Οι πολιτικές αφαίμαξης των εισοδημάτων των καταναλωτών μέσω των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος, συνεχίζονται, με την κυβέρνηση να αυξάνει τις χρεώσεις ΥΚΩ από τον Οκτώβριο και εξής. Αντί να αναζητά τρόπους να μειωθούν οι επιβαρύνσεις των καταναλωτών και των επιχειρήσεων ώστε να περιοριστούν οι παράγοντες αύξησης του πληθωρισμού, η κυβέρνηση επιλέγει να αυξήσει πρακτικά τους έμμεσους φόρους για να δημιουργήσει ένα ταμείο αντιστάθμισης κινδύνου για τις τιμές ενέργειας, δηλαδή καλεί νοικοκυριά και επιχειρήσεις να προπληρώσουν τυχόν επιδοτήσεις που θα λάβουν στο μέλλον.

Η κυβέρνηση σκοπεύει να συγκεντρώσει συνολικά 300 εκατ ευρώ επιπλέον από τις χρεώσεις ΥΚΩ, χρήματα που βεβαίως θα διατεθούν για την υποστήριξη της αισχροκέρδειας παραγωγών και εμπόρων ηλεκτρικού ρεύματος.

Με τις νέες χρεώσεις ΥΚΩ οι οικιακοί καταναλωτές θα πληρώσουν αυξημένες ΥΚΩ κατά 146%, καθώς η χρέωση από 6,9 € εκτινάσσεται στα 17€ ανά μεγαβατώρα, ενώ η χρέωση του νυκτερινού ρεύματος αυξάνεται κατά 100% και από 15€ ανέρχεται πλέον στα 30€ ανά μεγαβατώρα.

Αντίστοιχες αυξήσεις θα δουν και οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, ενώ οι αγρότες θα κληθούν να πληρώσουν αυξημένες ΥΚΩ κατά 140% και αν χρησιμοποιούν εγκαταστάσεις με μέση τάση (ψυγεία, αποθήκες, μεταποίηση) θα δουν τις ΥΚΩ να αυξάνονται κατά 200%.

Πέραν όμως αυτών, οι πολίτες θα κληθούν να αποπληρώσουν και τις μεγάλες αυξήσεις άνω του 100% για τις χρεώσεις  που επιβάλλονται στον οδοφωτισμό, με τους Δήμους να αναγκάζονται είτε να αυξήσουν τα δημοτικά τέλη είτε να αναπροσαρμόσουν τους προϋπολογισμούς τους λόγω οικονομικής στενότητας και να περιορίσουν άλλες υπηρεσίες προς τους πολίτες.

Η κυβέρνηση για μια ακόμη φορά επιλέγει να στείλει το λογαριασμό στους πολίτες προκειμένου να ικανοποιήσει τους στόχους κερδοφορίας του καρτέλ της ενέργειας.

Επαναλαμβάνουμε ότι η μόνη διέξοδος από την κρίση ακρίβειας είναι η μείωση των έμμεσων φόρων και η επιβολή πλαφόν στην κερδοφορία της ενεργειακής βιομηχανίας.