Πλέον είναι εμφανές ότι η διαχείριση των κόκκινων δανείων και ο πτωχευτικός κώδικας που επέβαλε η κυβέρνηση της ΝΔ, οδηγούν όλο και περισσότερους υπερχρεωμένους καταναλωτές και επιχειρηματίες σε αδιέξοδο και σε απώλεια ακόμα και της πρώτης κατοικίας τους.

Ο πληθωρισμός, η άνοδος των επιτοκίων, η μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος, η ύφεση στην οποία βυθίζονται όλο και περισσότερες μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις λόγω της μείωσης της κατανάλωσης αλλά και η ανάπτυξη που αφορά τους λίγους και ισχυρούς, προκαλούν τη ραγδαία αύξηση των προς πλειστηριασμό ακινήτων. Με τα μέχρι σήμερα δεδομένα, καταγράφεται άνοδος στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς κατά 32% το 2022 σε σχέση με το 2021, ενώ οι αναλυτές εκτιμούν ότι το 2023 θα υπάρξει νέα θεαματική άνοδος.

Η πρακτική των funds είναι να αγοράζουν τα ίδια τα ακίνητα, να συγκεντρώνουν έναντι μικρού αντιτίμου την ακίνητη περιουσία και να τη διαθέτουν ή να την αξιοποιούν στη συνέχεια με πολλαπλάσια οικονομικά οφέλη.

Οι τράπεζες από την άλλη, εκτιμούν ότι η άνοδος των επιτοκίων θα αυξήσει την κερδοφορία τους κατά 2 δις € περίπου, παρά το γεγονός ότι θα βρεθούν αντιμέτωπες με νέα γενιά κόκκινων δανείων. Τα χρέη των πολιτών προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία πολλαπλασιάζονται κάθε μήνα, ενώ η αύξηση των εσόδων του δημοσίου από φόρους στηρίζεται συντριπτικά στους έμμεσους φόρους, δηλαδή στην αύξηση των τιμών στα είδη πρώτης ανάγκης και στην ενέργεια (πετρέλαιο – ηλεκτρική ενέργεια).

Η κυβέρνηση της ΝΔ, αδιαφορεί για το περιβάλλον οικονομικής ασφυξίας και πτώχευσης που αντιμετωπίζουν όλο και περισσότεροι πολίτες και το μόνο που την ενδιαφέρει είναι να κάνει ακόμα πιο εύκολη την κατάσχεση των περιουσιακών στοιχειών των νοικοκυριών, είτε από τα funds που διαχειρίζονται τα κόκκινα, και όχι μόνο, δάνεια, είτε από το δημόσιο για τα αυξανόμενα χρέη προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Η κυβέρνηση της ΝΔ αρκείται στην διάθεση κουπονιών κατανάλωσης στα νοικοκυριά αντί να διαμορφώσει ένα αποτελεσματικό πλαίσιο προστασίας τουλάχιστον της πρώτης κατοικίας, όπως αυτό που ίσχυε μέχρι το 2019 επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Ο πολλαπλασιασμός των ακινήτων που τίθενται σε πλειστηριασμό και ο κίνδυνος απώλειας ακόμα και της πρώτης κατοικίας που αντιμετωπίζουν όλο και περισσότεροι δανειολήπτες, είναι ένα μόνο από τα πολλά παραδείγματα που αποδεικνύουν ότι η «ανάπτυξη» της νεοφιλελεύθερης ΝΔ συνεπάγεται πτώχευση για όλο και μεγαλύτερο ποσοστό του ελληνικού λαού.

Η ελληνική κοινωνία αντιλαμβάνεται όλο και περισσότερο την αναγκαιότητα να αναλάβει την ευθύνη διακυβέρνησης ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία για να εφαρμοστεί ένα πρόγραμμα οικονομικής και κοινωνικής δικαιοσύνης που θα προστατεύει την πλειοψηφία του λαού από την ανεξέλεγκτη δραστηριότητα των funds, των τραπεζών και των καρτέλ που λυμαίνονται την ελληνική οικονομία.