Η Παγκόσμια Ημέρα της Μητέρας είναι μια Γιορτή για όλους, μια ευκαιρία να θυμηθούμε τους σημαντικότερους ανθρώπους που δίνουν ζωή σε όλους μας. Είναι μια ημέρα που οφείλουμε όλοι να πούμε ένα ευχαριστώ στη μητέρα μας, στη μητέρα των παιδιών μας, στις μητέρες όλου του κόσμου γιατί χάρη σε αυτές αποκτήσαμε όλοι ζωή και χάρη σε αυτές μπορεί να υπάρχει μέλλον και ελπίδα.

Στην ΠΕ Σερρών εύκολα διαπιστώνει κανείς το δημογραφικό πρόβλημα, τα ερημωμένα χωριά και την όλο και μικρότερη παρουσία νέων ανθρώπων, νέων ζευγαριών και παιδιών. Το έντονο δημογραφικό πρόβλημα της Επαρχίας δεν πρόκειται να λυθεί εάν δεν εφαρμοστούν συγκεκριμένες πολιτικές ανάπτυξης για την περιφέρεια αλλά και συγκεκριμένες πολιτικές στήριξης των γυναικών προκειμένου να πάρουν την απόφαση να γίνουν μητέρες και να μείνουν στον τόπο μας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ δεσμεύεται να στηρίξει αποτελεσματικά τις μητέρες και να διευκολύνει συνολικά τη ζωή και την ανατροφή των παιδιών. Συγκεκριμένα δεσμευόμαστε για:

  • Απόδοση σε 900.000 γυναίκες του επιδόματος μητέρας (πρώην επίδομα παιδιού), το οποίο θα το λαμβάνουν από τη γέννηση του παιδιού τους μέχρι τα 24 του χρόνια, ανεξαρτήτως σπουδών, και από τη συντάξιμη ηλικία τους εφ’ όρου ζωής.
  • Αύξηση του επιδόματος μητέρας για το 2ο παιδί, από 70 ευρώ στα 105 ευρώ/μήνα, και διεύρυνση των εισοδηματικών κριτηρίων χορήγησης,
  • Εξίσωση της άδειας μητρότητας στις εργαζόμενες ιδιωτικού και δημοσίου τομέα,
  • Επέκταση του επιδόματος μητρότητας στις αυτοαπασχολούμενες ελεύθερες επαγγελματίες και αγρότισσες, από τους 4 στους 9 μήνες και η καθιέρωση άδειας μητρότητας σε αυτοαπασχολούμενες, ελεύθερες επαγγελματίες και αγρότισσες.
  • Δωρεάν ένταξη όλων των παιδιών σε βρεφονηπιακούς σταθμούς, με διευρυμένο 10ωρο ωράριο
  • Δωρεάν ένταξη όλων των παιδιών σε ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠΑμεΑ,
  • Δωρεάν χορήγηση 680.000 σχολικών γευμάτων καθημερινά σε όλα τα παιδιά του δημόσιου νηπιαγωγείου και δημοτικού σχολείου
  • Νομοθετική ρύθμιση που θα ενισχύσει την ενημέρωση των Υπηρεσιών Παιδικής Προστασίας για περιστατικά κακοποίησης και παραμέλησης παιδιού.

Τα παραπάνω συνδυάζονται με το ολοκληρωμένο πρόγραμμα στεγαστικής πολιτικής για όλα τα νέα ζευγάρια, την ουσιαστική και πρακτική ενίσχυση όλων των βαθμίδων δημόσιας παιδείας για αξιοπρεπή και ασφαλή σχολικά κτίρια, χωρίς κενά και χωρίς εκπτώσεις στην ποιότητα της εκπαίδευσης, κίνητρα και διευκολύνσεις για να μπορούν οι γυναίκες να εργάζονται και να μπορούν τα νέα ζευγάρια να συνδυάζουν χωρίς προβλήματα την επαγγελματική και προσωπική τους ζωή.

Στις 21 Μαΐου οι νέοι και οι νέες, οι μητέρες, το σύνολο του ελληνικού λαού, γνωρίζουν ότι με το ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ στην κυβέρνηση θα εφαρμοστεί ένα νέο συμβόλαιο αλλαγής και δικαιοσύνης  που εγγυάται την βελτίωση του επιπέδου ζωής, την αντιμετώπιση της φτώχειας και της ακρίβειας, που θα οικοδομήσει ένα καλύτερο μέλλον για όλους.