Σύμφωνα με το Νόμο Βρούτση (Ν. 4670/2020),  από 1.1.2023 οι ασφαλιστικές εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών, των αυτοαπασχολούμενων και των αγροτών θα αυξηθούν κατά το ποσοστό μεταβολής του μέσου ετήσιου γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή του προηγούμενου έτους. Με τον πληθωρισμό να κινείται σε εφιαλτικά επίπεδα εδώ και μήνες, η εκτίμηση είναι ότι η αύξηση αυτή θα είναι περίπου 9%, γεγονός που θα αποτελέσει ένα ακόμη πρόβλημα ιδίως στους επαγγελματίες, τους αυτοαπασχολούμενους και τους αγρότες με μικρούς κύκλους εργασιών.

Τα Υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας φέρονται να έχουν ήδη αποφασίσει την ενεργοποίηση της εν λόγω διάταξης παρά το γεγονός ότι ο πληθωρισμός κινείται επίμονα σε διψήφιο ποσοστό εδώ και μήνες.

Η κυβέρνηση οφείλει να αντιληφθεί ότι η πλειοψηφία των 1,2 εκατ. ελεύθερων επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων και αγροτών δυσκολεύονται ήδη να ανταποκριθούν στις σημερινές εισφορές προς τον ΕΦΚΑ, πραγματικότητα που είναι εμφανής από τις ληξιπρόθεσμες πληρωμές αλλά και την αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Είναι απολύτως αναγκαίο, αντί ο πρωθυπουργός να εξαγγέλλει ως νέες μειώσεις που ήδη ισχύουν στις ασφαλιστικές εισφορές, η κυβέρνηση να αποφασίσει το πάγωμα των αυξήσεων που προβλέπονται στο Νόμο Βούτση για ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες.