Οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ απέδειξαν ότι η κυβέρνηση εξακολουθεί να βρίσκεται εκτός πραγματικότητας σε ότι αφορά το φλέγον ζήτημα της ακρίβειας, αρκείται στην αύξηση των εσόδων από τους έμμεσους φόρους και πιστεύει ότι θα ξεπεράσει τη στενωπό μοιράζοντας κουπόνια και χαρτζιλίκια.

Συγκεκριμένα:

  • Δύο στους τρεις συνταξιούχους δεν θα δουν καμία αύξηση στις συντάξεις τους καθώς αυτή θα είναι μόνο ονομαστική και θα συμψηφίζεται με την προσωπική διαφορά.
  • Οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι συνταξιούχοι από την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης θα δουν αυξήσεις της τάξης των 15 € μ.ό το μήνα τη στιγμή που εδώ και ένα χρόνο έχουν χάσει περίπου το 25% της αγοραστικής τους δύναμης.
  • Καμία εξαγγελία και κανένα μέτρο δεν πρόκειται να υιοθετηθεί για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που γονατίζουν από τη μείωση του όγκου της κατανάλωσης και τον εκτροχιασμό του λειτουργικού κόστους των επιχειρήσεων.
  • Οι ιδιωτικοί υπάλληλοι, θα αναμένουν στα μέσα του 2023 αυξήσεις τη στιγμή που ο πληθωρισμός έχει εξανεμίσει τις αυξήσεις που δόθηκαν και ροκανίζει καθημερινά το διαθέσιμό εισόδημά τους.
  • Το πρόγραμμα στέγασης που ανακοινώθηκε χαρακτηρίζεται από δημιουργική ασάφεια, προβλέπεται να υλοποιηθεί σε βάθος χρόνου και πρακτικά δεν πρόκειται να αναστρέψει την ραγδαία αύξηση του κόστους στέγασης των νοικοκυριών.

Το κύριο συμπέρασμα από τις οικονομικές εξαγγελίες του πρωθυπουργού είναι ότι όσο καιρό παραμένουν στην κυβέρνηση οι «άριστοι» η μεσαία τάξη θα φτωχοποιείται, οι φτωχοί και οι ευάλωτοι θα είναι στο περιθώριο και θα στηρίζονται σε κουπόνια και παντός είδους «pass», οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα μειώνονται και θα απειλούνται με εξαφάνιση, ο πλούτος της χώρας θα συγκεντρώνεται με ακόμα πιο συνοπτικές διαδικασίες στα χέρια των λίγων και ισχυρών και οι κοινωνικές ανισότητες θα μεγεθύνονται.

Το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας, γνωρίζει ότι δεν έχει τίποτα να περιμένει από την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη που απέτυχε. Το Σαββατοκύριακο που έρχεται θα ακούσει από τον Αλέξη Τσίπρα την προοδευτική και κοινωνικά δίκαιη πρόταση για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, την προστασία των εισοδημάτων και της αγοραστικής δύναμης των νοικοκυριών, τη μέθοδο για να βγούμε από την νέα αυτή οικονομική κρίση αλλά και το πρόγραμμα δίκαιης παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας.

Ο ελληνικός λαός μπορεί να ελπίζει ότι με την ανάληψη της ευθύνης διακυβέρνησης από το ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και τις προοδευτικές δυνάμεις, θα βγούμε όλοι μαζί από την κρίση και θα χτίσουμε όλοι μαζί ένα καλύτερο μέλλον που θα μας αφορά όλους.