Απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο υιοθέτησης αποτελεσματικών μέτρων για την αντιμετώπιση της ακρίβειας και του πληθωρισμού ο Υπουργός Οικονομικών, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν θα υπάρξει παρέμβαση για τις τιμές των καυσίμων, ενώ επιβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση θεωρεί ότι με τα μέτρα που έχει εφαρμόσει ή έχει εξαγγείλει, αντιμετωπίζεται το οξύ πρόβλημα που αντιμετωπίζουν όλο και περισσότερα νοικοκυριά.

Είναι προφανές ότι το ΥΠΟΙΚ και τα αρμόδια υπουργεία, αδυνατούν να αντιληφθούν ότι οι «ασπιρίνες» που μέχρι σήμερα έχει υιοθετήσει ως αποτελεσματικά μέτρα αντιμετώπισης της ακρίβειας και του πληθωρισμού, δεν φέρνουν κανένα αποτέλεσμα. Αντίθετα, ενισχύουν τις πληθωριστικές πιέσεις αφού, για παράδειγμα, παρά τα μέτρα, η χώρα εξακολουθεί να έχει το τρίτο ακριβότερο ρεύμα για τους οικιακούς καταναλωτές ενώ για τους μη οικιακούς καταναλωτές διατηρεί το ακριβότερο ρεύμα της Ευρώπης τους περισσότερους μήνες.

Η εμμονή ταυτόχρονα της κυβέρνησης να ισχυρίζεται ότι η μείωση του ΦΠΑ και των ΕΦΚ στα καύσιμα είναι ανέφικτη λόγω της απώλειας εσόδων που συνεπάγεται, έρχεται σε αντίθεση με την αλματώδη αύξηση, πέραν των στόχων, των εισπράξεων από έμμεσους φόρους που συντελείται παρά την ραγδαία μείωση της κατανάλωσης.

Τέλος, καθημερινά οι καταναλωτές είναι αναγκασμένοι να πληρώνουν και την αισχροκέρδεια σε μια σειρά προϊόντων, όπως κατήγγειλε ο Πρόεδρος του ΙΝΚΑ. Η απουσία ουσιαστικών ελέγχων στην αγορά επιτρέπει εναρμονισμένες πρακτικές υπερτιμολογήσεων που πληρώνουν τελικά οι καταναλωτές.

Η κυβέρνηση με τον νεοφιλελεύθερο ιδεασμό, περιμένει αέναα την αγορά να αυτορυθμιστεί και αδιαφορεί για το γεγονός ότι ο μήνας δεν βγαίνει για όλο και περισσότερα νοικοκυριά ενώ όλο και περισσότερες βιώσιμες επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο λουκέτου λόγω της μείωσης της κατανάλωσης και της αύξησης του λειτουργικού κόστους.