Αντιμέτωποι με την «τέλεια καταιγίδα» είναι οι αρτοποιοί του Νομού Σερρών και όλης της χώρας. Οι ανατιμήσεις στη τιμή του ψωμιού και η μείωση της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών προκαλούν σημαντικές μειώσεις στις πωλήσεις. Την ίδια στιγμή το ενεργειακό κόστος παραμένει σε μη βιώσιμα επίπεδα παρά τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για επιδότηση των ενεργειακών αναγκών των αρτοποιών ώστε να συγκρατηθούν οι τιμές σε ένα από τα βασικότερα είδη διατροφής του ελληνικού λαού.

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας, σε σημερινή του συνάντηση με την Ομοσπονδία Αρτοποιών Ελλάδος, επεσήμανε για μια ακόμη φορά την ολιγωρία της κυβέρνησης να λάβει μέτρα που θα επιτρέψουν στα αρτοποιεία να μείνουν ανοιχτά και θα συγκρατήσουν τις τιμές στο ψωμί ώστε αυτό να μην λείψει από κανένα τραπέζι. Είναι η δεύτερη φορά μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα που ο Αλέξης Τσίπρας κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τον κλάδο των αρτοποιών η λειτουργία του οποίου πέραν των άλλων προσφέρει 80.000 άμεσες θέσεις εργασίας στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με την Eurostat, η τιμή του ψωμιού τον Αύγουστο του 2022 αυξήθηκε κατά 22,8% και αναμένονται νέες αυξήσεις αφού:

  • Το κόστος ρεύματος των αρτοποιείων έχει τριπλασιαστεί σε σχέση με τον Αύγουστο του 2021, ενώ μετά την «κατάργηση» της ρήτρας αναπροσαρμογής οι αρτοποιοί είναι αντιμέτωποι με ακόμη μεγαλύτερους λογαριασμούς ρεύματος
  • Η τιμή στο ηλιέλαιο, το αλεύρι και τη ζάχαρη έχουν υπερδιπλασιαστεί
  • Οι τιμές του πετρελαίου έχουν διπλασιαστεί, του πέλλετ είναι πλέον τριπλάσιες ενώ του φυσικού αερίου κοντεύουν να τετραπλασιαστούν.

Παρά την αύξηση των τιμών του ψωμιού, ο τζίρος των αρτοποιείων έχει μειωθεί κατά 20% μέσα στο 2022 με τον κλάδο σύμφωνα με τον πρόεδρο των αρτοποιών να έχει χάσει περίπου 500 εκατ. € τζίρο, ενώ για πρώτη φορά στην ιστορία τους τα αρτοποιεία εγγράφουν συστηματικά ζημιές κυρίως λόγω του ενεργειακού κόστους, αφού για να καλύψουν μόνο τις ενεργειακές ανατιμήσεις θα έπρεπε να διπλασιάσουν τη αξία του ψωμιού.

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας, ήδη από τον προηγούμενο Μάρτιο είχε ζητήσει να ληφθούν μέτρα για τη στήριξη των αρτοποιών αλλά και συνολικά των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων ιδίως των πιο ενεργοβόρων. Η κυβερνητική απάντηση τον Μάρτιο ήταν η εξαγγελία επιδότησης για τους αρτοποιούς η οποία επτά μήνες μετά ακόμα δεν έχει υλοποιηθεί. Δεκάδες αρτοποιεία έχουν ήδη κλείσει ενώ το 15,6% των αρτοποιών είναι υπό την απειλή λουκέτου.

Η απουσία οποιαδήποτε πολιτικής στήριξης των μη οικιακών καταναλωτών έχει φέρει σε απόγνωση τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, αφού καλούνται να πληρώνουν το ακριβότερο ρεύμα στην Ευρώπη.

Οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία για μείωση του ΦΠΑ ιδίως σε βασικά είδη διατροφής, όπως το ψωμί, και για μείωση του ΕΦΚ θα μπορούσε να ανακόψει τις ακραίες πληθωριστικές πιέσεις, ενώ συνολικά οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης μπορούν να σταματήσουν την αισχροκέρδεια των λίγων σε βάρος των πολλών.

Η κυβέρνηση της ΝΔ όμως επιμένει καθημερινά να αποδεικνύει ότι προτιμά να επιρρίπτει ευθύνες σε άλλους αντί να κάνει ότι χρειάζεται και της έχουμε ήδη προτείνει για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο ελληνικός λαός, εν προκειμένω οι αρτοποιοί όλης της χώρας.