Αίσθηση προκάλεσε για μία ακόμη φορά η ομιλία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση σε επίπεδο Αρχηγών Κομμάτων «για τις παρακολουθήσεις από την υπαγόμενη στον Πρωθυπουργό ΕΥΠ πολιτικών αντιπάλων του και δημοσιογράφων». Επιμένοντας στη νομιμότητα της παρακολούθησης του Νίκου Ανδρουλάκη, παρά την πολιτική και ηθική αστοχία, υποστήριξε ξανά πως δεν τελούσε σε γνώση τόσο αυτής όσο και της χρήσης του λογισμικού predator, ρίχνοντας την ευθύνη στον Δημητριάδη, τον Κοντολέοντα, την ΕΥΠ και το ανεπαρκές νομικό καθεστώς για τις επισυνδέσεις, που κληρονόμησε η κυβέρνηση της ΝΔ από αυτή του ΣΥΡΙΖΑ.

Με μια ανερμάτιστη ομιλία, δεν δίστασε ο Πρωθυπουργός της χώρας να αποδώσει ευθύνες στο ΣΥΡΙΖΑ, προσπαθώντας να τον αναγορεύσει σε υπονομευτή της εθνικής ασφάλειας, που υποθάλπτει εσωτερικούς κι εξωτερικούς εχθρούς και επιβάλλει ένα κλίμα τοξικότητας στην πολιτική ζωή. Αναφορικά, όμως, με τις αδιαμφισβήτητες δικές του ευθύνες -είτε γνώριζε είτε δεν γνώριζε για την παρακολούθηση Ανδρουλάκη- επέλεξε να σιωπήσει.

Η σιωπή αυτή του πρωθυπουργού διανθισμένη με θεωρίες περί υπονομευτών της ασφάλειας της χώρας, η παράλειψη του να μιλήσει συγκεκριμένα και με στοιχεία για τους λόγους παρακολούθησης του Νίκου Ανδρουλάκη, η δικαιολόγηση του δυσθεώρητου αριθμού των νόμιμων παρακολουθήσεων από την ΕΥΠ ένα μόνο μαρτυρούν. Την σιωπηρή ομολογία της υιοθέτησης αντιδημοκρατικών πρακτικών με στόχο τον έλεγχο των πολιτικών του αντιπάλων κι απώτερη επιδίωξη την επί μακρόν εδραίωσή του στην εξουσία.

Το έχουμε πει από την αρχή πολλές φορές εξάλλου. Η δημοκρατία είναι βαρίδιο για την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Γιατί στόχος της είναι η εξυπηρέτηση συμφερόντων κοινωνικών μειοψηφιών σε βάρος της κοινωνικής πλειοψηφίας των ανθρώπων της εργασίας, των μεσαίων και χαμηλών κοινωνικών στρωμάτων. Πώς αλλιώς θα μπορούσε, λοιπόν, να μείνει στην εξουσία χωρίς να προβεί σε αντιδημοκρατικές και αντισυνταγματικές πρακτικές, φλερτάροντας με την εκτροπή, βάζοντας σε κίνδυνο τη δημοκρατία;

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη βλάπτει σοβαρά τον ελληνικό λαό, βλάπτει σοβαρά τη δημοκρατία, βάζει σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια και τις διεθνείς σχέσεις της χώρας. Δεν μένει άλλος δρόμος για εμάς από αυτόν του ανένδοτου αγώνα για την υπεράσπιση της δημοκρατίας, των δικαιωμάτων και της ασφάλειας του πολίτη, για την μεγάλη νίκη στις επόμενες εκλογές και το σχηματισμό προοδευτικής και δημοκρατικής κυβέρνησης.