Μια πολύ επιτυχημένη εκδήλωση για την υγεία πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 12/5/23 στο χώρο του ΔΙΠΑΕ που οργάνωσε η Τ.Ο. Σερρών του ΚΚΕ. Σύμφωνα με την ενημέρωση από τη ΤΟ Σερρών του ΚΚΕ:

Τρεις εισηγητές:

  • Ο Κονδύλης Ηλίας, ψυχίατρος, και ιατρός Δημόσιας Υγείας, αναπληρωτής καθηγητής Πολιτικής Υγείας – Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στο τμήμα ιατρικής του Α.Π.Θ. Αντιπρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης για την Πολιτική Υγείας στην Ευρώπη (AHAPE), εκλεγμένος στο Δ.Σ. του Ενιαίου Συλλόγου ΔΕΠ στο ΑΠΘ.
  • Ο Βελιώτης Χαράλαμπος, παιδίατρος – νεογνολόγος. Διετέλεσε επιμελητής Β΄ και μετέπειτα επιμελητής Α΄ στην παιδιατρική κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Σερρών και ως νεογνολόγος στη μονάδα νεογνών του Μαιευτηρίου Γένεσις στη Θεσσαλονίκη. Μέλος τους Δ.Σ. του Ιατρικού Συλλόγου Σερρών. υποψήφιος βουλευτής με το ΚΚΕ, και
  • η Δίμηζα Φιλιώ, Μ.Sc. PhD, Χημικός Φαρμακοποιός, Επιστημονική Συνεργάτης, Μεταδιδακτορική ερευνήτρια ΠΦΥ – Πολιτική Υγείας, Ιατρική ΑΠΘ Εκλέκτορας Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ)της ΔΗΠΑΚ Σερρών.

Την παρουσίαση και μια σύντομη εισαγωγή έκανε ο Παπαμιχάλης Βαγγέλης, γιατρός νευρολόγος, πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Σερρών.

Καθένας, ανάλογα με την ειδικότητά του, παρουσίασε πολύ αναλυτικά πώς λειτουργεί σήμερα το σύστημα υγείας, πώς εξυπηρετεί στην ουσία τον ιδιωτικό τομέα στο χώρο αυτόν και τι πρέπει να γίνει ώστε να είναι αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν στην υπηρεσία του λαού καλύπτοντας τις σύγχρονες ανάγκες του και αξιοποιώντας την εξέλιξη της τεχνολογίας.

Αναφέρθηκαν οι αδυναμίες και οι ελλείψεις σε προσωπικό που υπάρχουν στο Νοσοκομείο Σερρών, στα Κέντρα Υγείας στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και στην πρόληψη. Τονίστηκαν οι αδυναμίες και τα όρια της λειτουργίας του καπιταλιστικού συστήματος στην πανδημία, παγκόσμια και τα προβλήματα στην παραγωγή και διάθεση των εμβολίων και την ανεπάρκεια των ΜΕΘ.

Την προσπάθεια φίμωσης του λαού αλλά και το σπάσιμο της σιωπής από το ΚΚΕ και την πρωτοπορία της λαϊκής πάλης. Αναφέρθηκε πόσο κοστίζει σε ένα νέο ζευγάρι η γέννηση ενός παιδιού από την ώρα της σύλληψης, την παρακολούθηση της εγκυμοσύνης, τη γέννα μέχρι τα δύο πρώτα χρόνια του βρέφους επειδή δεν υπάρχουν οι δημόσιες δομές και όλα αυτά καλύπτονται από τις πανάκριβες ιδιωτικές υπηρεσίες.

Στο χώρο του φαρμάκου οι φαρμακευτικές εταιρείες παίζουν τα δικά τους παιχνίδια στις πλάτες του λαού, με τεχνητές ελλείψεις, εξαγωγές φαρμάκων στο εξωτερικά κ.ά. παρόμοια.

Τονίστηκε από όλους ότι για να αλλάξει αυτή η αδιέξοδη κατάσταση για το λαό η μόνη λύση είναι η ισχυροποίηση του ΚΚΕ στις εκλογές 21/5 γιατί είναι το μόνο κόμμα που συγκρούεται με το καπιταλιστικό σύστημα και το μόνο που βήμα – βήμα με την οργάνωση της εργατικής πάλης οδηγεί το λαϊκό κίνημα στο δρόμο για το σοσιαλισμό. Το μόνο σύστημα που δίνει λύση σε αυτά τα προβλήματα.

Ακολούθησε πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση με πολύ ζωντανά παραδείγματα για την λειτουργία στον τομέα της υγείας.