Εδώ και έναν ολόκληρο χρόνο τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις της χώρας βρίσκονται αντιμέτωποι με τον ακραίο πληθωρισμό και τις διαρκείς ανατιμήσεις που άρχισαν να γίνονται αντιληπτές ήδη από τον Αύγουστο του 2021. Ταυτόχρονα συμπληρώνεται ένας χρόνος πλήρους κυβερνητικής αδράνειας σε ότι αφορά την προστασία της κοινωνίας από τις ανατιμήσεις και τον πληθωρισμό. Οι αρμόδιοι Υπουργοί και ο πρωθυπουργός ξεκίνησαν  διαβεβαιώνοντας ότι ο πληθωρισμός είναι προσωρινός και δεν χρειάζονται μέτρα αφού αυτός θα αποκλιμακωθεί το πολύ μέχρι τα περασμένα Χριστούγεννα. Στη συνέχεια αφού διαψεύστηκαν συνέχισαν την ίδια πολιτική αδράνειας μέχρι την στιγμή της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, χρονικό σημείο όπου απλώς άλλαξε το επικοινωνιακό αφήγημα «χρεώνοντας» τον πληθωρισμό και την ακρίβεια στον πόλεμο.

Ακολούθησαν περιορισμένης κλίμακας ημίμετρα επιδοτήσεων με το εύηχο pass τα οποία αποδεικνύονται και αναποτελεσματικά και βραχυχρόνια. Η εξέλιξη του πληθωρισμού τον τελευταίο χρόνο είναι αποκαλυπτική της ανυπαρξίας κυβερνητικής πολιτικής. Συγκεκριμένα ο πληθωρισμός ήταν:

1,9% τον Αύγουστο του 2021,

2,2% τον Σεπτέμβριο

3,4% τον Οκτώβριο

4,8% τον Νοέμβριο

5,1% τον Δεκέμβριο

6,2% τον Ιανουάριο

7,2% τον Φεβρουάριο

8,9% τον Μάρτιο

10,2% τον Απρίλιο

10,7% τον Μάιο

12,1% τον Ιούνιο

11,5% τον Ιούλιο και

11,4% τον Αύγουστο του 2022.

Η μικρή αποκλιμάκωση που παρατηρείται τους τελευταίους δύο μήνες, είναι στην πραγματικότητα πλασματική αφού οφείλεται στη χρηματοδότηση με δημόσιους πόρους των λογαριασμών ρεύματος.

Τον Αύγουστο του 2022 οι καταναλωτές πλήρωσαν σε σχέση με ένα χρόνο πριν

261,3% ακριβότερα το φυσικό αέριο, 65,1% το πετρέλαιο θέρμανσης, 38,5% το ηλεκτρικό ρεύμα, 21,5% τα καύσιμα και τα λιπαντικά, 25,5% τα έλαια και λίπη, 18,5% το ψωμί και τα δημητριακά, 18% τα γαλακτοκομικά και τα αυγά, 17,1% τα κρέατα και 11,4% τα λοιπά τρόφιμα.

Η παταγώδης αυτή αποτυχία της κυβέρνησης να διαχειριστεί και να περιορίσει έστω το οξύ πρόβλημα των ανατιμήσεων σε συνδυασμό με την μεγάλη ένταση και διάρκεια του πληθωρισμού έχουν φέρει την πλειοψηφία των νοικοκυριών σε απόγνωση. Η αντιμετώπιση των συνεπειών αυτής της κρίσης δυστυχώς πολλαπλασιάζονται όσο δεν λαμβάνονται τα αναγκαία μέτρα που από πέρυσι το φθινόπωρο μετ’ επιτάσεως ζητά να υιοθετηθούν ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, όπως η μείωση των ειδικών φόρων κατανάλωσης και του ΦΠΑ για όσο διάστημα απαιτείται. Η κυβέρνηση της ΝΔ αντίθετα αντί να λάβει μέτρα επιδοτεί στην πραγματικότητα την ακρίβεια διατηρώντας υψηλούς έμμεσους φόρους και επιδοτώντας τα κέρδη των ενεργειακών ομίλων.

Η κυβέρνηση της ΝΔ εδώ και ένα χρόνο αποδεικνύει καθημερινά ότι προστατεύει τα συμφέροντα των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων σε βάρος των συμφερόντων του ελληνικού λαού. Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ με τις προτάσεις που καταθέτουμε αποδεικνύουμε ότι ενδιαφερόμαστε για το δημόσιο συμφέρον και τα συμφέροντα συνολικά του ελληνικού λαού.

Στις κάλπες που έρχονται η ελληνική κοινωνία καλείται να σταθμίσει σωστά τα συμφέροντα της και ποιος μπορεί να τα υπηρετήσει, αναδεικνύοντας ως κυβέρνηση το ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και τις προοδευτικές δυνάμεις.