Το σκάνδαλο Πάτση, που «αιφνιδίασε» την κυβέρνηση, είναι η κορυφή του παγόβουνου. Ο μηχανισμός Μητσοτάκη, έχει στήσει ένα ατέλειωτο φαγοπότι της δημόσιας περιουσίας, εκποίησης των ΔΕΚΟ και αρπαγής της ακίνητης περιουσίας του ελληνικού λαού.

Για μια ακόμη φορά έρχεται στο προσκήνιο το ζήτημα των απευθείας αναθέσεων που η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει αναγάγει σε κανόνα διαχείρισης των ταμείων του δημοσίου προς όφελος προσώπων, πολιτευτών και επιχειρηματιών με πρόσβαση στα γραφεία της ΝΔ.

Για μια ακόμη φορά γινόμαστε μάρτυρες αδικαιολόγητων τραπεζικών πρακτικών που δανειοδοτούν με εκατομμύρια πρόσωπα τα οποία με αυτά τα δάνεια εξαγοράζουν κόκκινα δάνεια πολλαπλάσιας αξίας.

Ο πρωθυπουργός, που όπως αποκάλυψε ο διεγραμμένος Βουλευτής, είχε απόλυτη γνώση των δραστηριοτήτων του, δηλώνει για μια ακόμη φορά άγνοια του τι συνέβαινε και νομίζει ότι με την αποπομπή του Βουλευτή αποποιείται και τις ευθύνες του. Το ίδιο έκανε και με τις υποκλοπές το ίδιο κάνει και τώρα. Μη αρμόδιος επίσης επιχειρεί να εμφανιστεί και ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης στον οποίο είχαν καταγγελθεί μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου από τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, οι απευθείας αναθέσεις προς τον Βουλευτή συνολικού ύψους 1 εκατ ευρώ από τα ΕΛΤΑ. Ο κ. Πιερρακάκης, αρέσκεται να αυτοθαυμάζεται για τον «εκσυγχρονισμό» των ΕΛΤΑ τα χρόνια που φέρει την ευθύνη αλλά αρνείται οποιαδήποτε σχέση με τις απευθείας αναθέσεις και δεν απαντά για το γεγονός ότι εν γνώσει του τελικά δόθηκαν αυτά τα χρήματα στον κύριο Πάτση. Έκθετος είναι και ο Υπουργός Δικαιοσύνης του οποίου η σύζυγος εμφανίζεται να συμμετέχει σε εταιρία του κ Πάτση αλλά και συνολικά η κυβέρνηση που έχει διαθέσει 7,5 δις ευρώ σε απευθείας αναθέσεις.

Ειρήσθω εν παρόδω, την περίπτωση Πάτση και συγκεκριμένα το προβληματικό πόθεν έσχες του με τις αδήλωτες εταιρίες και τις ασυμβίβαστες με την ιδιότητα του Βουλευτή επιχειρηματικές δραστηριότητες, είχε καταγγείλει με επώνυμη αναφορά του τον Μάιο του 2020 ο δημοσιογράφος Θανάσης Κουκάκης. Προκύπτει λοιπόν ότι η κυβέρνηση τουλάχιστον από τον Μάιο του 2020 γνώριζε ή θα μπορούσε να μάθει περισσότερα για τις χρυσοφόρες δουλειές του Βουλευτή της. Αντί όμως να ελέγξει τον Βουλευτή, επιδόθηκε από τον Ιούνιο του 2020 στην παρακολούθηση για «λόγους εθνικής ασφάλειας» του δημοσιογράφου που κατήγγειλε επίσημα τον Βουλευτή.

Πέρα από τις πολιτικές και ηθικές προεκτάσεις το σκάνδαλο Πάτση εγείρει και μείζον θεσμικό ζήτημα, δεδομένου ότι παραβιάζεται το άρθρο 57 του Συντάγματος για το ασυμβίβαστο της Βουλευτικής ιδιότητας, αλλά και για το ζήτημα της λειτουργίας της επιτροπής Πόθεν Έσχες που αρχειοθέτησε τις καταγγελίες για εξωχώριες εταιρίες του Βουλευτή.