Ομιλία Λευτέρη Αβραμάκη στη Βουλή σε Σ/Ν του ΥΠΕΝ


«Η κυβέρνηση επιμένει να χαρίζει χρήματα και δημόσια περιουσία στους επενδυτές της ενέργειας και να στέλνει το λογαριασμό στους Έλληνες πολίτες»

Δριμεία επίθεση εξαπέλυσε ο Βουλευτής Σερρών του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Λευτέρης Αβραμάκης εναντίον της κυβέρνησης στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση νομοσχεδίου του Υπουργείου Περιβάλλοντος για την ενέργεια.

Ο Βουλευτής Σερρών ξεκίνησε την τοποθέτησή του με αναφορά στο «σκάνδαλο Πάτση» παραθέτοντας σειρά γεγονότων που αποδεικνύουν ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός και όχι μόνο γνώριζε για τις επιχειρηματικές δραστηριότητες του διεγραμμένου Βουλευτή, γνώριζε για τις προκλητικές απευθείας αναθέσεις από τα ΕΛΤΑ προς τον Βουλευτή και κατέβαλε προσπάθεια να αποσιωπηθεί το ζήτημα και να τον καλύψει. Η διαγραφή έγινε διότι απέτυχαν οι προηγούμενες προσπάθειες κάλυψης του Βουλευτή. Είναι πλέον προφανές σε όλους ότι είναι οι κυβερνητικές πολιτικές που επιτρέπουν στους Πάτσηδες και τις άλλες γαλάζιες ακρίδες να παίρνουν τα σπίτια της μεσαίας τάξης.

Η διασπάθιση του δημοσίου χρήματος αποτελεί τον κανόνα για τη ΝΔ του κ Μητσοτάκη και αυτό αποδεικνύεται και από την ενσωμάτωση της οδηγίας θέσπισης κανόνων διαφάνειας στην τιμολόγηση και στον τρόπο λειτουργίας των επιχειρηματικών σχημάτων που παράγουν και εμπορεύονται την ηλεκτρική ενέργεια. Η οδηγία με τους ευρωπαϊκούς κανόνες έρχεται με δύο χρόνια καθυστέρηση και αφού η κοινωνία βρίσκεται αντιμέτωπη με μια ενεργειακή κρίση που πληρώνουν εξ ολοκλήρου οι καταναλωτές είτε άμεσα μέσω των λογαριασμών είτε έμμεσα μέσω της διάθεσης απίστευτων ποσών από τα δημόσια ταμεία στην αλυσίδα της ενέργειας. Οι λογαριασμοί όμως ειδικά των επιχειρήσεων στο Νομό Σερρών εξακολουθούν να έρχονται πολλαπλάσιοι παρά την κατάργηση της απαράδεκτης ρήτρας αναπροσαρμογής και οι επαγγελματίες, ανεξάρτητα αν η επιχείρηση είναι ενεργοβόρα όπως στην εστίαση ή όχι όπως σε λογιστικά γραφεία για παράδειγμα, φτάνουν σε απίστευτα ύψη καθιστώντας ασύμφορη τελικά τη επιχειρηματική δραστηριότητα αφού είναι αδύνατον όλο αυτό το κόστος μόνο από την ενέργεια να μεταφερθεί στους πελάτες.

Η σημερινή κρίση αποδεικνύει πέρα από κάθε αμφιβολία ότι ο νεοφιλελευθερισμός της κυβέρνησης συνίσταται στο ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, στη λεηλασία των δημοσίων ταμείων και στην ανάληψη του συνόλου του επενδυτικού ρίσκου από τον ελληνικό λαό, ο οποίος αναλαμβάνει να αποπληρώσει το σύνολο των ζημιών που θα προκύψουν και να διασώσει τους επενδυτές από ενδεχόμενη πτώχευση.

Ειδική αναφορά έκανε τέλος ο Λευτέρης Αβραμάκης και στις πρακτικές που ακολουθεί η κυβέρνηση για την εγκατάσταση ΑΠΕ ακόμα και σε προστατευόμενες περιοχές παρά την καθολική άρνηση φορέων και τοπικής κοινωνίας, όπως συμβαίνει στην περίπτωση του Μενοίκιου Όρους. Αν και το Μενοίκιο θα έπρεπε να περιλαμβάνεται και μάλιστα από τα πρώτα στα «Απάτητα Βουνά» η κυβέρνηση προωθεί την εγκατάσταση σε αυτό φαραωνικών πάρκων ΑΠΕ, Αντίθετα στην εκλογική περιφέρεια του Υπουργού εντάχθηκε το όρος Χατζή στα «Απάτητα Βουνά» παρά το ότι είναι μικρότερο του Μενοικίου, εξασφαλίζοντας πρόσθετη προστασία για το συγκεκριμένο βουνό της εκλογικής του περιφέρειας.