Η ΕΕ αδυνατεί να καταλήξει σε ένα σχέδιο αντιμετώπισης τόσο της ενεργειακής κρίσης όσο και της ακρίβειας που μαστίζει τα νοικοκυριά λόγω των διαφορετικών εθνικών προσεγγίσεων και την υπερίσχυση σε πολλές περιπτώσεις των συμφερόντων των μεγάλων βιομηχανιών.

Η ακρίβεια εξανεμίζει τα εισοδήματα των πολιτών προκαλώντας αντικυβερνητικές διαδηλώσεις και ενισχύοντας το ευρωσκεπτικισμό. Σε αυτή την κατάσταση όλες οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις με εξαίρεση την ελληνική, προετοιμάζονται με κύριο μέλημα την προστασία των καταναλωτών, χωρίς να περιμένουν εάν και πότε η ΕΕ θα καταλήξει σε ένα ενιαίο σχέδιο αντιμετώπισης τόσο της ενεργειακής κρίσης όσο και του πληθωρισμού.

Σε όλα τα κράτη της ΕΕ κάθε αφήγημα του νεοφιλελευθερισμού καταρρέει. Η κυβέρνηση της ΝΔ, αδυνατώντας να αντιληφθεί την πραγματικότητα και κυρίως επιδεικνύοντας πρωτοφανή ανικανότητα να παρέμβει προστατευτικά για τον ελληνικό λαό για να ανακόψει την ακρίβεια και να εξασφαλίσει την ενεργειακή επάρκεια της χώρας, αναμένει το ευρωπαϊκό σχέδιο αντιμετώπισης της κρίσης.

Αντί λοιπόν, όλους αυτούς τους μήνες που υπήρχαν σαφείς ενδείξεις για την πορεία των πραγμάτων, ιδίως σε ότι αφορά την ροή του φυσικού αερίου, να υπάρξει σχεδιασμός για την εξασφάλιση των ενεργειακών αναγκών της χώρας, αντί να υπάρξουν γενναίες παρεμβάσεις για την μείωση των τιμών στα βασικά προϊόντα πρώτης ανάγκης, στα καύσιμα και στην ενέργεια, η κυβέρνηση επιδόθηκε σε πολιτικές στήριξης της κερδοφορίας των παραγωγών ενέργειας και επέτρεψε τις διαρκείς ανατιμήσεις που συνεχίζονται εδώ και σχεδόν ένα χρόνο.

Ακόμα και σήμερα όμως που είναι προφανές ότι ακόμα και αν υπάρξει ευρωπαϊκός μηχανισμός αντιμετώπισης της κρίσης, αυτός θα ενεργοποιηθεί πολύ αργά για τα νοικοκυριά αλλά και για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τις βιομηχανίες, τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους, η ελληνική κυβέρνηση επιδίδεται αποκλειστικά και μόνο στο να καλεί τους πολίτες να προετοιμαστούν για έναν πολύ δύσκολο χειμώνα. Πρακτικά, η κυβέρνηση προετοιμάζεται να επιρρίψει και πάλι τις ευθύνες στους πολίτες πιθανότατα δε στέλνοντας σε αυτούς και τον λογαριασμό.

Οι συνθήκες μπορεί να είναι πρωτόγνωρες, η απάθεια όμως της κυβέρνησης, η μοιρολατρία της και η απουσία προσπάθειας έστω να περιοριστούν οι συνέπειες αυτών των κρίσεων, πιστοποιεί τελικά ότι η χειρότερη κυβέρνηση της μεταπολίτευσης αδυνατεί να ανταποκριθεί έστω και στοιχειωδώς στις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας.

Η κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί απαιτεί την εφαρμογή ριζοσπαστικών και κοινωνικά δίκαιων λύσεων που θα ανακόπτουν την ακρίβεια, θα διασφαλίζου την ενεργειακή επάρκεια και θα φροντίζουν ώστε ο χειμώνας που έρχεται να μην οδηγήσει κανένα νοικοκυριό και κανένα πολίτη στην απόλυτη εξαθλίωση.

Η κυβερνητική προπαγάνδα και η πλήρης αδράνεια που επιδεικνύουν οι «άριστοι», προκαλεί τελικά πολύ μεγαλύτερη κρίση τόσο στην οικονομία όσο και στην κοινωνία, γεγονός που με τη σειρά του προκαλεί ακόμα μεγαλύτερη αστάθεια. Η κυβέρνηση της ΝΔ και ο ίδιος ο πρωθυπουργός προκαλούν αστάθεια, δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν σε κανένα επίπεδο την κρίση και στο μόνο που δαπανούν φαιά ουσία είναι στην προσπάθεια εκ νέου αλλαγής του εκλογικού νόμου μήπως και με αλχημείες διασωθούν πολιτικά.

Η μόνη διέξοδος που υπάρχει είναι η άμεση προσφυγή στις κάλπες, προκειμένου ο ελληνικός λαός να αναθέσει μέσω της απλής αναλογικής την ευθύνη διακυβέρνησης στις προοδευτικές δυνάμεις και τον ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, ώστε να εφαρμοστούν οι αναγκαίες πολιτικές που θα προστατέψουν τα νοικοκυριά αλλά και την πλειοψηφία των ελληνικών επιχειρήσεων από τις ακραίες περικοπές και την κατάρρευση.