέρνηση που θα είναι στην υπηρεσία της κοινωνίας και θα αντιμετωπίζει όσο το δυνατόν καλύτερα τα προβλήματά της.