Τις τελευταίες ημέρες συγκλονίζει το πανελλήνιο η υπόθεση του 12χρονου κοριτσιού που έπεσε θύμα βιασμού και σεξουαλικής εκμετάλλευσης, ενώ οι λεπτομέρειες που έρχονται κάθε στιγμή στην επιφάνεια σοκάρουν. Οι δύο μέχρι στιγμής συλληφθέντες που εξέδιδαν το παιδί έναντι χρημάτων, αφού ασελγούσαν σε βάρος του, φαίνεται να είναι οι οργανωτές ενός μεγαλύτερου κυκλώματος μαστροπείας ανηλίκων.

Η υπόθεση αυτή έρχεται να φέρει στην επιφάνεια σοβαρές παθογένειες της ελληνικής κοινωνίας, που έγκεινται στο τέλος στην αδυναμία προστασίας και στην πρόκληση ανεπανόρθωτων ζημιών στους πιο αδύναμους, όπως είναι εν προκειμένω τα παιδιά. Η ηθική σήψη και η αξιακή παρακμή που δυστυχώς εντείνει ακόμη περισσότερο η οικονομική κρίση της χώρας αναδεικνύει μια σειρά περιστατικών κάθε είδους κακοποίησης ανηλίκων, ενώ τροφοδοτεί την ανεξέλεγκτη δράση αδίστακτων απάνθρωπων ατόμων, που για την ικανοποίηση των αρρωστημένων ορέξεών τους και την αποκόμιση κέρδους δεν διστάζουν να προκαλέσουν ανεπανόρθωτες βλάβες σε κάθε είδους αδύναμο, παιδιά, γυναίκες, άτομα της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας κ.α.

Η ταυτόχρονη κατεδάφιση του κοινωνικού κράτους στερεί από τους ανίσχυρους ένα δίκτυ προστασίας, που μπορεί να αποτρέψει τέτοια περιστατικά. Η ενίσχυση του οικογενειακού εισοδήματος και του θεσμού της οικογένειας, η παροχή ευκαιριών απασχόλησης, οι συμβουλευτικές δομές και οι δομές αλληλεγγύης σήμερα αποτελούν έννοιες που τείνουν να εξαφανιστούν από την ελληνική πραγματικότητα. Από την άλλη τέτοια κυκλώματα φαίνεται να ισχυροποιούν τη λειτουργία τους αναζητώντας κάλυψη από πρόσωπα με δύναμη κι εξουσία – όπως στη συγκεκριμένη περίπτωση ο 53χρονος συλληφθείς, που διατηρούσε σχέσεις με υψηλόβαθμα στελέχη της ΝΔ, ενώ επί κυβερνήσεων της ΝΔ έπαιρνε και απευθείας αναθέσεις χιλιάδων Ευρώ – γεγονός που τα καθιστά τελικά σοβαρή απειλή για την ασφάλεια ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων, αλλά και γενικότερα.

Μέσα από αυτή την ιστορία, λοιπόν, ίσως ήρθε η ώρα να συνειδητοποιήσουμε πως ο δρόμος της βαρβαρότητας στον οποίο έχει μπει η ελληνική κοινωνία μόνο στην εξαγρίωση των πολιτών μπορεί να οδηγήσει. Ίσως ήρθε η ώρα να συνειδητοποιήσουμε την ανάγκη για πραγματική αλλαγή, για την επιστροφή στις αξίες του κοινωνικού κράτους, της αλληλεγγύης, της κοινωνικής συνοχής, της προστασίας των αδύναμων συμπολιτών μας,.

Είναι αφενός εξαιρετικά σημαντικό να αποδοθεί δικαιοσύνη, είναι αφετέρου, όμως, εξίσου σημαντικό να μπορέσουμε ως κοινωνικό σύνολο, αλλά και ως πολιτικός φορέας να αποτρέψουμε την επανάληψη τέτοιων περιστατικών. Κι αυτό απαιτεί, επιπλέον, ένα σοβαρό σχέδιο με έμφαση στην κοινωνική πολιτική και την ουσιαστική στήριξη καθενός που έχει ανάγκη, ώστε κανένας να μη μείνει μόνος σε αυτή την κρίση. Είναι ξεκάθαρα πλέον ζήτημα επιβίωσης.