Εξοργισμένα είναι τα νοικοκυριά που χρησιμοποιούν φυσικό αέριο από την κυβερνητική προσπάθεια να πειστούν να επιστρέψουν στο πετρέλαιο, τη στιγμή που σχετικά πρόσφατα επένδυσαν διόλου ευκαταφρόνητα ποσά για να μεταβούν στο φυσικό αέριο.

Η κυβέρνηση αρχικά ανακοίνωσε το διπλασιασμό του επιδόματος θέρμανσης για όσους χρησιμοποιούν φυσικό αέριο και επιλέξουν κάποια φθηνότερη μέθοδο θέρμανσης το φετινό χειμώνα, δηλαδή το πετρέλαιο θέρμανσης.

Ακολούθησαν διάφορες παραινέσεις από στελέχη της κυβέρνησης με αποκορύφωμα το «απόφθεγμα Πέτσα» «όποιος δεν προσαρμόζεται πεθαίνει» που απεικονίζει κυνικά την κοσμοθεωρία της κυβέρνησης. Παρά την αναδίπλωση του κ Πέτσα, σε ότι αφορά την κυνική του αυτή τοποθέτηση, η ουσία της δήλωσής του παραμένει, αφού και ο Υπουργός Ανάπτυξης δήλωσε ότι οι καταναλωτές οφείλουν να προσαρμοστούν σημειώνοντας μάλιστα ότι δεν είναι και τόσο δαπανηρή η αλλαγή των εγκαταστάσεων για την χρήση πετρελαίου θέρμανσης, ενώ σε ερώτηση δημοσιογράφων για το τι θα γίνει όταν στο μέλλον κάποια στιγμή ομαλοποιηθεί η αγορά φυσικού αερίου, η απάντησή του ήταν ότι τότε το φυσικό αέριο θα είναι πιο φθηνό από ότι ήταν και οι θα συμφέρει τους καταναλωτές να αλλάξουν και πάλι εγκαταστάσεις.

Από το κυβερνητικό αλαλούμ σε ότι αφορά τη χρήση του φυσικού αερίου από τα νοικοκυριά είναι σαφές ότι:

  • Η κυβέρνηση νομίζει ότι οι καταναλωτές μπορούν κάθε χρόνο να αλλάζουν σύστημα θέρμανσης
  • Δεν υπάρχει κανένας σχεδιασμός για την διευκόλυνση των νοικοκυριών που έχουν συστήματα φυσικού αερίου προκειμένου να μεταβούν σε άλλο φθηνότερο σύστημα θέρμανσης
  • Η εξαγγελία διπλασιασμού του επιδόματος θέρμανσης για όσους αλλάξουν σύστημα θέρμανσης ήταν ένα συνειδητό ψέμα της κυβέρνησης, ένα φθηνό επικοινωνιακό τέχνασμα για την εξαπάτηση της κοινής γνώμης

Είναι προφανές, ότι τα κυβερνητικά στελέχη βρίσκονται πλέον σε πανικό. Η κυβέρνηση αδυνατεί να παρέμβει προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα πολλαπλά προβλήματα που βαραίνουν καθημερινά την ελληνική κοινωνία.

Είναι μια κυβέρνηση ανίσχυρη, ανίκανη και πλήρως απροετοίμαστη παρά το ότι είχε μήνες για να προετοιμάσει ένα σχέδιο περιορισμού έστω των επιπτώσεων της ακρίβειας, της ενεργειακής κρίσης και της συνακόλουθης οικονομικής και κοινωνικής κρίσης.

Μόνη ελπίδα η ταχύτερη δυνατή προσφυγή στις κάλπες, προκειμένου ο ελληνικός λαός να δώσει δημοκρατική διέξοδο αναθέτοντας την ευθύνη διακυβέρνησης στο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και τις προοδευτικές δυνάμεις που θέλουν να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα και έχουν αποδείξει ότι μπορούν να το κάνουν.

Οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, όπως θα αναδειχτούν και θα εξειδικευτούν από τον Πρόεδρο, Αλέξη Τσίπρα, στη ΔΕΘ το Σαββατοκύριακο που έρχεται, αποτελούν το πλέον ρεαλιστικό και κοινωνικά δίκαιο πρόγραμμα για να ξεπεράσουμε την πολυδιάστατη κρίση με την κοινωνία όρθια.