Λευτέρης Αβραμάκης: «Η πολιτική των χαμηλών τόνων δεν αρκεί, η κυβέρνηση οφείλει να απαιτήσει από την ΕΕ κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας»

 

Εδώ και μερικούς μήνες  ο Ερντογάν και μια σειρά επιφανή κυβερνητικά στελέχη της Τουρκίας επιδίδονται σε ακραίες επιθέσεις εναντίον της Ελλάδας, απειλούν ανοικτά και δηλώνουν σε κάθε ευκαιρία επίσημα ότι κινούνται εκτός κάθε έννοιας διεθνούς δικαίου.

Τα όσα παράνομα και άκυρα συμφώνησαν η τουρκική και η λιβυκή κυβέρνηση, αποδεικνύουν ότι ο Ερντογάν δεν έχει σκοπό να αυτοσυγκρατηθεί ή να μείνει μόνο στο επίπεδο της ρητορικής επιθετικότητας, αλλά είναι αποφασισμένος να επιβάλει στη διεθνή κοινότητα τα όσα παράνομα διεκδικεί η Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο.

Είναι σαφές ότι απέναντι σε αυτή την ακραία ρητορική και κυρίως απέναντι στην προσπάθεια της Τουρκίας να δημιουργήσει με παράνομες ενέργειες και συμφωνίες τετελεσμένα, δεν αρκούν οι πολιτικές χαμηλών τόνων ούτε βέβαια βοηθούν κινήσεις όπως αυτές της διάθεσης κρίσιμων οπλικών μέσων της χώρας στην αμυνόμενη Ουκρανία.

Είναι ανάγκη, η χώρα να απαιτήσει τώρα από την Ευρώπη να αποσαφηνιστεί ένα πακέτο σκληρών κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας, ανάλογο με αυτό που είχε επιδιώξει και είχε εξασφαλίσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ το 2019. Η Ευρώπη οφείλει χωρίς αμφίσημες διατυπώσεις και χωρίς παρασκηνιακές διαπραγματεύσεις να διαβεβαιώσει τον Ερντογάν ότι σε οποιαδήποτε επιθετική του ενέργεια ή σε οποιαδήποτε αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων Ελλάδας και Κύπρου, θα βρεθεί αντιμέτωπος με την Ευρώπη συνολικά και το τίμημα που θα κληθεί να πληρώσει η Τουρκία θα είναι τεράστιο.

Ταυτόχρονα, είναι εκ των ων ουκ άνευ ότι θα πρέπει να παγώσει οποιοδήποτε εν εξελίξει εξοπλιστικό πρόγραμμα της Τουρκίας από τα κράτη μέλη της ΕΕ, δεδομένου ότι είναι αδιανόητο να πωλούνται όπλα τα οποία είναι πολύ πιθανό να χρησιμοποιηθούν σε βάρος μιας χώρας της ΕΕ.

Η ελληνική κυβέρνηση οφείλει να αναλάβει κάθε δυνατή πρωτοβουλία σε ευρωπαϊκό ή διακρατικό επίπεδο προκειμένου να σταματήσουν οι πωλήσεις όπλων στην Τουρκία άμεσα.

Τέλος, η ελληνική κυβέρνηση οφείλει να ενισχύσει άμεσα την αμυντική θωράκιση των νησιών και να μην παρασυρθεί από «τυχόν παροτρύνσεις» αποστρατικοποίησης για να εκτονωθεί δήθεν η κρίση.

Σε ένα κόσμο που αλλάζει και αναδιατάσσεται οφείλουμε να είμαστε σε επαγρύπνηση, ενωμένοι (έστω και αν διαφωνούμε πολιτικά σε πολλά) και να προετοιμαστούμε ακόμα και για το αδιανόητο.